5 ADIMDA DAHA ÖZGÜVENLİ OL!
Şüphesiz herkesin ideali daha özgüvenli olmaktır.
Kişilerin özgüveninin düşük olmasının en önemli sebeplerinden bir tanesi
‘OLUMSUZ İÇ SES’ tir.
İç ses derken ne demek istiyorum? Her birimizin kendi kendine yaptığı zihin konuşmalarından bahsediyorum. Her birimiz yaşadığımız olayların ardından çeşitli yorumlamalar yaparız ve kendi kendimize konuşuruz esasında. Ne gariptir ki, bu bizim deli olduğumuzu göstermez.
Çoğunlukla kişilerin yaptığı bu iç konuşmaların olumsuz, karamsar, üzüntü verici ve yıpratıcı konuşmalar olduğunu görürüz. Eğer siz de yaşam deneyimlerinin ,örneğin bir başarısızlığın ardından kendini suçlayan tavırlar takınıyorsanız, bu elbette sizin özgüveninizi de etkiliyor. Kendinizle ilgili düşünceleriniz ,zihninizde kendilik algınızı belirler. Üstelik sadece bunu değil, fiziksel ve ruhsal sağlığınızı da etkilemekte.
Unutmayın! Yapılan araştırmalar gösteriyor ki; kendileriyle ilgili olumsuz değerlendirmeye sahip insanların depresyona girme ihtimali ,diğer insanlara oranla 3 kat daha fazla. Bu nedenle mutlaka kendinize şefkat gösterin, nazik davranın ve kendinizi sevin.
O halde özgüvenimizi arttırmak için yapılması gereken ilk adım:
1-İÇ SESİNİ FARK ET VE YÖNET!
Bundan sonraki süreçte ,o iç ses sizi yargılarken bulduğunuz an hemen tespit edin ve bir kağıda yazın.
-Hiçbir şeyi beceremiyorum.
-Her şeyi hatalı yapıyorum.
-Benden hiçbir şey olmaz.
Bu tarz konuşmalar varsa zihninizde, bunu bir kağıda yazın. Hemen bu cümlenin karşısına onu çürüten alternatif bir düşünce şekli yazın. Yani bir anti tez üretin ve örneğin geçen hafta iyi yaptığınız …………’dan bahsedin. Şunu sakın unutmayın ;hiç kimse mükemmel değildir ve hepimiz hatalar yapabiliriz. Hatalar bizim için en önemli öğrenme kaynaklarıdır. Dolayısıyla bir hata yaptığınızda
‘evet ,kendimi aşırı derece acımasızca yargılamayacağım ancak bu hata bana ne öğretti? Ne önlemler alabilirim?’ konusunu da muhakkak düşünmeliyiz.
2-MIŞ GİBİ DAVRANMAK!
Adeta kendinize çok güvenliy’miş’ gibi yani özgüveniniz çok yüksek’miş’ davranın , konuşun, giyinin. Hakikaten göreceksiniz ki bunu bir süre boyunca tekrarladığınızda buna kendinizde inanacaksınız. Çünkü zihnimiz ona ne sinyal gönderirsek , onun için sistemlerini harekete geçirir. Tıpkı seanslarımda danışanlarıma sık sık bahsettiğim gibi , kahkaha attığımızda seratonin hormonunun salgılanması için komut veren beynimizin ‘bu şimdi güldü ama acaba gerçek mi? seratonini salgılamasam mı? Ya gerçekten gülmediyse?.......’ gibi düşünmeden harekete geçmesi gibi düşünebiliriz. Vücut duruşumuz, beden dilimiz; duygu ve düşüncelerimizi etkiliyor. Bununla ilgili olarak, beyin kimyamızı ve hangi duyguyu hissedeceğimizi bu yöntemle yönetebildiğimiz hakkında seanslarımda çokça bilgi vermekteyim. Dolayısıyla kendine güvenliymiş gibi davrandığınızda ,gerçekten öyle de hissetmeye başlayacaksınız. Bununla ilgili ,psikolog Amy Caddy’nin ted konuşması oldukça ilham vericidir. Kendisi ileri zeka tanısı konmuş bir çocukken,19 yaşında kaza sonucu kafasına aldığı darbeyle zeka puanının düştüğünü öğreniyor ve devamında hayat hikayesinden bahsediyor. Bugün Amy Caddy , Harward Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak çalışmaktadır : )
3-KENDİNİ TANIMAK/BİREYSEL FARKINDALIĞINI ARTTIRMAK!
‘İlim; bilim bilmektir, ilim; kendin bilmektir.’’ diyor Yunus Emre. Aslında tabi ki her şeyin özü bireysel farkındalık yani kişinin kendini tanıması. Bunu sürekli dışarda kim ne yapmış ,o ne demiş ,bu nereye gitmiş, etrafta neler olmuş demek yerine kendi içinize dönüp kendinizi tanıyarak yapabilirsiniz. Acaba kendi güçlü yönleriniz, güçsüz yönleriniz neler? Kendi gelişime açık yönleriniz neler? Zaaflarınız neler? Bunlar üzerine hiç düşündünüz mü? Düşünmeniz ve gözlem yapmanız gerekiyor. Hatta bir kağıt alıp sol tarafa güçlü yanlarınızı ,sağ tarafına daha güçsüz ve gelişmesi gereken yanlarınızı yazın. Daha sonra, soldakilerden destek alarak tek tek sağ taraftakileri geliştirmek için adım atın. Elbette bunun için bol bol okumak ,araştırmak ve kendinizi gözlemlemeniz gerekiyor.
4-DEĞERİNİZİ SİZ BİLİN!
Değerinizi belirleyen şey, başkalarının başkalarının düşünceleri olmamalı. Bunu ne yapın edin kendinize kabul ettirin. Diğer insanlar ,aslında sizin düşündüğünüz kadar sizi gözlemlemiyor ve sizin hatalarınızı aramıyor. Hatta tüm Dünya birlik olup size kötü hissettirmek için çalışmıyor. Öyle olsa dahi bu sizi gerçekten değersiz kılmaz. Zira kimse size karşı, sizin kendinize olduğunuz kadar acımasız olamaz. Dolayısıyla ana maddemiz her zaman ‘benim değerimi belirleyen şey diğer insanların kendi doğruları, dünya görüşleri, değerleri, düşünceleri ve yargıları değil; benim kendi düşüncelerimdir’ olmalı. Bunların da olumlu olmasına gayret gösterin.
5-BİLGİYİ ARTTIRMAK
Aslında özgüvenli olmayı en çok arttıran şey ‘bilgi ve ‘beceri’dir. Bilginiz ve beceriniz arttıkça kendinize güveniniz artar. Dolayısıyla hangi konularda daha çok özgüven eksikliği yaşıyorsanız, eksik olduğunuzu düşünüyorsanız o alanla ilgili bilgi ve beceri düzeyinizi arttırmaya çalışmalısınız.
Elbette oturarak özgüven gelişmiyor. Biraz çaba harcamak gerekiyor. Bu bahsettiğim adımları gerçekten yapmaya başlarsanız bir süre sonra özgüveninizin artmaması mümkün değildir.
- Görüntülü1100.00 TL
- Sesli1050.00 TL