Affetmek nedir? Affetmek ne değildir? Neden affetmeliyiz? Affetmenin faydaları? Nasıl Affedebiliriz? | Terapi Evreni
Affetmek nedir? Affetmek ne değildir? Neden affetmeliyiz? Affetmenin faydaları? Nasıl Affedebiliriz?

Affetmek nedir?

Affetmek, mağdur olan bir kişinin kabahatli kişiye yönelik olan olumsuz duygu ve davranışlarını azaltması ve olumlu duygu ve davranışlarla değiştirmesi durumu şeklinde genel olarak tanımlanır.  İntikam alma, yaşanılan durumu yok sayma, kabahatli kişiye kin ve öfke besleme vb. davranışlar göstermek yerine bu durumdan ders çıkarmak, affetmenin göstergeleridir.

Affetmek ne değildir?

Affetmek, yaşanılan durum hiç olmamış gibi davranmak ya da yaşanılan durumu unutmak değildir. Affetmek zayıflık değildir, yapılması güç olan erdemli bir davranıştır. Affetmek; ihanetten, kandırılmaktan, kötü muameleden ya da hakkın yenmesinden ders çıkarıp yolumuza devam etmektir. Burada önemli olan nokta yaşanılan durumdan ders çıkarabilmektir.

Neden affetmeliyiz?

Çoğu zaman affetmenin karşı tarafa yapılan bir iyilik olduğunu düşünürüz. Ama aslında insan kendi iç huzuru, psikolojik ve fiziksel sağlığı için affetmelidir. Affetmek affedilenden çok affedene fayda sağlar.

Affetmenin faydaları?

Yapılan birçok bilimsel araştırmaya göre, kişi olumsuz duygulara (kin, öfke, nefret, kıskançlık, düşmanlık) çok fazla takılır kalırsa beyin asit özellikli kimyasallar salgılar ve bu durum yüksek tansiyon, mide rahatsızlıkları ve romatizma gibi birçok hastalığın oluşmasına sebebiyet verir. Yani olumsuz duygular kişilerin fiziksel sağlığını bile riske atıyor.

Ayrıca yaşanılan ihanete, haksızlığa takılı kalkmak kişide mağdur psikolojisini oluşturuyor ve bu ruh hali anda kalmamıza engel oluyor.  Yalnızca yaşanılan duruma karşı değil hayatın genelinde mağdurmuş gibi hissetmemize ve hep geçmişe takılı kalarak yaşamı kaçırmamıza neden oluyor. Gelecekte yaşanabilecek başka bir ihanete ya da haksızlığa karşı tetikte olma ve intikam alma planları, yaşamı ertelememize, günlük yaşantılarımızda aksaklıklara sebep oluyor. Bunun önüne geçmek ve yaşanılan olumsuz durumun etkilerini azaltma için affetmek çok önemlidir.

Nasıl Affedebiliriz?

Affetmek kolay bir iş değildir. Yaşanılanları sindirmek ve anlamlandırmak için zaman gerekir. Eğer affedemiyorsanız kendinize biraz daha zaman vermeniz ve olanlarla ilgili düşünmeniz gerekir.

Neden bunu yaşadım?

Yaşadığım olayda benim payım nedir?

Karşı taraf bana neden bunu yapmış olabilir?

Bu durumdan ne sonuç çıkardım?

Böyle durumun tekrar yaşanmaması için neler yapabilirim?

Kendimle ilgili hangi davranışları değiştirerek böyle bir durumun tekrar yaşanmasının önüne geçebilirim?

Bu olayı yaşamamın bana ne gibi bir katkısı olmuş olabilir?

Neler hissettim, neler hissediyorum?

Bu tür sorulara cevap vermek yaşanılan olayın hissettirdiği duygunun hafiflemesine yardımcı olacaktır. Olay daha çok tazeyken bunları gerçekleştirmek kolay değildir. Duygu yoğunluğumuzu hafifletmek için o kişilere vermeyeceğimiz mektuplar yazabiliriz Bu mektuplarda tüm düşünce ve duygularımızı yazarak zihnimizin netleşmesine yardımcı olabiliriz. Çünkü affetmek için ilk önce yaşanılan durumu sağlıklı bir şekilde değerlendirebilmek gerekir. Olay daha çok tazeyken affetmek çok mümkün değildir çünkü olayı anlamlandırmamız ve olumsuz duyguların azalması zaman alır. Bu yüzden kendimize karşı merhametli ve anlayışlı olmalıyız. Sonuç olarak affetmek, üzerinde düşünmemiz ve sağlıklı bir şekilde anlamlandırmamız gereken bir süreçtir.

 

Psikolojik Desteğe Mi İhtiyacınız Var?

Hemen Şimdi Seansa Başla!
Müşteri Temsilcisi
E-Posta Adresi
Adres
Beşiktaş / İstanbul