Aşırı Düşünme (Overthinking)
Kişinin kendini korurken, güven duygusunu tamamlamak için her an tehditlere karşı tetikte olmalıyım düşüncesini fazla ve uzun süre yaşamasıdır.
Fiziksel-duygusal olarak karşımıza çıkabilen bu durum yaşamın işlevine zarar verir.
Aşırı Düşünmenin nedeninin genel olarak ikiye ayırabiliriz
• Geçmişe dayalı pişmanlıkları düşünce yoluyla hafifletmeyi hedef alan
• Geleceğe dayalı tahmini olay veya durumları kurgulamaya odaklanan
Her ikisi de kişide kaygı, stres, korku, mutsuzluk, tatminsizlik, depresyon ve performans düşüklüğü yaratabilir.
Uykuya dalmakta güçlük çekilebilir. Hep bir sonraki adımı düşünürken asıl düşünülmesi gereken konularda aksaklıklar olabilir.
İç sesler yoğun şekilde fark edilirken kontrol edilmesi zorlasada aklınızdan geçen şeylerin size bir fayda sağlayıp sağlayamayacağını ayırt etmek gerekir. Mükemmelliyetçilik de aşırı düşünmeyi destekleyen özellikler arasındadır çünkü tek bir düşünceyle tatmin olmaları söz konusu değildir.
Aşırı düşünmeye yatkın olan insanlar negatif düşünceleri zihinlerinde barındırır kişiyi olumsuz düşünmeye yönlendirdiği için zamanla alışkanlık haline gelir. 21 gün boyunca kişi kendi olumsuz düşüncelerine meydan okuyup alternatif (pozitif) düşüncelerle yer değiştirmeye çalışırsa zihninin ele geçirdiği anı daha kolay tespit edebilir. Her 21 günün tekrarı daha sağlıklı düşünce sistemi için bir hazırlıktır.
Aşırı düşünme yaşayan kişilerin bilişsel çarpıtmalar arasından felaketleştirme senaryosunu sıklıkla kullandıkları görülürken, karar verme yetilerinin azaldığı da bilinmektedir. Korkulardan kaçmaya çalışmak yerine bazı korkuların yaşamda var olabileceğiyle yüzleşmek kaygı kontrolünü sağlayabilir.
Düşünce tespiti yapmak zihininizden geçen şeylerin üretken olmadığını gösterir. O yüzden neleri çok düşünüyorsanız somut olarak günlüğünüze not alabilirsiniz. Şimdiki zamana dönmek için anda kalma çalışmaları da aşırı düşünme durumundan uzaklaştırabilir. Geçmiş ya da gelecek arasında değil şu anda kalmaya ihtiyacınız olduğunu unutmayın.