Çatışmayı İyi Yönetmek
ÇATIŞMAYI İYİ YÖNETİN
Çatışma sırasında şikayet normaldir, normal olmayan suçlama, eleştiri ve horgörüdür.
-Çatışma sırasında çoğunlukla yumruklarımız konuşur, çoğu zamanda neyin önemli olduğunu kaçırırız ve şefkatten, nezaketten uzak bu tartışma çok anlamsız bir noktaya doğru sürüklenir.
Sorunlarınızı herhangi bir zamanda dile getirmeyin.
-Probleminizi konuşmak için özel bir zaman yaratın, ayak üstü konuşmalar hiçbir zaman sonuç vermez özellikle de öfkemizi belli etmek için kullandığımız laf sokmalar… maalesef işe yaramadığı gibi sorunu çözümden çok daha uzak bir noktaya taşıyor.
Sorunlarınızı uzun listeler halinde paylaşmayın.
-Çoğu zaman bir problemden yola çıkarız fakat o orada kalmaz ve şu da vardı, ama burada da bunu yapmıştın, bunu da sen yapmıştın gibi benzeri şekillerde konuyu dağıtırız. Bu da çözüme uzak bir yaklaşımdır.
Eğer tartışma çocukların önünde yaşandıysa…
-Tartışma çocukların önünde yaşandıysa nasıl ki bu duruma şahit oldularsa aranızın düzeldiğine ya da bir anlaşmaya vardığınızı bilmelilerdir. Çocuklara bütün anne-babaların zaman zaman farklı fikirlerinden dolayı tartışabileceğinin normal olduğunu ve bu farklılıkların üstesinden geldiğinizden bahsedebilirsiniz. Birbirinize sarıldığınızı veya öptüğünüzü görmekte onların çok hoşuna gidecektir.
Sağlıklı tartışmak için öneriler…
-Konuşmaya sert bir giriş ile başlamayın.
-Herkesin kendine ait bir görüşü olduğu fikrini hiç unutmayın ve karşınızdakinin fikirlerini dinlerken savunma halinde değil, etkilenmeye açık şekilde dinleyin.
-Fizyolojik olarak sakinleşmeye çalışın.
-Uzlaşmaya çalışın. Uzlaşırken kendinize ihanet etmiyorsunuz. Kazanan ya da kaybeden yoktur. İstediğiniz şeyin birazından vazgeçerken, birazını da elde etmiş olursunuz. Uzlaşmak kendinizi savunmaktan vazgeçmiş gibi hissettirdiği için kendinize ihanet ediyor gibi algılayabilirsiniz bu durumu o yüzden de bunu yapmayı tercih etmek zor gelir genelde.
-Tartışmanızı yeniden gözden geçirin, neler konuşuldu?
-Bu konu için aslında ihtiyacınız olan diyalog nedir?
-Çözülemeyecek kalıcı sorunları farkedin.
Sevgilerle, hoşça kalın…