Cinsel Obsesif Bozukluk
Cinsel konuda duyulan takıntı ve endişeler cinsel obsesif bozukluk olarak bilinmektedir. Cinsel obsesif bozuklukta kişinin cinsel işlevi normaldir. Cinsel obsesif bozukluk tamemen düşünce ve kaygı bozukluğudur. Kişi fantezilerden herhangi bir rahatsızlık duymaz ve zevk alır. Cinsel obsesif bozukluğu olan kişilerde ise kişi düşüncelerinden rahatsızlık duyduğu gibi bunlardan kurtulmak ister.
- Eş Cinsel Olma Korkusu: En yaygın takıntı türüdür. Bu obsesyonu olan kişilerin davranışlarında değişiklikler gözlemlenir. Örneğin, “ya hoşlanırsam” düşüncesinden dolayı hemcinsleriyle görüşmekten kaçınırlar. Bazı kişiler ise eş cinsel olmadıklarını kendilerine kanıtlamak adına eş cinsel kişilerle ilişki yaşar.
- Cinsel Yolla Hastalık Bulaşma Endişesi: Kişi cinsel ilişki yaşadığında, AIDS veya cinsel yolla bulaşan diğer hastalıklara yakalandığı düşüncesi içerisine girer. Kişi sahip olduğunu takıntılı düşünce ile kompulsiyon olarak defalarca test yaptırır. Kişi ilişki sırasında korunmuş olsa da bu düşüncelerin azalmasına yardımcı olmaz, hastalık kapmadığına inanmakta zorluk çeker. Bu obsesyona sahip bazı kişiler ise hastalık kapmamak için herhangi bir cinsel davranışta bulunmazlar.
- Spermin Bulaşma Endişesi: Bu obsesyona sahip kişiler, spermin bir başkasına bulaşıp hamile bırakmaktan korkarlar. Örneğin, sperm bulaşmış iç çamaşır annesinin iç çamaşırı ile aynı makinede yıkanırsa annesinin hamile kalmasından korkar ve çamaşırı aynı sepete atmaz. Bir başka korku ise; kişi mastürbasyon yaptıktan sonra ellerini iyice yıkamazsa orada sperm kalacağını ve bir başkası ile temas ederse o kişinin hamile kalabileceği düşüncesi de bu obsesyona aittir. Kişi bu takıntılı düşünce ile mastürbasyondan sonra ellerini defalarca yıkar.
- Bir Aile Üyesine Karşı Cinsel İstek Duyma Korkusu: Bu takıntılı düşünceye sahip olan erkek, annesine veya kız kardeşine karşı cinsel obsesyonlara sahiptir. Aynı şekilde bir kızın da, babası veya erkek kardeşi için bu şekilde düşünmesi bu obsesyonu içerir. Kişi, “eğer elini tutarsam veya sarılırsam uyarılırım ve arzu duyarım” düşüncesine sahiptir. Kişi bunları düşünmekten çok fazla utanç ve suçluluk duygusu duyar.
- Sapık Olma Korkusu: Kişi; “acaba ben sapık mıyım?”, “tecavüzcü olur muyum?”, “ya birine tecavüz edersem”, “ya bir çocuğa tecavüz edersem” cinsel obsesyonları tarafından yoğun bir şekilde ele geçirilir. Kişi bu düşüncelerini kontrol edemez, istem dışı akla gelir. Bu takıntılı düşünceleri olan kişiler utanç ve suçluluk duygusu ile dışarı çıkmaz, kendisini toplumdan uzaklaştırır.
- Cinsel İlişki Sırasında Gelen Korkular: Kişi haz ve zevk almaya odaklanmak yerine istem dışı gelen cinsel obsesyonlara odaklanır. Örneğin; “ya tuvaletim gelirse”, “ya erekte olamazsam” diye düşünür ve bu takıntılı düşünceler de kişinin cinsel ilişkiden uzak durmasına neden olur.
Cinsel obsesyonlar, kaygı ve düşünce sorunu olduğu için Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) ile çözülebilmektedir. En çok kullanılan, maruz bırakma tekniğidir. Kişi obsesyonlarına maruz bırakılarak kaygıyı azaltmayı amaçlanır; aynı zamanda kompulsif davranışlar engellenir.