Çocuğum her şeyi ağlayarak istiyor. Ne yapmalıyım? | Terapi Evreni
Çocuğum her şeyi ağlayarak istiyor. Ne yapmalıyım?

 Anne babalar için en rahatsız edici konulardan bir tanesi çocuğun her şeyi ağlayarak yaptırmak istemesi ve öfke krizlerine girmesidir. Genellikle çocuk ağladığında ebeveynler kendi duygularına hakîm olmakta zorlanırlar. Bazen çocuk çok ağladığında ona kıyamayıp çocuğun istediği davranışı yerine getirirler. Bazen de ağlama krizlerine karşı tahammülsüz olup çocuğa bağırabilirler. Çocuk ailesinin bir yansımasıdır eğer siz çok gergin ve öfkeli olursanız çocukta öyle olacaktır.

 Çocuk dünyaya gözlerini ağlayarak açar ve bildiği en ilkel yol ağlamaktır. Bebekler özellikle ilk 6 ay ihtiyaçlarını sadece ağlayarak anlatabilirler. Bebek hasta olduğunda veya acıktığında ağlayarak kendisini ifade eder ve ebeveyn hemen bunu bir alarm olarak algılayarak bebeğin ihtiyacını giderir. Ve burada bebek ağlamanın iyi bir çözüm yolu olduğunu öğrenir. Bebek zamanla işaret dili ve konuşma yetisini kazandıkça ağlamayı bırakacaktır. Fakat bu süreç her çocukta bu kadar kolay olamayabiliyor. Çocuk 2 yaşında bile bebeklik çağında kullandığı metodu devam ettirebiliyor. Ağlama davranışını çıkış yolu olarak öğrenen çocuğa yapılacak ilk şey duyarsızlaştırma olacaktır. Öğrenilen davranışı söndürmek gerekiyor. Bunun da en iyi yöntemi ödül ve cezadır. Burada ödülden kastımız oyuncak değilken cezadan da kastımız bağırmak değildir. Burada fark edilmesi gereken nokta çocuğun ağlayarak bir şeyler yaptıramayacağını ebeveynler öğretmektedir.

Peki, çocuğun ağlama davranışına nasıl duyarsız kalabilirsiniz? Çocuk aranızda ki bağı farkında olduğundan kriz anında göz göze gelmemeye çalışın. Siz ona bakmadıkça çocuk daha çok ağlayacaktır. Bu durumda da bulunduğunuz odayı değiştirebilirsiniz, muhtemelen o da sizin peşinizden gelecektir. Geldiği takdirde ya tekrar başka odaya geçebilirsiniz ya da her hangi bir işle uğraşabilirsiniz. Bunu yaparken sinirli bir yüz ifadesi veya eşyaları öfkeli kullanmak çocuğun daha da şiddetli ağlamasına neden olacaktır. Sakin kalmaya özen gösterin. Çocuk ağlamayı kestiği an hemen onun bu davranışını ödüllendirmelisiniz. Ödüllendirirken ‘Bak ben seni ağlamadığın zaman anlayabiliyorum, bana sakin bir şekilde istediğin şeyi söylersen yapabilirim.’ şeklinde yaklaşabilirsiniz. Bu davranışı çocuğun göz seviyesine inerek, ellerini tutarak ve yumuşak bir ses tonuyla yapmalısınız. Çocuk ağlamadığı zaman sizin onu dinleyeceğinizi öğrenmelidir.  Ağlama alışkanlığını tek seferde söndüremezsiniz net ve kararlı olmalısınız. Zamanla artık çocuğun ağlayarak bir şey istemediğini fark edeceksiniz.

 

Psikolojik Desteğe Mi İhtiyacınız Var?

Hemen Şimdi Seansa Başla!
Müşteri Temsilcisi
E-Posta Adresi
Adres
Beşiktaş / İstanbul