Çocuğum Kendi Yatağında Yatmıyor! | Terapi Evreni
Çocuğum Kendi Yatağında Yatmıyor!

Çocuğun gelişim sürecinde uyku oldukça önemli bir konumdadır. Genelde aynı yatağı paylaşma çocuğun yeni doğan döneminden kalan bir alışkanlık olabileceği gibi kendi yatağında yatıyorken bir hastalık dönemi veya hissettiği bir korku anında da başlayabilir. Özellikle 4 yaş grubunda birden bire kendi yatağında yatmak istememe durumu meydana gelebilir. Araştırmalar gösteriyor ki yaklaşık 18 aya kadar çocuğun anne ve babasıyla uyumasının davranış ya da öğrenme üzerinde olumsuz bir etkisi yoktur. 3 yaşa kadar kademeli olarak ayrılma olmalıdır. İleriki yaşlarda çocuklarda anne ve babayla uyuma isteği psikolojik problemlere yol açabilmektedir. Özellikle özgüven eksikliği ve bireyselleşmede sıkıntıya yol açabilir. Dolayısıyla, uyku düzeni ve kendi yatağında yatma alışkanlığı çocuğa erken yaşta kazandırılması gerekir. Bu sürece alışma çocuktan çocuğa farklılık gösterse bile uygulayabileceğiniz bazı farklı yöntemlerle her çocukta sonuç alınacaktır.

Genellikle yatağında uyumayan çocuğun iki tane davranış türü vardır. Bunlardan bir tanesi direkt olarak ebeveynin yatağında uyuyabilenler, diğeri ise uykuya kendi yatağında dalıp gece uyanıp ebeveynin yanına geçenlerdir.

Ebeveyn yatağında uykuya dalan çocuk kendisini güvende hissetmiyor olabilir. Ona kendisini güvende hissettirecek planlar yapmanız iyi gelecektir. Çocuk bu sürece alışana kadar onu yatağına yatırdığınızda siz de hemen yanında elini tutarak uzanabilir veya yanında herhangi bir işinizi (kitap okumak gibi) yapabilirsiniz. Bu sayede çocuk kendisini kontrol altında hissedecektir.

Çocuk geceye yatağında başlıyor fakat bir noktada uyanıp sizin yanınıza geliyorsa burada sizin sabır ve kararlı olmanız çok önemlidir. Çocuk sizin yanınıza her geldiğinde sakin ve kararlı bir tutumla çocuğunuzu yatağına götürmelisiniz. Bunu yaparken sinirli olmamalısınız çocuğunuzun ellerinden tutarak yumuşak bir ses tonu ve yüz ifadesi ile yaklaşmalısınız. Bir kereden bir şey olmaz deyip çok yorgun ve uykusuz olduğunuz günde yatağa alıp ertesi gün geri götürürseniz bu süreci tamamlayamazsınız. Ayrıca ebeveynlerden biri kural koymaya çalışırken diğeri bu seferlik uyusun bir şey olmaz şeklinde yaklaşırsa bu durum da sürecinizi tamamlayamamanıza neden olacaktır. Ebeveynler nötr davranmalı ve çocuğa tepki vermemelidirler. Bu sırada korku ve kaygı yaşayan çocuğunuzla etkileşime geçebilir sevginizi gösterebilirsiniz. Çocuk uykuya dalana kadar yanında duracağınızı çocuğa söyleyebilirsiniz.

Bu süreçte gülen yüz yöntemi ile ödüllendirme sistemini kullanabilirsiniz. Çocuk başardığı şeyi direkt olarak gördüğünde daha etkili olabilir. Yatağında uyuduğu her bir güne bir gülen yüz verebilir ve belli bir hedefe ulaştığında ise küçük bir ödül söz konusu olabilir.

 

Psikolojik Desteğe Mi İhtiyacınız Var?

Hemen Şimdi Seansa Başla!
Müşteri Temsilcisi
E-Posta Adresi
Adres
Beşiktaş / İstanbul