Çocuğun Kişilik Özelliklerinin Gelişmesinde Ailenin Ne Gibi Etkisi Var ? | Terapi Evreni
Çocuğun Kişilik Özelliklerinin Gelişmesinde Ailenin Ne Gibi Etkisi Var ?

Çocukların büyüyüp, gelişip yetişkin bir bireyler olmasındaki en etkili yapı taşı ailedir. Çocuklar ev ortamında, aile ortamında olup bitenleri idrak edip, anlamaya ve anlamlandırmaya başladığında aslında kendi kişilik özellikleri de gelişmeye başlar. Çocuklarda empati kavramının gelişimi çocuğun yaşına bağlı olarak gelişmektedir. Çocukların gelişimlerinin ilk haftalarında mesela bir bebeğin ağlamasıyla diğer bir bebeğin ağlamasına karşılık olarak üzülüp ağlamayla karşılık vermesiyle empati becerisi başlar. Empati becerisi buna ek olarak ailenin ve okulun desteği ile gelişebilir.

Aile ortamında birey özgür, kendinden emin, özgüvenli, bastırılmış olarak yetişmediyse ve çocuğunu da bu şekilde yetiştirmiyorsa çocuğu da hemen hemen aynı özelliklere sahip olmaktadır. Aynı şekilde eğer şiddete meyilli ve şiddetin hâkim olduğu bir ortamda yetişen bir bireyin şiddete eğilimi daha yüksek oluyor. Aile ortamında bu şiddet ve baskı hiyerarşisi ile yetişen bireyler kendi iş, arkadaş ve aile ortamında bu şiddet ve baskı ortamını devam ettirmesi olasıdır. Bunların yanı sıra sorumluluk becerisi, değer verme gibi kavramlarda bireye ilk olarak aile tutumu ile benimsetilir.

Aile ortamında şefkat duygusuyla yetişen çocuklar ile tek başına yetişmek zorunda olan çocukların hayata bakış açıları, yaşam tarzları en önemlisi de tutum ve davranışları çok farklı olur. Tabi bu durum her zaman aynı sonuçlar ortaya çıkartmaz ama genel olarak çocukların gelişimleri ve kişilik özellikleri, tutum ve davranışları aile ya da yetiştikleri ortam ile doğrudan ilişkilidir.

Her çocuk çok özel ve farklı bir bireydir.

 

Psikolojik Desteğe Mi İhtiyacınız Var?

Hemen Şimdi Seansa Başla!
Müşteri Temsilcisi
E-Posta Adresi
Adres
Beşiktaş / İstanbul