Çocuklukta Cinsel İstismar
Cinsel istismar ; cinsel içerikli konuşma, röntgencilik, teşhircilik gibi temas içermeyen konuşma, dokunma, oral temas, genital temas, cinsel bölgelerin doğrudan yada dolaylı olarak dokunulması, cinsel birleşmeye teşebbüs, genital yada anal olarak cinsel ilişki, zorla bir obje ile ilişkiye gerçekleştirmeye çalışmak ,çocuğa yetişkin cinselliğine dair görüntü yada pornografi izletmek gibi temas içeren davranışların tamamı cinsel istismar kapsamındadır.
Dolayısıyla cinsel istismar sadece bir tecavüz olarak düşünülmemelidir.
Özellikle bir çocuğun cinsel olarak bu durumlara tepki verip vermemesinden, yada bir rıza alıp almama durumundan bahsedilemez. Bir çocuğun bu durumlara karşı tepkisi ne olmuş olursa olsun suçtur ve cezası vardır.
Elbette cinsel istismar özellikle de çocukluk çağında yaşanan cinsel istismar genellikle uzun yıllar hatta bazen ömür boyu gizlendiği ve saklı tutulduğu için bu konudaki istatistikler tam olarak gerçeği yansıtmamış olsa dahi ortaya çıkan önemli bir tablo var; çocukluk çağında cinsel istismara sadece kız çocuklar uğramıyor. Erkek çocuklar da cinsel istismara uğramakta ve kız çocuklar ile karşılaştırıldığında görülme oranı birbirine çok yakın. Fakat erkek çocuklarının başvuruları kız çocuklara göre çok daha az ve aile içinde gizlenme durumu çok daha fazla.
Cinsel istismar konusunda karşımıza çıkan en önemli tablolardan biri ise bu durumun genelde tanınan kişiler tarafından gerçekleştirilmiş olması. Genellikle aile içinden veya yakın akrabalar tarafından cinsel istismara uğrama durumu yani ‘ensest’ vakalar Türkiye’de cinsel istismar vakalarının %20-25’lik dilimini oluşturmaktadır.
Cinsel İstismarın Etkileri Nelerdir?
Burada en önemli konulardan biri de çocuğun yaşı ve istismarcı ile olan ilişkisidir. Bunun dışında yine çocuğa istismar uygulanırken yapılan şiddet uygulaması ya da fiziksel bir zarar verilmiş olması etkiyi arttırabilir. Unutulmamalıdır ki; her çocuk istismardan etkilenir. Aile içinden veya bir başka dinamikten olsun fark etmeksizin istismar bir çocuğun psikolojik gelişimi üzerinde olumsuz izler bırakır.
Nasıl Anlaşılır?
Cinsel istismarın her çocukta dışa vurumu farklı olabilmekle beraber çoğu çocukta ilk tepki olarak korku ve kaygı, küskünlük, öfke. çökkünlük ve kızgınlık görülebilir. Uygunsuz cinsel söz ve davranışlar eklenebilir. Çocuklukta aşırı cinsel merak gelişmesi, gizli olmayan mastürbasyon görülmesi, özel bölgelerini göstermeye yönelmek, yaşıyla uyumsuz cinsel bilgi sahibi olma gibi davranışlar ipucu olabilir.
Korkular, kabuslar, sıçramalar ,yalnız kalmamak, dışkı kaçırma, uyumama ve travma sonrası stres bozukluğu gibi ruhsal bozukluklarda cinsel istismar sonrası dışa vuran davranışlardır.
Ergenlik döneminde yaşanan olayların zihinde tekrar canlandırılması, aşırı cinsel merak, geleceğe ve insanlara karşı umutsuz ve öfkeli tutum da belirtiler arasındadır. Dolayısıyla görüldüğü üzere belirtiler tek tip değildir ve her çocukta değişiklik gösterebilir.
İstismarın tespiti ve sadece sonlandırılması çözüm değildir. Çocuğun bir destek alması ve takibi çok önemlidir.
Bir çocuk genelde cinsel istismara uğradığını söylemez yada söyleyemezler. Bunun ilk nedeni yaşına göre o dönem cinsel istismara uğradığını farkında olmayabilir, durumu o an anlamlandıramayabilir ve kendisine ne yapıldığını cinselliğe dair bilgi sahibi olmaya başladığında istismara uğradığını fark edebilir veya kendisine inanılmayacağını düşündüğü ebeveynleri tarafından dışlanmaktan, etiketlenmekten, yetiştiği kültüre bağlı olarak da zaman zaman ’lekelenmekten’ korktuğu için durumu anlatamamaktadır. Özellikle ensest vakalarda bu korku haklıdır çünkü genellikle istismarcı yakını olduğunda onu korumak isteyebilir,onun tehditlerinden korkabilir bu nedenle söylemek istismara uğrayan kişiye zor gelebilir.Küçükken bunu nasıl anlatacağını bilemediği için anlatamayabilir yetişkinlikte ise utandığı için kişi tarafından anlatılamayabilir.
Unutulmamalıdır ki cinsel istismar sadece çocuklukta değil yaş kaç olursa olsun travmatik bir durumdur ve ruh sağlığı üzerinde etkileri eğer tedavi ve takibi yapılmaz ise kalıcıdır.Üzerinden zaman geçmesi ,olayın kapanması veya bunu istismara uğrayan kişi dışında kimsenin bilmemesi bu durumun bırakacağı etkileri yok etmez.
Çocukları bu durumdan korumak için yapılacak en önemli şey çocuklarımızı bu konuda eğitmek ve mahremiyet eğitimini gerekli yaşta kazandırmaktır.Bunun ilk adımı gelişim düzeyine göre cinselliği anlatmaktır.Kimlere karşı kendilerini nasıl koruyacaklarını öğretmek çok önemlidir. Böyle bir durum yaşandığında bunun suçlusunun çocuk olmayacağını ve ailesi tarafından yargılanmayacağını anlatmalısınız.Ailelerin ise gözü açık bir şekilde çocukla ilgili en ufak değişimde araştırma yapması önemli bir tedbirdir.
Eğer siz de çocukluğunuzda istismara uğradıysanız veya çocuğunuzun istismara uğradığını duydunuz gördünüz yada şüphelendiyseniz bu durumu aşmak için bir uzmandan yardım almak adına adım atın ve bu süreci en sağlıklı şekilde nasıl geçirebilirsiniz, bu durumun sizde bıraktığı/bırakacağı psikolojik tahribatlarla ilgili nasıl çalışılabileceğine dair bilgi alarak gelecekte tüm iletişim dinamiklerinizin etkilenmemesi adına psikolojik desteğe başvurun.
- Görüntülü1100.00 TL
- Sesli1050.00 TL