Değer *Sizsiniz*
Kendini ‘değersiz’ hissetme her dönemin en büyük sorunlarından biri.
Çünkü ‘ben değerliyim’ diyebilmek bir ihtiyaç hem de temel bir ihtiyaç..
Peki temel ihtiyaç da ne demek?
Temel ihtiyaç, kişilerin yaşamlarına devam edebilmeleri için kesin olarak ihtiyaç duydukları başlıca unsurlardır. Nasıl ki yaşamımızı devam ettirebilmemiz için ekmeğe ve suya ihtiyacımız var; psikolojik sağlığımız için de değerlilik hissi olmazsa olmazımız.
Bu duyguyu yaşamının büyük bir bölümünde taşıyanlar kendilerine kötü hatta bazen de acımasız davranırlar. Kolay kolay ‘Hayır’ diyemezler, başkalarına çok vererek, çok paraya, çok iyi bir fiziğe, çok iyi bir makama sahip olarak değer görme çabası içindedirler. Ancak değerlilik hissini dışsal faktörlere bağlı olarak dengede tutmaya çalışmak oldukça yorucu ve enerji emici olmaktadır. Çünkü bu durumda kişi başkaları ile sürekli kıyas halinde olur ve derin, dolmayan bir boşluk gibi kendilerini diğerlerinden aşağıda görürler.
Aslında zaman zaman kendimizi değersiz, yetersiz gibi tanımlamamız çok normal. Ancak bu kendini değersiz hissetme durumunda ne kadar uzun süre kalırsak, o kadar çok da netliğimizi ve yaşamsal becerilerimizi kaybetmeye başlayacak olmamız. Çünkü o duygu durumunda kalmak ve çıkmaya çabalamayan hal bir süre sonra seçim haline gelebiliyor.
Peki bu değersizlik hissiyle nasıl baş edebiliriz?
1-Kendinizi eleştirirken adil olun ve acımasız düşünce kalıplarını değiştirme çalışmaları yapın.
2- Size değer vermeyen ya da değersiz olduğunuzu her fırsatta hissettiren insanları fark edin, mümkünse bir süre mesafe koyun ve sizin üzerinizdeki etkisini gözlemleyin.
3- Küçük yaşlardan itibaren, başka insanlar için nasıl iyi bir arkadaş olunacağını öğreniriz. Buna karşılık, çoğumuz, kendimizle nasıl arkadaş olacağımız konusunda hiçbir fikrimiz olmayabilir. Kendinize de, sevdiklerinize, en yakın arkadaşlarınıza davrandığınız aynı nezaket ve anlayışla davranmaya gayret edin.
4-Bu his geçmişten gelen bir parçanız olabilir. Bu sebepten eğer değersizlik hissiyle birlikte, bir depresyon belirtisi, öfke patlamaları veya bir zihinsel ve/veya fiziksel sağlık durumu ortaya çıkıyorsa, yardım için bir terapiste başvurmak önemlidir.