Deprem Korkusu
Felaket senaryoları ile tetiklenen deprem korkusu, diğer fobilerin aksine kişinin karşılaştığı tehlikeli bir olay ile değil; kişinin ailesinin, yakın çevresinin, hatta dünyayı içerisine alan felaket senaryolarından oluşur. Deprem her birimizi olumsuz etkileyen ve korkularımızı aktifleştiren bir durumdur. Bazıları için bu durum korkununda ötesine geçerek kişinin hayat standartlarını etkileyen bir çeşit ölüm ve kaybetme fobisi haline gelir. Korkulan aslında depremin kendisi olmadığı gibi sonrasında yaratacağı sonuçlar, ölmek ve sevdiklerimizi kaybetme ihtimalidir.Seismophobia en çok da belirsizlikle tetiklenir. Depremden kaçınılmayacağı düşünülerek kişiler kendilerini stres ve kaygıya sürükleyerek, her kötü olayda bu korkuyu tetikler.Kişilerin deprem gibi ağır sonuçlara yol açan olaylarda birkaç hafta içinde duruma alışıp hayata devam ettiği ancak bazı kişilerde bu sürecin uzun sürmesinin Akut Stres Bozukluğu’na ve Travma Sonrası Stres Bozukluğu’na yol açabileceği unutulmamalıdır.
Kişiden kişiye göre korkunun belirtileri farklılık gösterse de uyku bozuklukları, küçük bir hareketten bile korkma ve ilkilme durumu, ağlama duyguu, huzursuzluk hissi, depresyon, zihinde tekrarlanan ve akıldan çıkmayan deprem anları belirtiler arasında yer alabilir.
Deprem Korkusu Nasıl Yenilir?
- Fobilerde başa çıkmada en önemli etken, korkuyu yenme isteği.
- Deprem ile ilgili eğitimler almak ve bilinçlenmek (korkuyu tanımak, başedebilmek için)
- Korkularınızı çevrenizdekilerle paylaşın.
- Bilişsel-davranışçı psikoterapilerle olası bir depremle ilgili gerçekçi inanışları ve düşüncelerinizi test etme ve bunların yerine daha gerçekçi şekilde düşünebilmeye başlayabilirsiniz. Böylelikle deprem korkusunun duygusal, fiziksel ve zihinsel belirtileri ortadan kalkacak, kaçınma davranışları zamanla azalacak hatta son bulacaktır.
- Sakin kalmayı öğrenmek.
- Önlem amaçlı ve kaygıyı azaltmak için deprem çantası oluşturmak fakat çantayı gözünüzün önüne koyup her saniye depremi kendinize hatırlatmaktan kaçının.
- Rahatlatıcı müzik dinleme, nefes egzersizleri ve gevşeme çalışmaları, anksiyete ve depresyonu hafifletmede başvurulabilecek yararlı yöntemlerdir.
Deprem korkusu tedavisi sürecinde amaç kişiye bu korkuyla başa çıkma becerisi kazandırmaktır. Deprem hepimizde kaygı yaratır ancak iki haftayı geçen bir süreden sonra hâlâ çok yoğun korku ve keder yaşıyorsanız, günlük yaşama geri dönmekte zorlanıyorsanız, profesyonel destek almalısınız.