Derin Nefes Alıp Verdiğimizde Neden Rahatlarız?
Nefes almak, hayatın temelini oluşturan bir eylemdir. Fakat çoğu zaman bu eylemi düşünmeden yaparız. Oysa nefes alma şeklimiz fiziksel, zihinsel ve duygusal sağlımızı önemli oranda etkilemektedir. Doğru bir şekilde nefes alıp vermek vücudun işleyişini iyileştirebilir, stresi azaltabilir ve zihinsel odaklanmayı arttırabilir. Bazı temel nefes tekniklerini düzenli uyguladığımızda vücudun sinir sistemini düzenlemeye, stres ve gerginlik duygularını dengelemeye yardımı olabilecektir.
Derin nefes aldığımızda sempatik sinir sistemimizi yani savaş/kaç tepki sistemini harekete geçiririz. Vücudu stres durumlarında enerji tüketimine hazırlar. Bunun sonucunda ortaya çıkan adrenalin kalbinizi hızlandırır. Derin soluk verdiğimizde ise “dinlen ve sindir” tepkilerinden sorumlu parasempatik sinir sistemimiz aktive olur ve kalp yavaşlar. Vücuttaki enerjinin korunmasını hedef alır. Bu sebeple; derin ve uzun nefes verişler sakinleştirir.
Doğru nefes alıp vermemiz vücudumuzdaki enerji seviyemizi olumlu anlamda etkilemektedir. Nefes alma şeklimiz vücudumuzda ulaşan oksijen miktarını etkiler ve bu oksijen miktarı enerji seviyelerimizi desteklemektedir. Sığ nefesler aldığımızda vücudumuzu oksijenden mahrum bırakırız. Bunun sonucunda yorgunluk ve enerji düşüklüğü gözlemlenmektedir.
Doğru nefes alma tekniklerini kullanarak odaklanma sorunlarının üstesinden gelebilirsiniz. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) olan kişiler nefes egzersizlerinden faydalanarak odağını geliştirebilmektedir. Derin ve kontrollü bir şekilde nefes almak, beyine daha fazla oksijen taşıyarak düşünme yeteneğini geliştirebilir. Bu da bireyin bilişsel işlevlerini, zihinsel kapasiteni ve odaklanma yeteneğinin gelişmesine yardımcı olur.
Uyku kalitemiz vücudumuz için oldukça önemlidir. Uyku sorunları ve uyku bozukluklarını çözmek için nefes egzersizleri doğal bir yöntemdir. Derin nefes almak, sinir sisteminin rahatlamasına ve vücudu sakinleştirerek uykuya hazır bir hal almasına yardımcı olur.
Vücuttaki oksijen seviyesinin artması, vücut hücreleri ve dokularına doğru çalışması için gereken yeterli oksijen seviyesini sağlar. Derin ve kontrollü nefes alma vücudu daha fazla oksijenle besler ve böylece vücudun hastalıklara ve stresin yaratmış olduğu zararlı etkilerine karşı daha güçlü bir savunma sistemi oluşmasına yardımcı olur.
Bireylerde endişe-kaygı seviyesi arttığında vücuttaki kan basıncı yükselmektedir. Bu sebeple anksiyete yaşayan bireyler derin nefes alarak kan basınçlarını dengeleyebilirler. Stresin sebep olduğu hormonal artışlar baskılanır ve anksiyetenin oluşturduğu fiziksel semptomların dinmesine yardımcı olur. Vücut sakinleşir.