Doğum Sonrası Depresyonu | Terapi Evreni
Doğum Sonrası Depresyonu

Doğum sonrası depresyonu, derecesi değişiklik gösterse de hemen hemen her anneyi – özellikle ilk anne olanları- etkisine alan bir süreçtir.

Depresyona daha meyilli kişilerde yüksek bir seyirde görülebilirken kimilerinde de hafif düzeyde daha kısa sürede sonlanabilir.

Neden olur?

Doğum sonrası hızla değişen ya da düşen bazı hormonlar bu durumun en temel sebebidir. Ancak bununla birlikte çevresel ve fiziksel etkenler durumun boyutunu belirler.Annenin yalnız hissetmesi, aşırı uykusuzluk ve yorgunluk, arzu edilenlerin yapılamaması gibi bazı faktörler durumu şiddetlendirir.

Belirtileri

·        Öfke patlamaları

·        Ağlama krizleri

·        Umutsuz ve bitkin ruh hali

·        Yetersizlik hissi

·        Dışarı kapanma

·        Kafa karışıklığı ve dikkat bozukluğu

·        Nadiren de olsa psikoz yani bazı hezeyanlar yaşamak

Anne bu durumu destekle oldukça kolay atlatabilir ancak desteksiz aşmak zorunda kalırsa aylarca sürebilir.

Ne yapılmalı?

Öncelikle bebeğin ihtiyacı konusu tamamen anneye bırakılmalıdır. Bebeği için en doğrusunu sadece anne bilebilir.Çevrenizin ya da aile büyüklerinizin annelik tecrübesi elbette önemlidir ve anne isterse çeşitli konularda danışabilir. Ancak onu yetersiz hissettirecek tavsiyeler sorulmadan verilmemelidir. Eş ve bu sürece destek olmak isteyen herkes sadece anneye destek olmalıdır.Bebeğin ihtiyaçları (açlık,emzirme, ağlama süresi, emzik alması, alt değiştirmesi, giydirilmesi vb.) konusunda annenin bebeğini anlaması için alan açılmalı ve zaman tanınmalıdır. Anne dinlenmek istediği zaman bebek bakımında destek olmak, annenin beslenmesine ve sağlığına odaklanmak, yaşadığı korku ve kaygıları paylaşmasını sağlamak bir anne için en önemli ihtiyaçtır.Annenin, anne olmadan önceki benliği unutulmamalı ve kendisi unutsa bile bu anneye hatırlatılmalı sosyalleşmesine olanak sağlanmalıdır.

Bebeğin iyi olması annenin iyi olmasına bağlıdır. Bu yüzden sadece annenin sözü esastır.Annelere güvenin.

Yeni annelere bazı notlar

Bebekler sorun olmasa da  ağlar çünkü psikolojik olarak yeni bir dünyaya uyum sağlama çabası varoluş çabası verirler,fizyolojik olarak da vücutlarındaki kortizol hormonunu sadece bu yolla atabilirler. Bu sizin yetersizliğiniz değildir.

Bebekler harika mimik okurlar bu sebeple sizin yüz ifadenizdeki olumlu olumsuz her şey onların hayatı algılayış biçimidir.

Daha sakin bir çocuk için her fırsatta yenidoğana tam bir göz teması kurarak çok sevildiği ve çok güzel olduğu söylenmelidir.

İlk bir yıl anne ve baba ile ne kadar güvenli ve ten teması içeren bir ilişki oluşursa bir yaşından sonra o kadar özgüvenli bir şekilde dünyayı keşfetmeye başlayacaktır.

Ve her şeyin gittikçe zorlaştığı oldukça asılsızdır. Aylar geçtikçe her şey daha da kolaylaşacaktır.

Tüm annelere ve anne adaylarına sevgilerimle


Psikolog
Yazar
Psikolog Pelin
Seans Ücretleri
  • Görüntülü1100.00 TL
  • Sesli1050.00 TL
Seans süreleri 45 dakikadır. Hemen Randevu Al

Psikolojik Desteğe Mi İhtiyacınız Var?

Hemen Şimdi Seansa Başla!
Müşteri Temsilcisi
E-Posta Adresi
Adres
Beşiktaş / İstanbul