Erkeklerin Öz Bakımını İhmal Etmesi Partnerlerini Nasıl Etkiler? | Terapi Evreni
Erkeklerin Öz Bakımını İhmal Etmesi Partnerlerini Nasıl Etkiler?

Öz bakım bir ilişki sorunu haline geldiğinde.

ANAHTAR NOKTALARI

  • Erkeklerin sağlıklarını ihmal etmesi sadece onlara zarar vermekle kalmıyor; partnerlerine tanınmayan yükler yükler.
  • Erkekler, kişisel bakım konusunda sağlıklarını ve ilişkilerini engelleyen ya hep ya hiç şeklindeki yanılgılarla karşı karşıyadır.
  • 'İlişkisel' kişisel bakım, erkeklerin sağlıklarını aileleri ve toplumsal rolleriyle bağlantılı olarak görmelerine yardımcı olur.

Sıklıkla kişisel bakımın kişisel yararları hakkında düşünürüz ve kendimize bakmanın (veya yapmamanın!) partnerlerimizi nasıl derinden etkileyebileceğini gözden kaçırırız. Ellili yaşlarının başında, hayatı yıllarca sağlığını ihmal ettiği Michael adında bir adam hayal edin. Kendisi çok çalışkan ve bir hizmet sağlayıcı olmasına rağmen rutin tıbbi kontrolleri atlıyor, artan yorgunluğu yaşlanmanın sadece bir yan etkisi olarak görmezden geliyor ve kötüleşen nefes darlığını endişe yerine küçümsemeyle tedavi ediyor. Yıllar boyunca diyeti büyük ölçüde rahatlık üzerine kuruluydu; fast food ve telefonunda gezinirken gece geç saatte içki içmek.

Michael'ın ortağı Emma, ​​bu yavaş düşüşü artan endişeyle izliyor. Doktor ziyaretlerini önerdi, daha sağlıklı yemekler pişirmeyi teklif etti ve hatta birlikte akşam yürüyüşleri yapmayı teklif etti, ancak endişeleri savunmayla karşılanıyor. Michael'ın sağlığı kaçınılmaz olarak kötüleşip görmezden gelmeye çalıştığı bir diyabet teşhisiyle sonuçlanırken, sağlık bakımını yönetmenin yükü Emma'nın omuzlarına biner.

Michael, bozulan sağlığının ve kötüleşen tutumunun partnerinin sorunu haline gelmesine izin veren mükemmel bir erkeği temsil ediyor. Michael'ın uyumsuz ve benmerkezci benlik kavramı,yalnızca geleneksel toplumsal cinsiyet rollerini sürdürmekle kalmıyor, aynı zamanda kadınlara önemli, çoğu zaman fark edilmeyen bir yük de yüklüyor. Erkeklerin düzenli sağlık kontrollerine katılma ve psikolojik yardım alma olasılıkları istatistiksel olarak daha az olduğundan, kadınların öz bakımı göz ardı eden erkeklerden orantısız bir şekilde etkilenme eğilimi var.

Kendini İhmal ve Bakıcı Tükenmişliği

Bir okuyucu olan Ella, yakın zamanda kendini ihmal etmenin bu kritik yönünü vurguladı ve bakıcı rolüne adım atan (veya buna zorlanan) kişilere yüklediği duygusal ve fiziksel bedeli gün ışığına çıkardı. Pek çok eşin, kız kardeşin ve kadın arkadaşın , erkek partnerlerine bakmaktan kaynaklanan fiziksel, duygusal ve zihinsel yorgunluk anlamına gelen " bakıcı tükenmişliği" nden muzdarip olduğunu vurguladı .

Erkeklik etrafındaki kültürel normlara ve daha geniş sosyal beklentilere dayanan bu kendini ihmal etme olgusu, akıl hastalığı, yoksulluk ve aileden ve arkadaşlardan izolasyon gibi birçok nedenden dolayı ortaya çıkabilir. Yaşlı yetişkinler tıbbi koşullar veya diğer engellilik nedeniyle kişisel hijyen ve uygun kıyafet dahil temel ihtiyaçlarını karşılayamayabilir. Bu tür kendini ihmal etme biçimleri halk sağlığı açısından ciddi sonuçlar doğursa da, genç erkeklerde başlayan daha incelikli bir ihmal biçimi de vardır: savunmacı olma ve sonunda partnerleri için sorunlara dönüşecek sorunları ele alma konusundaki isteksizlik.

Erkeklerin Kendine Bakmasını Ne Engeller?

Diğer makalelerimde de yazdığım gibi, kişinin kendine bakmasının doğası gereği cinsiyete dayalı hiçbir yanı yoktur.Kişisel bakımın son derece feminenleştirilmiş tüketimci kavramlarına rağmen, bu bir zayıflık işareti değil, daha ziyade kişinin gerçek benliğini tüm karmaşıklıkları ve kusurlarıyla birlikte göstermesinin cesur bir eylemidir. Erkeklerin öz bakımı algılama ve uygulama biçimini değiştirmeye kritik bir ihtiyaç var. Bununla birlikte, pek çok erkek hâlâ daha sağlıklı davranışlar benimseme isteklerini engelleyebilecek yanlış ikiliklere hapsolmuş hissediyor.

İşte erkeklerin sağlık sorunlarına çözüm bulma konusundaki isteksizliğini artıran üç yaygın ya hep ya hiç yanılgısı:

  • Güç ve Kırılganlık: Özellikle erkeklerde, kırılganlık göstermenin bir zayıflık işareti olduğuna dair yaygın bir inanış vardır. Bu ikilem, güçlü olmak için kişinin tamamen kendine güvenmesi ve duygusal sıkıntılara karşı dayanıklı olması gerektiği şeklindeki yanlış anlama nedeniyle, erkeklerin yardım aramasını veya duygusal ihtiyaçlarını ifade etmesini zorlaştırabilir. Bu siyah beyaz düşünce, gerçek gücün çoğu zaman yardıma ihtiyaç duyulduğunun farkına varmayı içerdiği ve kırılganlığın dayanıklılığı artırıp ilişkileri derinleştirebileceği gerçeğini gözden kaçırıyor.
  • Başarıya Karşı Rahatsızlığa Karşı: Bazı erkekler, başarıya ulaşmak için her anın çalışmaya veya üretken faaliyetlere ayrılması gerektiğine inanarak, kişisel bakıma zaman ayırmayı rahatına düşkün olmakla eşitleyebilir. Bu bakış açısı, kişisel bakımın kişinin üretkenliğini sürdürme ve uzun vadeli başarıya ulaşma kapasitesine yapılan bir yatırım olduğunu kabul etmekte başarısız olur. Yeterli dinlenme, egzersiz ve boş zaman aktiviteleri gibi düzenli kişisel bakım uygulamaları, kişinin sağlığını sürdürmek ve başarıyı iş dünyasının ötesine ve ilişkiler alanına taşıyan uzun ömürlülüğü sağlamak için çok önemlidir.
  • Stoacılık ve Duygusal İfade: Erkekler çoğu zaman geleneksel erkeksi kimliği sürdürmek ile duyguları ifade etmek veya yoga veya farkındalık gibi daha az erkeksi olarak algılanan faaliyetlere katılmak arasında yanlış bir seçimle karşılaşırlar . Bu ya o ya da bu düşüncesi, erkeklerin zihinsel ve fiziksel sağlığa fayda sağlayan bir dizi sağlığı teşvik eden aktiviteye katılmasını engelleyebilir.

Öz Bakım Bir İlişki Sorunu Haline Geldiğinde Yanlış İkiliklerin Aşılması: Kişisel Bakımı İlişkisel Hale Getirmek

Erkeklerin kişisel bakımdan vazgeçmesine neden olan bu tutum blokajlarını ele almak ikili bir yaklaşım gerektirir: öz bakımı ihmal etme olasılığı en yüksek olanlar arasında öz bakımı teşvik ederken, erkeklere öz bakım hakkında ilişkisel bir perspektiften düşünmeyi öğretmek.

Bazı erkekler için homofobi ve kadın düşmanlığı gibi engeller onları kişisel bakım uygulamalarından caydırabilir. Diğer erkekler için ise Michael'ın temsil ettiği zehirli erkekliğin yorgun kinayeleri ana engel değildir: sıfır toplamlı düşünme, eylemlerinin partnerlerini nasıl etkilediğine dair daha büyük resmi göremeyen ödünleşimler yaratır. Bu tür erkekler, sağlıklarına ve refahlarına özen göstermenin öneminin farkındadır, ancak hizmet sağlayıcı olmanın getirdiği yük ve baskılar nedeniyle kendilerini çelişkili hissedebilirler.

Bu engeli aşmanın anahtarı, kişisel bakımı, ilişki terapisti Terry Real'in "ilişkisel bilinç" olarak adlandırdığı, partnerlerimiz ve ailemizle olan karşılıklı bağımlılığımızın ön planda ve merkezde olduğu bir paradigmaya yerleştirmektir. İlişkisel düşünmek, erkeklerin öz bakımının aile ve toplumdaki rolleriyle bağlantılı olduğunu görmelerine yardımcı olur. Sen ya da ben değiliz; "MWe (Ben + Biz)," sinir bilimci Daniel Siegel tarafından birlik ve bireysellik arasında seçim yapmak zorunda olmadığımızı temsil etmek için icat edilen bir terimdir . Her ikisine de sahip olabiliriz.

Zaman ve kaynaklar açısından her zaman gerçek değiş-tokuşlar olacak olsa da (siz egzersiz yaparken çocuklara kim bakıyor, ya da "kendime" vakit ayırmaya ihtiyacınız olduğunda akşam yemeğini kim satın alıp hazırlıyor?) ilişkisel öz bakım bu döngüyü engeller. Bir kişinin sağlığının partnerlerine yük getirdiği ve ilişkiye zarar verdiği ihmal.

İlişkisel öz bakım yalnızca kişisel bir sorumluluk değildir; sevdikleriniz için önemli sonuçları olan etik bir zorunluluktur. Toplum cinsiyet normları ve sağlıkta eşitlikle boğuşmaya devam ettikçe, erkeklerin kendileri için olmasa bile partnerleri ve aileleri için kendi refahlarının sorumluluğunu almalarını destekleyen kapsamlı stratejilere öncelik verilmesi zorunludur.

 


Psikolog
Yazar
Psikolog Begüm
Seans Ücretleri
  • Görüntülü1100.00 TL
  • Sesli1050.00 TL
Seans süreleri 45 dakikadır. Hemen Randevu Al

Psikolojik Desteğe Mi İhtiyacınız Var?

Hemen Şimdi Seansa Başla!
Müşteri Temsilcisi
E-Posta Adresi
Adres
Beşiktaş / İstanbul