Fırtına Öncesi ‘Hissizlik’ | Terapi Evreni
Fırtına Öncesi ‘Hissizlik’

 

KOPUK KORUNGAN MOD

Hiçbir şey hissetmediğiniz ya da hissedemediğiniz zamanlar olduğunu fark etmişsinizdir. Bazen de çok kötü bir olay yaşamanıza rağmen çok soğukkanlı, fazla mantıklı, fazla iyi hissettiğiniz olmuştur. İnsan beyninin zor zamanlarda şiddetli duygulara karşı geliştirdiği bir savunma mekanizmasından söz ediyorum, ‘kopuk korungan’ mod. Adı üstünde deriz, olumsuz duygulardan ‘kopan’ ve kendimizi ‘koruyan’ bir hal.

 

Mod nedir? Kopuk Korungan Mod Nedir? 

 

Modlar; ihtiyaçlarımız karşılanmadığında, üzüldüğümüz, kırıldığımız, korktuğumuz, öfkelendiğimiz ve mutlu olduğumuz zamanlarda bu duygularımızı yansıtma şekillerini kapsayan ruh hallerimizdir.Bazen incinmiş, kırılmış, çocuk gibi küskün bir hal içerisinde, bazen de öfkeden deliye dönmüş bir hal içerisinde oluruz. İşte bunlar içinde bulunduğumuz farklı modlardır ve bazen birkaç gün, bazen aylarca sürdüğünü gözlemleyebiliriz.

 

İnsanlar kendilerini rahatsız eden durumlardan ve duygulardan uzaklaşmaya çalışırlar. Acı veren duygudan kaçmak, bir an önce daha sakin duygu durumuna geçmek.. Çocukluk ve ergenlik döneminde henüz duygularımızı yönetme becerimiz yeterince olgun bir düzeye ulaşmadığı için zorlayıcı olaylar yaşadığımızda, işlerin daha da kötüye gitmemesi için ‘Kopuk korungan mod’ devreye girer ve konuyu kapatır. Yetişkinlikte de zorlayıcı olaylar yaşadığımızda bu mod tekrar otomatik olarak devreye girebilir.

 

Kopuk Korungan Modun Zararları Nelerdir?

 

Olumsuz duygulardan uzaklaşma, onları kapatma, mantıklı olma zor zamanlarımızda bir korunak gibi görünse de, uzun vadede buz dağının görünmeyen kısmı o kadar hoş olmuyor. Çünkü olumsuz duyguları kapattığımızda üzerinde durmamız, düşünmemiz gereken sorunları da ertelemiş oluyoruz. Ertelediğimiz sorunlar daha sonra birikmiş halde yeniden karşımıza çıkıyor. Kopuk korungan mod, bu bağlamda fırtına öncesi sessizlik hali gibidir. Kendi tanımı ile, ‘Fırtına öncesi hissizlik’… 

Bunun yanında olumsuz duygulara kendimizi kapattığımızda, bir süre sonra olumlu duygulara da kapatmış oluyoruz. Bu hissizlik, acıyı hissetmemek ile birlikte mutluluğu da hissedememeyi beraberinde getirir. 

 

Başka bir açıdan insanların uzun yıllar boyunca kaçınma davranış biçimini kullanması, onların artık iyi arkadaşlar veya duygusal ilişkilere sahip olmamaları ile sonuçlanabiliyor. Onlara daha az sayıda insan değer vermeye başlıyor. Bu da demektir ki; olumsuz duyguları alt etmek için kullanılan örüntü sonunda olumsuz duyguları güçlendirir.

 

Peki kopuk korungan moddan nasıl çıkabiliriz? Cevap basit ama bir o kadar zor: Hissederek… Üzüntülerimizi,  korkularımızı,  kaygılarımızı,  hayal kırıklıklarımızı hissederek. Çünkü bu duygular bize yol gösteriyorlar. Siz de zorlayıcı duyguları bastırmadan, onları fark ederek sorunlarınızın üstesinden gelmek için terapi desteği alabilirsiniz.

 

 

Psikolojik Desteğe Mi İhtiyacınız Var?

Hemen Şimdi Seansa Başla!
Müşteri Temsilcisi
E-Posta Adresi
Adres
Beşiktaş / İstanbul