İlişkilerde Kıskançlık | Terapi Evreni
İlişkilerde Kıskançlık

İlişki sırasında partnerlerin kimi zaman yoğun yaşadığı duygu türüdür kıskançlık. Kıskançlıkta cinsiyet farklılığı olsa da , ortalama olarak kadın ve erkek aynı oranda kıskançlık düzeyine sahiptir. Kimi zaman bazı düşünceler ve eylemler kıskançlık seviyemizin artmasına ve ilişkinin farklı bir boyut kazanmasına neden olur. Gelin hep birlikte kıskançlığı tetikleyebilecek birkaç madde sayalım :)

Duygusal Bağımlılık: Partnerin diğer partnere karşı yoğun beslediği duygudur. Duygusal olarak sevdiğimiz kişi tarafından bizlere ilgi gösterilmesi, şımartılması veya hep bizimle birlikte olmasını isteriz. Evet, bir ilişkide beklentilerimiz tabiki de olacak fakat fazlasını istemek ilişkinin yapısında bozulmalar meydana getirebilir ve böylelikle partnerimizi sürekli mesaj atma, aramalar vs gibi yoğun içerikli davranışlar da bulunabilir. Fakat bu iyi bir şey değildir. 

Partnere yakışmadığı düşüncesi: İlişki içerisinde kimi zaman uyumlu olmadığımızı , özellikle fiziksel olarak kendimizi partnere yakıştırmayız. İlk görüşmelerde fiziksel çekimin ne kadar önemli olduğu gerçeği tabiki de var, fakat ilişki içerisindeyken bu durumun artık yerini duygusal boyuta bıraktığı gerçeği  de yer almaktadır.  Partnerine kendini yakıştırmayan kişiler genellikle daha fazla kaygılanmaya ve öz güveninin düşmesine de neden olabilir. 

Zayıf benlik değeri: Özbenlik, kişinin kendini yetersiz görmesi durumunun fazla hissetmesi sonucu , davranışsal olarak da kıskançlığın ön plana çıkmasına neden olur. İlişki içerisinde yetersiz hissetmek , kıskançlığın artmasına ve partnerle olumsuz olaylar yaşamanıza sebebiyet vermektedir. 

Partnerin kendisinden daha üstün olduğu düşüncesi: Bu bir üstteki madde ile doğru orantılı bir şekilde ilerler. Partneri çok fazla üstün görmek , kendini yetersiz hissetmene sebep olabilir. İlişki içerisindeki dinamiklerin zayıflaması, kişinin direncini düşmesine neden olur.

Partneri duygusal ve cinsel olarak kendine ait kılma isteği: Kıskançlık hapsetmek gibidir, partnerin sadece ve her zaman seninle olmasını, sana zaman ayırmasını, dünyasında sadece sen varmış gibi davranmasını istersin. Fakat böyle bir durum malesef ki mümkün değildir. Çünkü herkesin ilişkisi dışında aile, arkadaş,  özel hayatı vardır. Bunlara da zaman ayırılmalıdır.

          Yukarıda saymış olduğumuz maddeler, ilişkide kıskançlığı arttıran davranışlardır. İlişkimizin zarar görmemesini ve sağlıklı bir şekilde ilerlemesini istiyorsak yukarıda saymış olduğum maddelerin kontrolünü ilişkinizde belirli şekilde yansıtmanız gerekmektedir.


Psikolog
Yazar
Psikolog Funda
Seans Ücretleri
  • Görüntülü1400.00 TL
  • Sesli1400.00 TL
Seans süreleri 45 dakikadır. Hemen Randevu Al

Psikolojik Desteğe Mi İhtiyacınız Var?

Hemen Şimdi Seansa Başla!
Müşteri Temsilcisi
E-Posta Adresi
Adres
Beşiktaş / İstanbul