İlişkilerde Kıskançlık | Terapi Evreni
İlişkilerde Kıskançlık

Kıskançlık duygusu şüphe, kaygı ve rekabetten oluşabilir.

Genel olarak olumsuz ve iyi hissettirmeyen bir durumdur. İlişkinin başlarında kıskançlık birbirinin sevdiğini gösteren bir duygu gibi gözükse de ilerleyen zamanlarda kontrolsüzleşebilir hatta ilişkiyi sabote etmeye kadar gidebilir.

İçsel ve dışsal neden olarak kıskançlığı değerlendirebiliriz. Davranışsal, duygusal ve düşüncesel olarak bir bütündür. Kişinin kendi içinde yaşadığı özgüven eksikliği, yetersizlik ve değersizlik duygusu içsel, partnerinin güvensiz davranışları, geçmiş olumsuz deneyimleri ise dışsal olarak ele alınabilir.

Kıskançlık her bireyde olabilir çocukluk döneminde (2-3 yaşlarında) ortaya çıkan insanı bir duygudur fakat aşırıya kaçılması durumda değiştirilmesi gereken noktalar vardır.

Kıskançlık içsel olarak var oluyorsa (tetikleyen herhangi bir dış uyaran yoksa) kişinin kendi değerlerini yeniden yapılandırması gerekebilir bu sırada içgörü çok önemlidir.

 Bazen kıskançlık duygusu ilişkide kaybetme korkusu, sahip olma isteği ile de görülebilir. Kontrolsüz şekilde kendini kaybeden kıskançlık durumu Othello sendromu (patolojik kıskançlık) olarak da değerlendirilir. Othello sendromunda saplantılı düşünceler, sürekli aldatılıyor hissi ve tehdit etme aktif şekilde görülür.

Beynin sağ ön lobunun zarar görmesi ya da düzgün çalışmaması nedenlerinden biridir alkol ve madde kullanımı da tetikleyebilir.

Kıskançlık duygusunu yaşayan kişiler hüzünlü, değersiz, yetersiz ve çaresiz hissedebilirler. Karşı tarafa da saygısızlık, baskı, kontrolü kaybetme düşüncesi gibi olumsuzluklar yaratır. Eğer otokontrolü kaybetmiş şekilde bu duyguyu yaşıyor ve yansıtıyorsanız bir uzmandan destek almanız gerekebilir.

Psikolojik Desteğe Mi İhtiyacınız Var?

Hemen Şimdi Seansa Başla!
Müşteri Temsilcisi
E-Posta Adresi
Adres
Beşiktaş / İstanbul