İlişkileri Bozan Zehirli Davranışlar | Terapi Evreni
İlişkileri Bozan Zehirli Davranışlar

1-Şikayetleri ve fikir ayrılıklarını birbirimizi suçlamak için fırsat olarak görmek.

Şikayetler ve fikir ayrılıkları, bir kişinin davranış ya da kararlarına karşı doğal ve dürüst tepkilerdir. Ama ne zaman bu şikayetler ve anlaşmazlıklar kişilerin yaptıklarından kişiliklerine doğru kontrolsüz bir şekilde yön değiştirir ve saldırganlaşırsa sorunlar başlar. Bir insanın kim olduğu ve bazen yaptığı şeyler arasında çok büyük bir fark vardır.

 

2-Dürüst bir iletişim yerine öfkeli ifadeler kullanmak

Her türlü ilişki sorunu durumunda gerçekleştirilen saldırgan imalar, küçük görmeler, dalga geçici ifadeler bir ilişki için zehirlidir. Bu süreç saygısızlığı doğurur. Bir ilişki problemini karşı tarafa sürekli nefret edildiği mesajını göndererek çözmeye çalışmak oldukça ilişki dinamiğini zedeleyici bir durumdur. Partneriniz hatalı bir davranım yaptıktan ve siz onu affettikten sonra davranışlarınız, sözlerinizi desteklemek zorundadır. Birinin geçmişteki hatalarını kendinizi haklı ve ondan daha iyi olduğunuzu göstermek adına kullanırsanız her iki taraf için de oldukça yıpratıcı bir süreç olur. Olumsuz düşüncelerinizi pozitif iletişimle değiştirin. İki kişi arasındaki iletişim açık ve dürüst olmazsa birçok önemli şey konuşulamaz.

 

3-İlişkideki rolünüzün sorumluluğunu inkar etmek

Bir ilişkide sorumluluğunuzu inkar ettiğinizde, aslında gerçekten yapmış olduğunuz şey diğer kişiyi suçlamaktır. Basit olarak söylediğiniz “ Buradaki sorun asla ben değilim , her zaman sensin” dir. Bu inkar her daim yaşadığınız tartışmaları yükseltecektir, çünkü iletişiminizde bir kırılma gerçekleşecektir. Bir ilişkiyi sürdürebilmek, ortak yollar bulmak ve kendinize daha sağlıklı bir alan oluşturmak için ilişkinin %50 sorumlusu olduğunuzu her zaman kabul edin. Bunu kabul ettiğinizde ilişkiyi herhangi bir yöne çevirme gücü olacaktır.

 

4-Birisine bağımlı olmak ve izin vermek

Tavırlarınız ve düşünceleriniz kendi bireyselliğiniz uğruna bir başka kişi etrafında dönmeye başlarsa, o zaman bu bağımlılık olarak adlandırılır. Bu ikili ilişki her şekilde çok zararlıdır. Sağlıklı bir ilişki sizi kısıtlamaz, sınırlamaz, sizi değiştirmeye çalışmaz. Genellikle aşkı limitlerle bağdaştırırız: “Beni seviyorsa değişir.” “Beni seviyorsa, benim dediklerimi yapar.” “Beni seviyorsa, neye ihtiyacım olduğunu bilir.”  Oysa bu gerçek ve sağlıklı bir sevgi değildir.

 

5-Duygusal şantaj kullanmak

İlişkideki partneriniz yapmasını istediklerinizi yapmadığında ya da onu duygusal olarak cezalandırmak istediğinizde, duygusal şantaj ortaya çıkar. Buradaki anahtar durum şantaj nedeni ile istedikleri dışında hareketlerini değiştirmeleridir. Çözüm olarak yine, ağırlıklı olarak daha iyi bir iletişime bağlıdır. İki kişi birbirlerine değer veriyor ve sağlıklı bir ilişki devam ettirmek istiyorlarsa, birbirlerine tüm duygularını açıkça konuşabilmek için izin vermek zorundadırlar.

 

6-Sessizlik Tepkisi

Sessizlik tepkisi; dikkatini vermemek, görmezlikten gelmek, ilgilenmemek, tanımamak ve bunun gibi birçok sessizlik tepkileridir. Bunlar sadece bu kişiyi yaptığınız tartışmadan değil, aynı zamanda duygusal olarak ilişkiden de uzaklaştırır. Bir kişiyi görmezden gelmeye başladığınızda aslında onları siz olmadan yaşamaya alıştırırsınız ve bunu karşınızdaki kişiye öğretirsiniz.

Psikolojik Desteğe Mi İhtiyacınız Var?

Hemen Şimdi Seansa Başla!
Müşteri Temsilcisi
E-Posta Adresi
Adres
Beşiktaş / İstanbul