İntikam Arzusu - İhanet
Aldatıldıysanız, sebepsizce terk edildiyseniz, kandırıldıysanız, manipüle edildiğinizi fark ettiyseniz bu ilişkide yaşananlardan sonra intikam hissine sahip olabilirsiniz.
İntikam hissi nasıl ortaya çıkar ve beyin için anlamı nedir?
İntikam, beyin için bir ödüldür. İntikam alan bir kişinin beyninin kimyası o an için ödülle karşılaşmış gibi reaksiyon verir. İçimizde biriken öfkenin açılımı “Bunları hak etmedim” düşüncesine dayalıdır. Bu düşünceye daha yakından bakmak gerekirse;
“Bunları hak etmedim çünkü ben çok fedakarlık yaptım.”
“Bunları hak etmedim çünkü onu hayatımın merkezine aldım.”
“Bunları hak etmedim çünkü bana yaptığı her şeye rağmen ondan vazgeçmedim.”
Evet siz bunları elbette hak etmediniz.Sevmenin bedeli bu kadar ağır mı olmalı diye düşünüyor olabilirsiniz.Peki neden yukarıdaki bütün cümleler ve çoğaltılabilir birçok örneği size çıkıyor.Yaşadığınız ihanet,kandırılma ilk kez olmuyorsa,uzun süredir devam eden bir durumsa oklar size dönüyor çünkü onu koyduğunuz yerin yanlış olduğunu daha önce fark etmediniz ya da görmezden geldiniz.Öfke şiddetliyse ve geçmiyorsa intikam hissi oluşur.Ancak öfke şiddetliyse ve geçmiyorsa aslında benliğe dönüktür.Öfkenin benliğe dönük olması ise bunun size yapılmasına izin vermiş olmanız,karşınızdaki insanı fazlaca tolere etmenizdendir.İntikam istiyorsunuz,çünkü benliğiniz için zamanında yapmadığınızı yapmaya çalışıyorsunuz.Siz bu ilişkide kayıplar yaşadınız,ancak karşı taraf bedel ödemedi.Belki de sizin yaşadığınızı yaşasın,mutlu olmasın istiyorsunuz.
İntikam genellikle duygusal katarsis yani duygusal rahatlama olarak değerlendirilirdi.Duyguların içinde tutulmaması gerektiği, öfkenin dışa atımının faydalı olduğu söylenirdi.Bu halen kısmen doğru kabul edilse de son yıllarda yapılan araştırmalarla bu duruma bazı filtreler eklendi.Bir insanın sürekli olarak öfkeli olduğunu dile getirmesi,öfke patlamalarını serbestçe yaşaması,intikam planları yapması ve bunları uygulaması kısa vadede ödül ve rahatlama gibi algılansa da uzun vadede depresif etkiye sebep oluyor.Çünkü zaten benliğinizi görmezden geldiğiniz bu ilişkide yine benliğinize uygun olmayan ve ruhu zedeleyecek kötücül düşüncelere giriyor,kötü cümleler sarfediyorsunuz.Benliğinize halen arzu etmediği şeyler yapmaya ve kötü düşünmeye zorluyor oluyorsunuz.Ancak benlik kendisini sadece kendisine verilen şefkat ve sevgi ile onarılabilir.
İnsanlar intikam aldığında adaleti sağlamış gibi hissetse de,intikam alınan insanlar karşılık verme arzusu duyuyor ve durum kısır döngüye girerken bize de önemli bir sinyal veriyor.İntikam alırsanız karşı taraf için intikam alınması gereken bir insan oluyorsunuz.Benlik karşı tarafın kötü bir insan olduğunu eninde sonunda kabul edebilir ancak kendisinin kötü olduğunu kabul edemez ve kısa zaman içerisinde intikam aldığınız için kötü hissetmeye başlarsınız. Aslında intikam almak isterken istemeden kendinizi cezalandırmışsınızdır.
İntikam duygusu yoğun bir şekilde mevcutsa öncelikle bu durumda üstünüze düşeni kabul edin.Örneğin;
“Bu davranışı ilk yaptığında affetmem hataydı,bu bana zarar verdi.”
“Bu ilişkide benim onu koyduğum yer ile onun beni koyduğu yer aynı değildi”
“Sevdiğini düşündüğüm için görmezden geldiğim çok şey oldu,ama sevgi tek başına hiçbir ilişkiyi ilerletmezmiş”
Bu durumun size neler öğrettiğine ve geleceğe odaklanmak kendiniz için en iyi davranış olacak.Bunun amacı ise kendinizi ihmal ettiğiniz,merkezinizden kendinizi alıp başkasını yerleştirdiğiniz bu yıpratıcı zaman dilimine artık son vermek.
Bir kişiyi sevebilmek önemli bir yetenektir.Ancak daha önemlisi bir kişiyi severken bile kendiniz için doğru olanı yapabilmektir.Sevme kapasitesi yeterli olamayan insanlar, sizin gibi incinmez ve siz de hırslanırsınız.Ancak gerçekten sevme yetisine sahip olmayan herkesin ortak problemi -genelde tam aksi bir izlenim verseler dahi- kendini sevme yetisine sahip olmamaktır.Böyle bir insan hayatı boyunca tam hissedemeyecektir.Ancak kendini sevmeyi bilen kişi asla eksik değildir.
- Görüntülü1100.00 TL
- Sesli1050.00 TL