İş Hayatında Kişilik Bozuklukları
İş hayatı kişilerin kaçınılmaz noktalarından bir tanesidir. Karakterimizi, kişiliğimizi, duygularımızı ve düşünceleimizi normal hayatta olduğu gibi iş hayatımızda da yansıtırız. Kişilik yapıları birbirinden farklıdır. Bu farklılıklardan dolayı, diğer kişilerle aynı olayı yaşasak bile verdiğimiz tepkiler birbirinden farklılık gösterir. Şimdi gelin hep birlikte kişiliklere göre iş hayatındaki farklılıkları birlikte inceleyelim.
Histerik karakterler, işyerlerindeki patron veya yöneticiler tarafından beğenilmeyi işten daha çok önemserler, iş arkadaşları ile aralarında şiddetli rekabetler yaşayabilirler ve geçmişte anne-babaya ile kurmuş olduğu olumsuz bir bağlanma yaşamış bireylerde, bu bireylere karşılık gelen bir patron veya yöneticinin kendini beğenmemesi durumunda ise işte hayal kırıklığı yaşamalarına sebebiyet verebilir.
Şizoid karakterler, başka kişilerle yakın duygusal temas gerektirmeyen işlerde çalışmayı tercih ederler; işyerlerindeki arkadaşlarıyla birlikte gruplara dahil olmazlar, gruplar arasındaki rekabette yer almazlar, zaten diğerlerinin arasında yaşanan çatışma ve rekabetin de çok farkında olmazlar.
Paranoid karakterler, işyerinde kendisinin hep arkasından iş çevrildiğinde şüphelenirler, diğerleriyle kurmuş olduğu ilişkiye güvenemezler, genellikle diğer insanların kendisine karşı hep aynı düşüncelerde olduğunu ve aynı davranışı sergilediklerini düşünür ve bunlardan dolayı aralarında çatışmalar yaşayabilirler.
Antisosyal karakterler, düzenli bir iş hayatları vardır. işin sorumluluklarını yerine getirmekte ve kurallara uymakta güçlük çekebilirler, genellikle işin kurallarına uymama sebebiyle işten çıkarılma veya kendileri ayrılırlar.
Obsesif karakterler, iş yerlerinde genellikle çalışanların kural ihlali yapıp yapmaması veya işleri düzgün yapıp yapmaması ile ilgili diğer çalışanlarla arasında sorunlar yaşamasına sebep olur.
Narsist karakterler, işyerinde çok önemsenmek, ilgi görmek ve çok biricik olmak isterler, takdir edilmek isterler. Performanslarını etkileyen iki unsur vardır: eğer ki çok fazla beğenilip ve takdir gösterildiğinde iyi performans sergilerler. Beğenilmeyip ve takdir görmediklerinde iyi performans sergilemezler. Eleştiri aldıklarında performanslarında düşüş yaşanabilir ve işe olan motivasyonları da düşer.
Borderline karakterler, iş istikrarı sağlamakta güçlük çekerler. Düzenli bir iş hayatları yoktur. Patronlarını ve yöneticilerini en başta çok rol-model almaya çalışır ve onaylarken, daha sonrasında bu düşüncenin tam tersini yaparlar. İş yerinde duygusal olarak çok dalgalanma yaşarlar ve işten çıkarılma olasılıkları yüksektir.
- Görüntülü1400.00 TL
- Sesli1400.00 TL