İşlerim Yarım Kalıyor Odaklanamıyorum | Terapi Evreni
İşlerim Yarım Kalıyor Odaklanamıyorum

Dikkati istenilen yöne verebilme becerisine odaklanma (konsantrasyon) denir. Bir konuya veya bir işe odaklanma becerisi belirli bir süre herkeste vardır. Bu süre, kişiden kişiye, durumdan duruma ve zamana bağlı olarak değişir. Sonsuz değildir, ancak odaklanma becerisini pratik yaparak arttırmak mümkündür.

Bir insanın, bir duruma karşı odağını sürdürmesi 40 dakikadan fazla değildir. Bir terapi seans süresinin de  belirlenmesinde de bu süre esas alınmıştır.

Konsantrasyon güçlüğü ise bir duruma ya da işe odaklanamama, anlatılanı anlayamama, öğrenilenleri ya da yaşananları hatırlayamama ve dalgınlıkla kendini gösteren ve içinde bulunduğunuz koşullara göre dönem dönem şiddetini arttırabilen zihinsel ve ruhsal bir süreçtir. Konsantrasyon güçlüğünün hiperaktivite, travma, depresyon, kaygı gibi fiziksel ya da ruhsal nedenleri olabilir.

Ne yapabilirim?

·        Düşüncelere daldığınızı, yaptığınız işten uzaklaştığınızı fark ettiğinizde DURUN! Ve tekrar deneyin. Neyi  düşündüğünüzü, niye düşündüğünüzü düşünmekle zaman kaybetmeyin. Düşünmemeye çalışmayın. Yalnızca durup kaldığınız yere dönün.

·        “At gözlüğü” taktığınızı düşünün, hatta bu gözlüğü imgeleyin ve yalnızca bir şeyle ilgilenin. İlginiz dağılırsa durup, biraz sonra tekrar aynı noktaya dönün.

·        Kaygılarımız, bizi zorlayan düşünce ya da durumlar zihnimize gelebilir. Kaygılarınıza gün içinde 15 dakikalık özel zamanlar ayırın. Günde bir veya birkaç kez daha önceden sizin belirlediğiniz zamanlarda kaygılarınızı serbest bırakın. Onları yoğun bir şekilde düşünün. Yapmanız gereken şeyler varsa not edin. Süre dolunca da kaygılanmayı bırakıp hoşunuza giden bir şeyle ilgilenin. Gün içinde kaygılandığınızda bu kaygıları bir sonraki kaygı zamanına erteleyin. Gerekirse ertelemeden önce unutmamak için not alın.

·        Odaklanmanız gereken şeyi neden yapıyor olduğunuzu kendinize hatırlatın. Amaç ve hedefleriniz net olsun. Uğraştığınız işi tamamladıktan sonra yaşayacağınız duyguya odaklanın. Çalışma saatlerinizi artırdıkça, hedeflerinize ulaştıkça kendinizi ödüllendirin.

·        Uğraştığınız iş karşısında “aktif” olun. Kendinize sorular sorun, özetler yapın. Pasif bir şekilde o iş ile ilgilenmek yerine, etkin olmaya çalışın.

·        Bir iş sırasında konsantrasyonunuzun bozulduğunu ve dikkatinizin dağıldığını hissederseniz, ayağa kalkıp biraz yürüyün, derin nefes alın, odayı havalandırın ve tekrar deneyin.

 

 

 5 Tane Daha Kuralı
İnsanlar ikiye ayrılır. Bir grup bir işin ortasında stres yaşamaya başladıklarında yola devam edebilirler. Diğer grup ise strese dayanamayıp işi yarıda bırakırlar. Eğer siz de üzerindeki baskıya dayanamayıp işi yarıda bırakanlardansanız “5 tane daha” kuralını benimseyebilirsiniz.

Peki 5 Tane Daha Kuralı nasıl çalışır? Bir daha işi bırakmak üzere olduğunuzda 5 tane daha yapmadan işi bırakmayın. Kitap mı okuyorsunuz? 5 sayfa daha okuyun. Soru mu çözüyorsunuz 5 tane daha çözün. Projeniz üzerinde mi çalışıyorsunuz? 5 dakika daha çalışın.

5 tane daha kuralı sizin çalışma sürenizi her seferinde daha fazla uzatarak, konsantrasyon ve dikkat probleminizi iyileştirir. Sporcular antremanlarında her seferinde daha fazlasını yapabilmek ve kapasitelerini arttırmak için bu methodu uygularlar.


Psikolog
Yazar
Psikolog Merve
Seans Ücretleri
  • Görüntülü1400.00 TL
  • Sesli1400.00 TL
Seans süreleri 45 dakikadır. Hemen Randevu Al

Psikolojik Desteğe Mi İhtiyacınız Var?

Hemen Şimdi Seansa Başla!
Müşteri Temsilcisi
E-Posta Adresi
Adres
Beşiktaş / İstanbul