İstikrarlı ve Güvenli Bir İlişki İçin İki Temel | Terapi Evreni
İstikrarlı ve Güvenli Bir İlişki İçin İki Temel

ANAHTAR NOKTALARI

  • Bağlılık ve öfkeyi yönetmek, istikrarlı ve güvenli samimi ilişkilerin iki temel bileşenidir.
  • İlişkiye bağlılık, bireyleri terk edilme tehdidinden ziyade işbirlikçi çözümlere odaklar.
  • Öfkenin kendisinden ziyade öfkenin altında yatan acıyı ifade etmek, ilişkiyi zedelemekten ziyade destekleyecektir.

Çoğu insan ilişkilerinde istikrar ve güvenlik arar, ancak çok azı bunu başarır. Güvenli ilişkiler genellikle daha düşük stres seviyeleri, daha yüksek konfor seviyeleri ve farklılıkları ve sorunları daha fazla müzakere etme yeteneği ile ilişkilidir. Bağlılık ve asgari düzeyde öfke ifadesi, güvenlik ve istikrarı destekleyen yakın ilişkilerin iki özelliğidir.

Kararsız, güvensiz ilişkiler ise tam tersine işlemseldir: Son etkileşim ile karakterize edilirler. Herhangi bir hayal kırıklığı veya memnuniyetsizlik, ilişkinin bir bütün olarak mevcut durumu olarak görülür. Sürekli bir yargılanma hissi ve diğer önemli kişilerin gelecekteki davranışlarını tahmin edememe, yüksek düzeyde endişe ve güvensizlik ile sonuçlanır.

İstikrarlı, güvenli ilişkiler bağlılık, sadakat, öngörülebilirlik ve bağışlama ile desteklenir  . Güvenli bağlanan bireyler, tek tek olaylardan ziyade tarih ve davranış kalıpları tarafından tanımlanan ilişkinin istikrarı ile ilişkili daha düşük kaygı ve stres seviyelerine sahiptir.

 

Bağlılık

İlişkilerde istikrar, her iki tarafın da ilişkiyi tehdit etmeyen veya zarar vermeyen çözümlerin bulunacağına dair tutum ve inançla çatışmaları ve sorunları çözme taahhüdünde bulunmasıyla sağlanır. Güvensiz ilişkiler genellikle ilişkiyi sona erdirmek için doğrudan ve dolaylı tehditlere sahiptir.

Yakın İlişkilerde Öfkeyi İfade Etme

Tipik olarak tehdit etme veya savurma davranışı biçimini alan öfke ifadesi, hemen hemen her zaman ifadenin hedefini uzaklaştırır. İnsanlar, her ikisi de ilişkiyi bölücü ve yıkıcı olan öfkeyle karşılaştıklarında içgüdüsel olarak ya geri çekilirler ya da saldırırlar. Öfke, ifade edildiğinde başkalarını iten tek duygudur. Üzüntü, utanç, suçluluk, korku vb., hepsi başkalarını yakınlaştırma eğilimindedir ve uygun olduğunda yakın ilişkilerde ifade edilmelidir.

Öfke genellikle aynı temel şeyden kaynaklanır: acı. Biri bizi incittiğinde, incittiğinde ya da bizi incitmesini beklediğimizde kızarız.

Yakın ilişkilerde, ortaya çıkan öfkeden ziyade altta yatan acı ifade edilmelidir. Muhtemelen, yakın ilişkilerde başkaları acınızı önemser ve sizi incitmekten vazgeçmek için çaba gösterir. Acı bir kez ele alındığında, öfke tipik olarak dağılacaktır. (Bu teknik, başkalarının sizin duygularınızı önemsemesine bağlı olduğundan, yalnızca sevgililer, aile ve arkadaşlar dahil olmak üzere yakın ilişkilerde güvenilir bir şekilde kullanılabilir.)

 


Psikolog
Yazar
Psikolog Begüm
Seans Ücretleri
  • Görüntülü1100.00 TL
  • Sesli1050.00 TL
Seans süreleri 45 dakikadır. Hemen Randevu Al

Psikolojik Desteğe Mi İhtiyacınız Var?

Hemen Şimdi Seansa Başla!
Müşteri Temsilcisi
E-Posta Adresi
Adres
Beşiktaş / İstanbul