Kafaya Takmamanız İçin Öneriler | Terapi Evreni
Kafaya Takmamanız İçin Öneriler

 Endişe kişinin içinde durmadan büyüyen bir çığ gibidir. Birçok insan zaman zaman kendisini endişeli hissedebilir. Birçok şeyi kafaya takmak kişiyi psikolojik ve yaşam kalitesi açısından aşağıya çekmektedir. Aslında hayat kafaya taktığınız kadar zor değildir hayatı daha basit yaşamaya başladığınızda her şeyin daha güzel ve kolay olduğunu fark edeceksiniz. Peki, bakış açınızı nasıl değiştirebilirsiniz beraber bakalım.

Duygu ve Düşüncelerinle Savaşma

 Kişi olumsuz duygu ve düşüncesinden kaçmak yerine onu kabul etmeli ve baş etme yollarını bulmalıdır. Olumlu deneyimlere giden yolun kendisi olumsuz bir yol olabilir. Her zaman çok mutlu olmak zorunda değilsiniz yaşadığınız kötü hisle kendinizi suçlamayın. Hayatınızda ki negatifliklerin geçici duygular olduğunu kabul edin. Unutmayın her zorluk size deneyim, güç ve yeni bir benlik katacaktır.

Çözüm Yolu Bulmak

 Hayatınızda bulunan bir problemi kafaya takıyor ve düşünüp durmanıza rağmen çözüm yolu bulamıyorsanız kendinize 24 saat zaman verin. İlginizi çekebilecek bir aktivite yapın film izlemek, kitap okumak, yürüyüş yapmak, yemek yapmak gibi… Bu sırada kendinizi yaptığınız işe tam olarak veremeyebilir ve aklınıza hala olumsuz düşünceleriniz gelebilir. Bırakın gelsin siz yaptığınız işe devam edin. Göreceksiniz ki çözüm hiç beklemediğiniz zamanda gelecek.

Kafaya Takma Zamanı Belirleyin

 Eğer kafanıza taktığınız konunun sizin için önemli olduğunu düşünüyorsanız kendinize zaman verdikten sonra bu konu hakkında düşünebilirsiniz. Bunu yaparken kendinize zaman verin, düşünceniz tüm gün kafanızda dönüp durmasın. Örneğin, bunu gün sonunda 15 dakika boyunca düşüneceğim şeklinde kısıtlayabilirsiniz. Eğer o gün çözemezseniz ertesi gün yine aynı saat ve aynı dakika olarak devam edebilirsiniz.

Kuşbakışı Bakmak

 Yaşadığınız olaya yukardan bir gözle bakmayı deneyin. Detaylara takılmak yerine olayın bütününe bakın. Genele baktığınız zaman her şeyin daha kolay çözümlenebileceğini göreceksiniz. Ayrıca sizin için yaşadığınız olumsuzlukların karşınıza çıkartabilecek olumlu noktalarını ve tecrübelerini fark edeceksiniz.

Felaketleştirme

 İnsan yaşadığı negatif olayı hayatında başına gelebilecek en kötü şey gibi görebilir. Bir tek kendisinin böyle bir şey yaşadığını düşünebilir. Yaşadığınız olay, korktuğunuz ve kaygılandığınız kadar kötü olmaz. Kişi negatif olaya odaklanırken gerçeklikten kopar ve felaketleştirmeye başlar. Gerçek hayatta yaşadığınız negatif olay karşısında; alışma aşaması olabiliyor, çözüm bulma yolların olabiliyor, çevrenden ki kişilerin sana yardım etme faktörleri devreye giriyor. Yani aslında siz yaşadığınız olaydan düşündüğünüz kadar kötü etkilenmiyorsunuz. Kendinize her zaman olayların kafanızda kurduğunuz kadar kötü olmayacağını hatırlatın.

Spor

 İnsanlar daha çok boş kaldıkları zaman önemsiz şeyleri kafaya takıp endişelenebilirler. Spor yapmak kişinin hem zihnine hem de bedenine en iyi gelen şeylerden birisidir. Tempolu yürüyüş veya egzersizler bu süreçte size çok iyi gelecektir.

 

Destek Alın

 Her şeyi kafanıza takıyor ve endişe ediyorsanız artık hayat kalitenizi etkiliyor ve hayattan zevk alamıyorsanız uzman bir psikologdan destek almanız gerekebilir.

 

Psikolojik Desteğe Mi İhtiyacınız Var?

Hemen Şimdi Seansa Başla!
Müşteri Temsilcisi
E-Posta Adresi
Adres
Beşiktaş / İstanbul