Kardeşler Arasındaki Kıskançlıklar | Terapi Evreni
Kardeşler Arasındaki Kıskançlıklar

Kardeşlik kelimesi , eski Türkçe de karındaş, aynı karnından doğan anlamına gelir. Kardeşlerin ilk sıralaması bile, kişinin yaşamında değişik bir karakteristik özelliklere sahiptir. Her kardeş çok küçük yaşlarda birbirlerini kıskanma, kavga etme, problem yaratma gibi unsurlarla karşılaşabilirsiniz. Bunlar çok normal şeyler. Normal olmayan ise bizlerin bu davranış karşısındaki yanlış tutumlarımız. Şimdi hep birlikte kardeşlerin sıralamalarına göre kazanmış olduğu karakteristik özelliklere göre ebeveynler nasıl tutum içinde olmalı onlarla ilgili birkaç ipucu edilenelim.

 

 

Büyük Kardeş

 

Ebeveynleri tarafından ilginin ve sevginin ilk baştaki varisidir. İlgi ve sevgi o kadar yoğundur ki, kendisinden sonra doğacak kardeşini sevmez,kıskanır hatta onun anne-babasından ayıracağını düşünür. Bu düşüncelerin etrafındaki çocuklar kimi zaman davranışlarını koşarak, öfkelenerek veya içine kapanma olarak gösterebilir. Bazen büyük kardeş de “gerileme” dediğimiz kavramı görebiliriz. İlgi ve sevgi beklentisini  bebek davranışları sergileyerek gösterir. Ve tüm ebeveynler “ bunu bebekler yapar, sen bebek değilsin” derler. İşte bu noktada büyük kardeş, kendisinden sonra doğacak kardeşinin taklidini yapar. Büyük kardeşe bu noktada ebeveynlerin konuşarak, onun kardeşini kabullenmesini sağlamalıdırlar. Kardeşinin bazı gereksinimleri ile ilgilenmesi de son derece yarar sağlar.

 

 

Küçük Kardeş

 

 

Aileye son katılan birey olması sebebiyle, çevredeki ilgi ve sevginin en yoğun derecede yansıtılan bireydir. Kıskançlık seviyesi diğer kardeşlere nazaran en azdır. Fakat, ilerleyen yaşlarda büyük kardeşlerin özgürlük ve bağımsızlıklarını ele almaya başladıklarını gördüklerin de , kendisinin yaşından dolayı olan bu evreye yönelmemesi kıskançlık duygusunu arttırabilir. Bu noktada ebeveynler, küçük kardeşe olan sevgilerinin azalmadığını ifade etmesi gerekir.

 

 

 

Ortanca Kardeş

 

 

Ortanca çocuk, kıskançlık konusunda en zor konumdaki kişidir. Küçük ve büyük olmanın rahatlatıcı özelliklerinden uzaktır, oluşabilecek çift yönlü bir küskünlük döngüsünün içindedir. Yeni kardeş doğumu büyük kardeşe daha eğilimli olma ve küçüğü dışlamaya iter. Fakat , büyükten destek göremeyince küçük ile anlaşmasına da zemin hazırlar.

 

 

Her çocuğum sıralamasına göre kıskançlık seviyeleri arasında farklılıklar yukarıda anlattığım gibi. Bu noktada ebeveynlerin en temel duygusu her çocuğun eşit ve aynı ölçüde anne ve baba tarafından sevildiklerini, önemsediklerini ve zaman ayırdıklarını davranışlarıyla göstermiş olmaları gerekir. Çocuklarımızı koşulsuz sevelim, koşulsuz sevelim ki , onlarda büyüdüklerinde bir kişiyi nasıl sevmemiz gerektiğini öğrenirler.


Psikolog
Yazar
Psikolog Funda
Seans Ücretleri
  • Görüntülü1400.00 TL
  • Sesli1400.00 TL
Seans süreleri 45 dakikadır. Hemen Randevu Al

Psikolojik Desteğe Mi İhtiyacınız Var?

Hemen Şimdi Seansa Başla!
Müşteri Temsilcisi
E-Posta Adresi
Adres
Beşiktaş / İstanbul