Kelebek Kucaklaması | Terapi Evreni
Kelebek Kucaklaması

Kelebek kucaklaması bir diğer adı “kelebek dokunuşu” kişide yatıştırıcı ve sakinleştirici etkileri olan bir yöntemdir. Hem çocukların hem de yetişkinlerin kolayca uygulayabileceği bu yöntem,  1998 yılında Meksika’da Lucina Artigas ve Ignacio Jarero tarafından geliştirilmiştir. Bu yöntem kişilerin zihinlerinin daha sakin kalmasına yardımcı olur. Bedensel olarak da kişiyi yatıştıran bu teknik kaygının yarattığı etkileri de azaltmaktadır.

Yapılan bir araştırmada; duygularını anlamakta ve yaşamakta zorlanan bir çocuğun “kelebek kucaklaması” tekniğini yaşamın rutini içine eklendiğinde kendi duygularını daha çok fark edebildiği ve çevresindeki arkadaşlarının duygularını anlama ve iş birliği kurma noktasında daha toleranslı olduğu gözlenmiştir. Bir başka araştırma ise kanser tanısı almış çocuklarda TSSB (travma sonrası stres bozukluğu) semptomlarını hafifletmede etkili olduğu bulunmuştur.

Kolaylıkla uygulayabileceğiniz “kelebek kucaklaması” adımlarına birlikte bakalım.

·       Ellerinizin bir kelebek olduğunu düşünün. (Yukarıdaki resimde gördüğünüz şekilde) Göğsünüzün üzerinde ellerinizi çaprazlayın.

·       Odaklanmayı kolaylaştırmak için gözlerinizi kapatabilirsiniz.

·       Her iki avucunuzla kelebek kanadının çırpınması gibi yavaşça göğsünüze dokunun. Dokunuşlar sırayla bir sağ el, bir sol el şeklinde olmalıdır. Püf noktası sakince bu kucaklamayı yapabilmektir. 30 saniye ile başlayıp süresini kendi ihtiyacınıza göre şekillendirebilirsiniz.

·       Dokunuşlar sırasında nefes egzersizlerini de kullanabilirsiniz. Sakince bir nefes burundan alıp aldığınız nefesini yavaşça ağızdan bırakmak.

·       Kelebek kucaklamasını yaparken güvenli bir yerde olduğunuzu hayal ederek yapmanız bu egzersizdeki faydayı artıracaktır. Güvende ve huzurlu olduğunuz bu yeri düşünün sizde yaşattığı duyguları, bedeninizdeki duyumları fark edin.  Rahatlayana dek bu kucaklamayı yapmaya devam edebilirsiniz.

 

Kelebek kucaklaması yöntemi, kişinin zihninin sakinleşmesi ve vücudunun gevşemesini sağlamak amacıyla yapılır. Burada sözü edilen teknik tek başına bir tedavi ve terapi yöntemi değildir.  Başa çıkmakta zorlandığınız panik atak, kaygı bozukluğu ve duygu durum bozuklukları için profesyonel bir destek almak çok daha yararlı olacaktır.

Sevgilerle..

Psikolojik Desteğe Mi İhtiyacınız Var?

Hemen Şimdi Seansa Başla!
Müşteri Temsilcisi
E-Posta Adresi
Adres
Beşiktaş / İstanbul