Kendimi Gerilemiş Gibi Hissediyorum! RUMİNASYON Nedir? | Terapi Evreni
Kendimi Gerilemiş Gibi Hissediyorum! RUMİNASYON Nedir?



Zihinsel Geviş Getirme : Ruminasyon

Aslında çoğumuzun sıklıkla karşılaştığı,özellikle terapi sürecinde belli bir yol kat ettikten ve bir ivmeye ulaştıktan sonra danışanların karşılaştıkları bir yanılsama durumudur ruminasyon.
Ruminasyon bir diğer deyişle zihinsel geviş getirmedir.
Herhangi bir şekilde kendinizi mutsuz ,endişeli ve olumsuz hissettiğinizde  bu durumun olası nedenlerini ve sonuçlarını tekrar ,tekrar ,tekrar düşünme durumuna ruminasyon denir.

Diyelim ki sabah kalktınız ve kendinizi gerçekten çökkün, bitkin, hiç dinlenmemiş hissediyorsunuz, hiç işe gidesiniz yok ve siz başlıyorsunuz düşünmeye;

-Ben niye böyle hissediyorum?
-Yoksa depresyonda mıyım?
-Kesin depresyondayım!
-Demir eksikliğim mi var?
-Benim yerimde kim olsa depresyona girer zaten!
-Ne olacak şimdi?
-Ya hiç düzelmezsem?
-Hep böyle mi hissedeceğim?
-Kesin işten atarlar beni?
-Neden böyle ki?

Gün içinde kendinizi sürekli bu düşüncelere yakalanmış şekilde hissediyorsanız evet siz de ruminasyon yapıyorsunuz.

Peki,neden zihinsel geviş getirme diyoruz ?

Çünkü bu kelimenin kökeni latince ‘rumen’ kelimesinden gelir ve geviş getiren hayvanlarda midede fermantasyonun geçekleştiği bölümün adıdır.Yani aslında bizde aklımızdaki düşünceleri tekrar tekrar çıkartıp zihnimize getirip çiğnemeye devam ediyoruz.Bu durum erkeklere kıyasla kadınlarda daha fazla görülmekte.
Depresyona ,anksiyeteye ve daha pek çok ruhsal bozukluğa yakalanma ihtimalini arttırır ve hali hazırda depresyondaysanız şiddetini arttırır.Bu durumun iyileşmeye ve size hiçbir faydası olmadığı gibi şuanda var olan durumdan çok daha kötü bir duruma sizi sürükler.

Peki ne yapmalıyız? Hiç mi düşünmeyeceğiz?

Öncelikle sorunu çözebilmek için size daha sakin kafa lazım.Belli ki problemin çözümü için o an doğru bir zaman değil.O yüzden bu durumu kafanızın daha sakin olduğu başka bir zamana erteleyeceğiz.Gerçekten de ruminasyonla ilgili tepki stilleri kuramına baktığımızda araştırmalar bize gösteriyor ki; herhangi bir depresif durumdayken birey eğer tepkisel yani kaçınmacı tepkiler veriyorsa bu durumdan kurtulma olasılığı daha yüksek.Ancak tam tersi ruminasyon durumunda ruminatif tepkiler verir yani tekrar tekrar içinde bulunduğu ruh durumunu,neden öyle olduğunu düşünürse durum daha da kötüye gidiyor.Dolayısıyla bu durumda dikkati dağıtmak çözümcül bir yaklaşım olabilir.

Ruminasyonun ne olduğunu bilmek gerekiyor ki o duruma çözüm bulabilelim. Sizde kendinizi kara kara düşünürken bulduğunuzda bunu hemen fark edip ‘evet ben şuanda ruminasyon yapıyorum ve bunu okumuştum bunları düşünmemin bana şimdi hiçbir faydası yok.’  diyerek hemen davranışınızı dikkat dağıtıcı başka aktivitelere ertelemelisiniz.Bunu elbette sürekli ertelemek anlamında değil gerektiğinde uygulamanın önemini vurgulayarak yapmalıyız.

Hüzünlü müzikler,filmler,boş boş oturmak gibi şeyler ruminasyonu tetiklerken daha tempolu müzikler dinlemek ve hareketi çoğaltmak yani dikkatinizi dağıtacak aktiviteler de sizi gevşetebilir.Bunu ev işi yaparak,mutfakta yeni tarifler deneyerek,ev dışında çeşitli odak noktaları keşfederek  yani aslında temelde meşgul olarak geçiştirmeyi deneyebilirsiniz. Sizin aktif olmanızı sağlayacak bir hobi edinmek yine diğer seçenekler arasında.

Tüm bunları yapmanıza rağmen hala bu süreçten kurtulamazsanız o halde bu demektir ki siz bu durumla tek başınıza baş edemiyorsunuz.Bu durumda da bir uzmandan destek almak size faydalı olabilir.Ayrıca ruminasyon probleminiz varsa aşırı düşünmenin çözümleri ve an’da kalmak ile ilgili egzersizleri de takip edebilirsiniz.


Psikolog
Yazar
Psikolog Selen
Seans Ücretleri
  • Görüntülü1100.00 TL
  • Sesli1050.00 TL
Seans süreleri 45 dakikadır. Hemen Randevu Al

Psikolojik Desteğe Mi İhtiyacınız Var?

Hemen Şimdi Seansa Başla!
Müşteri Temsilcisi
E-Posta Adresi
Adres
Beşiktaş / İstanbul