Kendini Sevmeyi Öğrenmek
İnsan da diğer her şey gibi doğada bir enerjidir. Bir kişiyle iletişime geçmek için konuşmak farklı yollardan sadece bir tanesidir. Siz daha konuşmaya başlamadan iletişim çoktan başlamıştır. Enerjiniz, dolayısı ile beden diliniz karşınızdaki insana hakkınızda belli bilgileri vermiştir. Örneğin sevebilen bir insan mısınız? Sevgi insanın algılanan en konforlu duygularından biridir çünkü hepimiz bağlar kurarak var oluruz. Bizim sosyal varlığımız bağlarımıza, sevme gücümüze ve sevgiyi kabul edebilme yeteneğimize bağlıdır. Sevmek tek kişilik bir eylemdir ancak sevebilme yetisi karşımızdaki kişinin de sevebilmesini umut etmek ve sevebileceğine inanmaktır. İnanç ne kadar zayıf olursa sevme yetisi de o kadar az olur. Buradan yola çıkarak bir insanın sizi seveceği inancını taşımıyorsanız bu sizin sevme yetinizin az olduğu anlamına geliyor çünkü aslında siz kendinizi sevmeyi başaramamış oluyorsunuz. Tabi bu durum enerjinize doğrudan yansıyor ve karşı tarafa beni sevmeyin enerjisi veriyorsunuz.
Kendimizi neden sevmeyiz?
İnsanları eksikliklerine rağmen sevebiliyor, şefkat hissedebiliyorsanız ancak sıra kendinize gelince yeterince anlayışlı olamıyorsanız öz şefkat duygusunu geliştirmemiz gerekir. Yaşadığınız negatif durum ya da başarısızlık bir arkadaşınızın öyküsü olsaydı ona da kendinize yaklaştığınız gibi yaklaşır mıydınız? Kendimize çok daha acımasız yaklaşmamızın bir sebebi var ve o sebep:İdeal benlik
İdeal benlik kişinin en üst versiyonudur. Olması gerektiğine inandığı her unsuru, her başarıyı içerir. Bu sebeple de kişi üzerinde ciddi bir baskı ve yetersizlik hissi yaratır. İnsan ideal benliğinden ne kadar uzaksa o kadar değersiz ve yetersiz hisseder. Benlik ve ideal benlik arasında ne kadar uyum varsa kişi o kadar rahat ve yeterli hisseder. Peki bu durumda kendinizi olduğunuz gibi sevebilmek her negatif hissi çözmez miydi?
İdeal benlik ve benlik her zaman birbirine çok da yakın olmaz ancak bu dönemlerde normalden çok daha fazla etkileniyorsanız bunun sebebi özsaygının düşük olmasıdır. Özsaygı benlik ve ideal benlik arasındaki ilişkiyi korur. Özsaygı geliştikçe her dinamik onarılmaya ve güzelleşmeye başlar.
Kendini sevebilmek nasıl olur?
Öncelikle bir kağıda sahip olduğunuz bütün iyi özelliklerinizi, yeteneklerinizi, tüm başarılarınızı, yapabildiğiniz her şeyi yazın.
Daha sonra aslında ne ve kim olmak istediğinizi, olmak zorunda hissettiklerinizi, en iyi durumdaki “ben” hedefinizi yazın. Bu listedeki her maddeyi neden istediğinizi sorgulayın ve başkalarının sizden olmanızı beklediği her maddenin üstünü çizin. Bu kısımda gönüllü olarak insanlara ya da hayvanlara yardımcı olmak adına kendinize bir madde ekleyin.
Son olarak da ideallerinize ulaşmak için yapmanız gerekenlerin bir listesini yapın ve o amaca hizmet edin. Anlamlı yollarda yürümek kişinin yaşamın içinde varoluşunun anlamsızlığı düşüncesi ile başa çıkmasını sağlar. İdeal benlik ulaşılması gereken bir nokta değil bir amaçtır. Bu amaç sadece size değil insanlığa da dokunmalıdır.Gittiğiniz yolun amacı varmak ya da elde etmek değil o yolda yürürken kendinize saygınızı kazanmaktır. Kendini takdir edebilmeyi, çabalarına saygı duymayı öğrenmektir.
İnsan amaca yürürken kendini daha rahat sevebilir ancak gerçek sevginin tek yolu şu anda tüm yeterlilikleriniz ve yetersizlikleriniz ile ben bugün böyleyim ve kendimi anlıyorum demekten geçer.
Şu an kendinizin bu koşullar ve perspektifte olabilecek en iyi versiyonusunuz. Perspektif değişirse hayat değişir.
- Görüntülü1100.00 TL
- Sesli1050.00 TL