Konfor Ve Gelişim Alanımız
Konfor alanımız, genel olarak kendimizi iyi hissettiğimiz ve kendimize iyi gelen durumlardan yararlanarak oluşturduğumuz bir psikolojik alan olarak tanımlanmaktadır. Ancak sadece tek bir ortam ya da durumla bunu ifade etmek doğru olmaz. Örnek olarak bir konfor alanımız aile ortamımız olabilir. Bizim için karar verilen, bize olumsuz etkileri olacak durumlardan bizi koruyan ya da hayatı bize kolaylaştırmaya yönelik bir aile ortamımız var ise eğer bu bir konfor alanı olabilir. Belirtilen ifadeler olumlu olarak gözükse de karar vermek, seçim yapmak, bir yere gitmek ya da bir şey istemek gibi bazen oldukça basit bazen ise zor şeyler bizim yerimize yapıldığı için konfor alanımızdan çıktığımızda endişe ve korku hissederiz ne yapacağımızı bilmeyiz.
Bu durumda korku anını iyi yönetebilir ve neler yapabileceğimizi önceden planlar ya da düşünürsek konfor alanından uzaklaştığımızda da başarılı olabilir. Konfor alanından uzaklaşıp kendi başımıza da bize iyi gelen karar verdiğimizde ya da kararlarımız olumsuz sonuçlar meydana getirdiğinde o durumu iyi yönettiğimizde öğrenme, büyüme ve gelişimimiz başlar. Gelişim alanımız ise temel olarak aile veya yetiştirildiğimiz ortamda başlar. Karar vermemizi etkileyen etkenlerin başında da kişilik özelliklerimiz, tutum ve davranışlarımız vardır.
Asıl öğrenme ve gelişim alanımız konfor alanımızdan çıktığımızda ve kendimize güvendiğimizde başlar. Geleceğimiz ya da gündelik yaşamımıza dair birtakım kararlar almak önemli seçimler yapmak bazen bizim için zor olsa da gelişim alanımızı genişletmemiz için bunu yapmamız gerekiyor. Her zaman doğru kararlar alamayabiliriz ama aldığımız yanlış kararlarda da kendimizi suçlamaktansa dersler çıkartmamız bir sonraki karar ve seçimlerimizde bize yardımcı olur. Karar vermek ve kendimiz için bir şeyler yapmak için ne kadar cesaretimiz olursa gelişim alanımızda bir o kadar genişler.
Gelişim alanınızda ilerlemekten ve kendinizi geliştirmek için çabalamaktan korkmadığımınız bir yolunuzun olması dileğiyle…