Korkudan Kaçmak | Terapi Evreni
Korkudan Kaçmak

Neden korkarız?

 Korkarız çünkü bedenimiz bir tehlike sezinlemiştir ve korunmak için vücudun kaçma mekanizmasını devreye sokuyordur. Kaçma mekanizması tehlike anında vücudu korumak amacıyla devreye girer. Korku anında vücudumuz kasılır, kalp ritmimiz hızlanır, terleme başlar ve o an tehlike ortamından uzaklaşmak için gerekli enerjiyi sağlar. Bakıldığında korku yaşam mücadelemiz için gerekliyken nasıl olurda bu hissin varlığı bizi bu kadar tedirgin eder.

 Bu durum için söyleyebiliriz ki aslında günlük hayatımızda sıklıkla hissettiğimiz duygu korku değil kaygıdır. Korku anlıktır. Kaygı ise tehlike durumu olmamasına rağmen hissettiğimiz tedirginlik halidir. Korku için söyleyebiliriz ki kısa sürelidir ve hayatımıza bir noktada olumlu bir katkı sağlar. Kaygı ise günlük işlevlerimizi yavaşlatan, gerçekleşmemiş durumlar konusunda yaşadığımız sürekli korku halidir.

 Peki kaygı ile baş edebilme yollarımız nelerdir?

1.     Gevşeme Becerileri: Kaygı hali bedenimizde kalp ritminde bozukluklar, sindirim sorunları veya farklı bedensel etkiler gösterir. Öncelikle beden kontrolümüzü sağlamak kaygının somut olarak kontrolünü sağlamaya yardımcı olur. Gevşeme becerisi ise kas egzersizleri ve nefes teknikleri ile gerçekleşmektedir.

2.     Hiyerarşi Listesi: Her kaygı benzer tedirginlik hali yaratmaz. Bu açıdan en az kaygı yaratan durumlardan en fazla kaygı yaratan duruma doğru bir listeleme yapmak kaygımızı tanımlamamızda daha belirgin olacaktır.

3.     Baş Etme Düşünceleri: Kaygılı anlarımızda kendimizle konuşmalarımıza odaklandığınızda kendinizle nasıl konuşuyorsunuz? Eminim ki çoğumuz ‘imkansız, yapamam, mahvolurum’ şeklindedir. Bu noktada kendimizle konuşma dilimizi değiştirdiğimizde kaygımızın yarattığı etkiyi azaltabiliriz.

4.     Hayali Maruz Bırakma: Hayal gücümüz sayesinde hayatımıza dair yaşantıları zarar görmeden gerçekleştirebiliriz. Korku yaratan durumlar hayal gücü ile zenginleştirildiğinde zihnimizdeki hislere odaklanabiliriz. Odaklandığımız hisler ve olaylar kaygıyı yaşayıp etkisini azaltmaya yardımcı olabilmektedir.

5.     Günlük Hayatta Baş Edebilme: En son aşama olan bu durumda öğrenilen baş etme becerileri günlük hayatta karşılaştığımız durumlar için yardımcı olacaktır. Böylece baş edebilme yeteneğimizi hayatımıza genelleyebiliriz.

 

  Kaygınızla baş edebilmek için alabileceğiniz bir danışma süreci hayatınızı daha da kolaylaştıracaktır. Tek başına süreci atlatmak yerine birlikte, bir uzman desteğiyle sizlerde kaygınızı anlamlandırabilir ve yönetebilirsiniz. Yalnız değilsiniz.

 Sağlıkla ve huzurla kalın…

 

Psikolojik Desteğe Mi İhtiyacınız Var?

Hemen Şimdi Seansa Başla!
Müşteri Temsilcisi
E-Posta Adresi
Adres
Beşiktaş / İstanbul