Mitomania Nedir?
Fransızca Mythomane kelimesinden gelen Mythomania, abartmaya veya yalan söylemeye yönelik anormal veya patolojik bir eğilimdir.
Mythomaniac (Mitomanik)olarak adlandırılan kişi sorumluluktan kaçınmak, kendisini daha iyi göstermek veya gerçeklikten uzaklaşmak için yalan söyleyebilir, kasıtlı olarak sonuçları manipüle edebilir veya gerçekliği daha katlanılabilir hale getirebilir.
Ancak tuhaf bir şekilde bazen kişi kendine herhangi bir fayda sağlamamasına rağmen de yalan da söyleyebilir.
Mitomanikler düşük benlik saygısına ve zayıf dürtü kontrolüne sahip olma eğilimi gösterirler. Ayrıca anksiyete veya depresyon gibi bozukluklardan da muzdarip olabilirler.
Mitomani bazen anti-sosyal kişilik bozukluğu gibi dengesiz kişilik tiplerinin belirlenmesinde de bir tehlike işareti olabilir.
Mitomanikler görünürde herhangi bir fayda sağlamayan gerçek olmayan hikayeler yaratmak kadar, kasıtlı veya kasıtsız olarak prestij kazanabilmek için başkalarını manipüle edebilecek veya zarar verebilecek davranışları kolayca sürdürebilen psikolojik bir durumdan veya sendromdan muzdariptirler.
Mitomani DSM-5 tarafından psikolojik bir bozukluk olarak kabul edilmese de obsesif kompulsif bozukluk ve antisosyal kişilik bozukluğu ile ilişkili olarak görülmektedir.
İnsanlar Neden Yalan Söylerler?
İnsanlar çeşitli nedenlerden dolayı kompülsif olarak yalan söylerler. Bazıları için yalan söylemek kendilerini duygusal açıdan incinmekten korumanın bir yoludur. Bazıları ise istediklerini elde etmek, durumları manipüle etmek veya başlarını belaya sokmamak için yalan söyleyebilirler.
Mitomanik insanlar için yalan söylemek o kadar alışkanlık haline gelmiştir ki bu onlar için bir başa çıkma mekanizması olmuş olabilir ve bunu yaptıklarını zar zor fark edebilirler. Sonuç olarak mitomanik kişiler sıklıkla bilinçli yalan söyleme ile sanrı arasında bir yerde bulunurlar.
Mitomanik İnsanların Özellikleri
1. Çoğunlukla geçmişleri veya şimdiki zamanları hakkında dramatik, gerçek dışı hikayeler anlatırlar ve düzenli olarak hikayenin kahramanı veya kurbanı olarak görünürler.
2. Neden yalan söylediklerini açıklamak için bahaneler uydururlar.
3. Yalanları genellikle karmaşıktır ve takip edilmesi zordur ve hatta bir yalanı ört bas etmek için yeni bir yalan söyleyebilirler.
4. Hikâyelerinde tutarlı kalmakta zorluk çekerler; hikayeleri bir konuşma boyunca birçok kez değişebilir. Yine bu durum takip edilmesi zor olacak kadar çok yalan söylenmesinden kaynaklanabilmektedir.
5. Yalan söyledikleriyle karşı karşıya kaldıklarında savunmaya geçerler ve onları sorgulamanızın hatalı olduğuna sizi ikna etmeye çalışırlar.
6. Yalan söylemenin kötü sonuçlarından ders çıkarmazlar.
7. Kendileri hakkında konuşurken hikayelerini süslemeye eğilimlidirler, özellikle de söylediklerinin başkaları tarafından ciddiye alınmadığını hissediyorlarsa.
8. Yalanların çokluğu nedeniyle söylediklerini unuturlar.
9. Kınanmayı, birisinin onları eleştirmesini, hatta bir konuda düzeltme yapmak zorunda kalmasını kaldıramazlar.
10. Eleştiriye karşı aşırı duyarlı olabilirler. Birisi onları veya eylemlerini eleştirdiğinde savunmaya geçme eğilimindedirler.
11. Başkalarını aşırı derecede kıskanabilirler ve öfkelerini ailelerinden ve arkadaşlarından çıkarmaya çalışabilirler.
12. Kendi hatalarından ve talihsizliklerinden dolayı başkalarını suçlama eğilimindedirler.
- Görüntülü1400.00 TL
- Sesli1400.00 TL