Mükemmeliyetçilik Nedir?
Mükemmeliyetçi insanlar kendilerini inanılmaz derecede yüksek standartlara bağlarlar. Yaptıklarının hiçbir zaman yeterince iyi olmadığını düşünürler.
Bazı insanlar yanlışlıkla mükemmeliyetçiliğin sağlıklı bir motivasyon kaynağı olduğuna inanıyor, ancak durum böyle değil.
Mükemmeliyetçilik hayatınızdan mutsuz olmanıza neden olabilir. Depresyona, anksiyeteye, yeme bozukluklarına ve kendine zarar vermeye yol açabilir.
Sonunda başarılı olmaya çalışmaktan vazgeçmenize de yol açabilir. Hafif vakalar bile kişisel ilişkilerinizi, eğitiminizi veya işinizi etkileyerek yaşam kalitenizi etkileyebilir.
Mükemmeliyetçilik yetişkinleri olduğu kadar gençleri de etkileyebilir. Çocuklar ve gençler genellikle okul çalışmalarının yanı sıra spor, kulüp, toplum hizmeti ve iş gibi faaliyetlerde de aşırı başarılı olmaya yönlendirilirler. Bu da başarı takıntısına yol açabilir. Sonuç olarak, bunu başarma yeteneğine müdahale edebilir.
Mükemmeliyetçiliğin belirtileri nelerdir?
· Başarma arzusu sağlıklıdır. Ancak her zaman mükemmel olmaya yönelik mantıksız bir arzu sorunlara neden olabilir.
· Denediğiniz her şeyde başarısız olduğunu hissetmek.
· Düzenli olarak ertelemek.
- Bir görevi mükemmel bir şekilde tamamlayamayacağınızdan korktuğunuz için başlamaya direnebilirsiniz.
· Kişisel ve profesyonel ilişkilerde çok kontrolcü olmak
· Kurallara, listelere ve işe takıntılı hale gelmek veya alternatif olarak aşırı derecede ilgisiz hale gelmek
Mükemmeliyetçiliğe ne sebep olur?
Mükemmeliyetçiliğin nedeni her zaman net değildir. Genellikle öğrenilen bir davranıştır. Mükemmeliyetçi insanlar, yalnızca başardıklarından veya başkaları için yaptıklarından dolayı değerli olduklarına inanırlar.
Mükemmeliyetçilik nasıl tedavi edilir?
Mükemmeliyetçiliğinizin bir parçası olarak kişisel sorunlarınızı gizlemeye çabalayabilirsiniz. Bu tedaviyi zorlaştırabilir. Ancak unutmayın, ihtiyacınız olduğunda yardım aramanız önemlidir.
Mükemmeliyetçilik dolu ve mutlu bir hayat yaşama yeteneğinizi etkiliyorsa doktorunuzla veya bir ruh sağlığı uzmanıyla konuşun.
Terapi, özellikle de bilişsel-davranışçı terapi, hedefleriniz ve başarılarınız hakkında yeni düşünme yolları öğrenmenize yardımcı olabilir. Bir terapist, kabul edilme ihtiyacınızı gidermenize veya olumsuz geri bildirimlere verdiğiniz tepkileri azaltmanıza yardımcı olabilir.
Mükemmeliyetçiliği azaltmak için şunlar yardımcı olabilir:
1. Düşünceleriniz ve eğilimleriniz hakkında farkındalık kazanın.
- Mükemmeliyetçiliğin üstesinden gelmek veya onu yönetmek için mükemmeliyetçiliğinizin etrafındaki düşüncelerinizin ve davranışlarınızın farkına varmalısınız.
- Günlük tutmak bu düşünce ve davranışları tanımlamanıza yardımcı olabilir.
- Mükemmeliyetçilikle boğuştuğunuz bir zamanı seçin ve mantıklı olsun ya da olmasın, mükemmel bir şekilde yapmanız gerektiğini düşündüğünüz o görevle ilgili aklınıza gelen her düşünceyi yazın.
- Düşüncelerinizi yazarken hangi temalar ortaya çıkmaya başlıyor? Düşünceleri, temaları ve davranışları belirledikten sonra onları değiştirmeye başlayabilirsiniz.
2. Düşüncelerinizi somut gerçeklerle sorgulayın
- Mükemmeliyetçilik hakkındaki bazı düşüncelerinizin yeterince iyi olmama hissini içermesi normaldir. Bu düşünceler ortaya çıktığında onlara somut gerçeklerle meydan okuyun.
- Yeterince iyi olmadığınızın veya yeterli olduğunuzun kanıtları neler ? Bunu sorgulayın.
- İki sütunlu bir liste yapmayı deneyin ve her sütunun altına aklınıza gelebilecek kadar çok somut olgu ve kanıt yazın. Bir dahaki sefere mükemmeliyetçi düşüncelerinize meydan okumanız gerektiğinde bu listeyi kullanın.
3. Hata yapmanıza izin verin
Kendinize hata yapma izni verdiğinizde, beyninize başarısız olmanız durumunda dünyanın sonu olmadığını öğretmiş olursunuz.
- "Bir hata, öğrenmek, büyümek ve daha iyisini yapmak için mükemmel bir fırsattır".
- Daha önce hiç denemediğiniz bir şeyi deneyin ve bu konuda mükemmel olmaya çalışmak yerine, ondan keyif almaya veya bu konuda nasıl daha iyi olabileceğinizi öğrenmeye odaklanmaya çalışın. Bunu yapmak, olmak istediğiniz yere ulaşmak için hataların gerekli olduğunu öğrenmenize yardımcı olacaktır.
4. Olumsuz iç konuşmanızı değiştirin
Sürekli yeterince iyi olmadığınızı düşünüyorsanız mükemmeliyetçiliğin üstesinden gelmek zor olabilir. 2012 yılında yapılan bir araştırma, zihninizde devam eden bu olumsuz iç konuşmanın aslında öz saygınıza zarar verebileceğini öne sürüyor.
- Kendi kendinize konuşmanızı değiştirerek özsaygınız üzerinde daha olumlu bir etki yaratabilirsiniz ve bu da hayata sağlıklı bir bakış açısı kazandırabilir.
5. "Yeterince iyi" olduğunuz konusunda kabul pratiği yapın
"Mükemmeliyetçilik gerçekçi olmayan bir beklentidir". Mantıksal olarak bu kavramı anlıyor olsanız da, mükemmeliyetçilik içinizin derinliklerindeki duygusal bir yerden gelebilir.
- Zihniniz, yaptığınız işin henüz yeterince iyi olmadığına dair düşünceler yaratabilir. Mükemmeliyetçi eğilimleriniz olduğunu kabul etmeye ve anlamaya çalışın. Bir görevi tamamladıysanız ve iyi bir iş çıkardığınızı biliyorsanız, mükemmel olmasa da yeterince iyi olduğunuzu kabul etmeye çalışın.
6. Makul hedefler belirleyin
"Mükemmeliyetçiler genellikle imkansız standartlar nedeniyle gerçekçi olmayan hedefler koyarlar". daha ulaşılabilir hedefler belirleyin.
7. Görevleri parçalara ayırmayı düşünün
Mükemmeliyetçi eğilimleriniz veya ya hep ya hiç şeklinde düşünceleriniz varsa, bu tür aşırılıklarda düşünmenin, kendinizi daha kötü hissetmenize neden olan bir kısır döngü yaratabileceğini görebilirsiniz.
- Bu tür düşünceyle mücadeleye yardımcı olmak için görevlerinizi daha küçük, daha yönetilebilir görevlere ayırmayı deneyin. Her seferinde bir görevi işaretlediğinizde, bu daha fazla başarı duygusuna, daha az başarısızlık veya bunalma duygusuna yol açabilir.
- Görüntülü1400.00 TL
- Sesli1400.00 TL