Narsistik Karakterle Yaşamak
Herkesin hayatında genellikle geçinmesi çok zor,bir narsist vardır.Bazen eşi,bazen yöneticisi,bazen babası,bazen annesi…
Narsist bir kişi ile baş etmek,nasıl olduğu bilinmediği zaman çok zor, bilindiği zaman ise oldukça kolaydır.Fakat kolay olması yorucu olduğu gerçeğini değiştirmez.
Bu kişiler sizi istediği noktaya getirene kadar oldukça kibar ve duyarlıdırlar. Bu davranışlar sizi ve takdirinizi kazanmak içindir. Sizi getirmek istediği nokta ise kendi hakkında oldukça iyi duygular beslemeniz, ona ihtiyacınız olduğuna inanmanızdır. Kendilerine ihtiyaç duyulmadan yaşamanız onlar için tehdit olarak algılanır. Genellikle eşlerini destekler gibi görünseler de sadece kendisinin izin verdiği şeylerin yapılması konusunda inatçıdırlar. Çünkü sizin ondan gidebileceğiniz düşüncesi baskın gelir ve ipleri elinde tutma çabası yaratır. Hayatınızın ona bağımlı olması narsisti en çok besleyen duygu olduğu için aynı zamanda zayıf noktalarıdır. Narsistik karakterler için üç yol vardır;
1-Boyun eğme
2-Hayatınızdan çıkarma
3-Sınır çizme ve saygı duymasını sağlama (Boyun eğdirme)
Boyun eğme onun doğruları ile yaşamanızdır. Ancak bu hayatınıza müdahale dozunun artmasına sebep olabilir.
Boyun eğdirme ise istediğinizin onun doğrularına uygunluğuna inandırarak daha politik ve mantıksal yaklaşmaktır. Narsist kendilerinden üstün gördüklerine boyun eğer, aşağı gördüklerine ise boyun eğdirir. Kendi dünyanız olması, kendi sınırlarınız olması onun saygısını kazanmanıza neden olurken aynı zamanda tedirgin eder ve narsist bu noktada agresif tepkiler, aşağılama ve değersizleştirme davranışları gösterebilir.
Onun için önemli olan hissettiğiniz değil, onun size hissettirdikleridir. Bu bilgiyi iletişiminizin zemininde tutmalısınız. Örnek verecek olursak;
“Benim de bir hayatım var, kararlarımı kendim alabilirim, kiminle görüşeceğim beni ilgilendirir.” diyerek sınır çizmeye çalışmak çok yanlıştır. Doğru iletişim onun düşüncelerinizi ne kadar önemsediğinizi vurgulamalıdır.
“Senin bana ve düşüncelerime güvenmiyor olman beni çok kırıyor. Senin saygını kazanmak benim için önemli. Biliyorum ki başıma bir şey gelirse sen hep yanımda olur ve sorunumu çözmeme yardım edersin.”
Bir tartışma sırasında suçlayıcı olmak da bir narsise ulaşmanızı engeller. Suçlanmak narsislerin zayıf egosunda büyük bir öfke yaratır. Bunun yerine “Senin bana kızgın olmana dayanamıyorum şu an konuşmayalım sen sakinleşince sana kendimi anlatmak isterim” şeklinde bir cümle ile tartışmaya ara verin.
Narsiste tespit ettiğiniz aşırı duyarlı olduğu ya da çok hassas olduğu bir alan ya da kişi varsa kesinlikle oradan vurmayın. Bu tavır ona gerçekte düşünmediği şeyler söyletir. Ancak sizinle ilgili zaafı ne ise bunu değerlendirin. Sizinle gurur duyduğu bir alan varsa isteklerinizi bu doğrultuda dile getirin. Örneğin eşiniz özenilmiş bir sofradan hoşlanıyorsa” Bugün senin için harika bir tarif deneyeceğim ve sürpriz olması için alışverişi de kendim yapacağım. Bu sırada kızımızla birkaç saat ilgilenebilir misin?”
Unutmayın narsistler zordur. Pes etmezler ve evet maalesef idare edilmelidirler. Siz doğru davranışlar ve sözlerle kendinizi korumaya alırsınız.Bunun için önce onların taktığı bazı maskeleri tanımalısınız.
İşte en yaygın narsist modlarından, maskelerinden bazıları:
■ Zorba
■ Gösteriş meraklısı
■ Kendini avutma bağımlısı
■ Haklı kişi
(Narsistle Ateşkes/Wendy T. Behary)
Not: Narsistler davranışları için övgü bekler, onaylanmadıkça mutlu hissedemezler ve sizin güzel ve bağımlı enerjiniz ile beslenirler. Bu da aslında ipler sizde demektir.
- Görüntülü1100.00 TL
- Sesli1050.00 TL