Neden İlişkilerimde Hep Aynı Döngüleri Yaşıyorum ? (CtrlC+CtrlV)
Kişiler ilişkilerinde aynı şeyleri ve sonuçları yaşamasından dolayı yakınmaktadır. Burada kişilerin en büyük sorusu yaşadığı bu tecrübelere rağmen neden hala benzer ilişkilere devam ettiğidir. Kişiler genelde seçimlerinin sağlıksız olduğunu fark etseler de ilişkiyi sonlandırmada zorluk çekebilirler ya da sonlandırsalar bile bir sonraki ilişkilerinde aynı ilişki dinamiklerini yaşamaya devam ederler. Bunun sebebi kişiler ne kadar istemiyorum deseler de bilinçdışı olarak bu zorlukların üstesinden gelme arzusu ile aynı tipte kişiler seçmeye devam ederler.
Beynimiz genelde kolaya kaçmayı sever. Örneğin; her gün gördüğümüz şeyleri tekrar beynimiz anlamlandırıp işlerse oldukça yorulur. Bundan dolayı şemalar oluşturur. Bu şemalar sayesinde beyinde duygular, tipler, karakterler, düşünceler vb. gruplaştırılır, tanımlanır, kodlanır ve isimlendirilir. Bundan dolayı bir şeyleri anlamlandırmak, tanımlamak veya isimlendirmek kolaylaşır. Fakat bu her zaman olumlu olmaz. Çünkü beyin kısa yol bulmayı çok severken bir yandan da tanıdık olanı seçer. Bu kişi benim için doğru mu yanlış mı diye bakmaz. Baktığı şey erken dönem yaşanılan duyguların, düşüncelerin kodlarına ne kadar uyumlu olup olmadığıdır.
Daha iyi anlaşılması adına;
Örnek1; Alkol kullanan bir baba ve bu babadan fiziksel ve psikolojik şiddet gören bir çocuk. İleride bu kişinin alkolik bir partner bulma olasılığı yüksek olacaktır.
Örnek2; Sürekli ileriye dönük düşünmeyen veya direkt evlilik istemeyen kişiler beni buluyor.
Bilinçdışı Sebepler;
Bu durumlardan yakınan kişiler genelde ben baştan nasıl anlayabilirim ki alkolik olduğunu ya da ikinci örnekteki gibi evlilik istemediğini. Burada cevap çok basittir. Siz bilinçli olarak farkında olmasanız da beyniniz onları gözünden tanır ve onlara yapışır.
· Kişiler erken dönem problematiklerini o sırada çözemediği için bilinçdışı süreçle ileride bu problemi partnerleri üzerinden çözümlemeye çalışırlar. Örnek1’e baktığımızda kişinin sürekli alkol kullanan birisi seçmesinin bilinçdışı sebeplerinden biri. Kişiye alkolü bıraktıran kişi olma arzusundan kaynaklanabilir. Kişinin baba ile olan erken dönem olumsuz deneyimlerin sonucunda bir kişiye alkolü bıraktırması kendi varlığını ispatlama arzusuna kadar dayanabilir.
· Beyin kişi için sağlıklı olanı, onun için en iyisi nedir diye düşünmez. Kısa yoldan tanıdık olanı seçer. Beyin en iyi tanıdık olan ile baş etmeyi bilir çünkü daha önceden maruz kaldığı için kişi o zamandan baş etme stratejileri oluşturmuştur.
· Örnek2’ ye baktığımızda asıl soru bu kişiler mi seni buluyor yoksa sen mi o kişileri buluyorsun olmalıdır. Bazen kişide farkında olmaksızın kaçınmalar devreye girebilir. Mesela kişi anne babasının sağlıksız evliliklerine maruz kaldıktan sonra evlilikten kaçıyor veya korkuyor olabilir. Kişi her seferinde evlilik hayali ile bir ilişkiye başlasa da bilinçdışı olarak evlilik istemeyen kişiler seçebilir. Bu aslında karşısındakinin değil kendi farkında olmadığı içsel arzusudur.
(Herkesin yaşadığı erken dönem süreç farklı dinamikleri içerir. Bundan dolayı kullanılan örnekler ve sebepleri herkes için farklıdır.)