Olumlu Duygular Davranışlarımızı Değiştirebilir Mi ?
Duygular, davranışı başlatan, sürdüren ve yönlendiren süreçlerdir. Düşüncelerimiz, duygularımız ve eylemlerimiz, karşılıklı etki nedeniyle bir bütündür. Her biri diğerini etkiler. Hayatımızda olumsuz olarak nitelendirilen duyguları hissetmemiz oldukça normaldir çünkü olumsuz duygular da tıpkı olumlu duygular gibi insan olmanın ve yaşamanın bir parçasıdır. Olumsuz duygular strese sebep olabilirken ve insanların kötü hissetmesinde büyük bir etkiye sahiptirler. Fakat olumsuz bir duygu durumunda olduğumuzda aklımıza gelen olumsuz düşünceler moralimizin daha da bozulmasına neden olabilir. Moralimizde bir düşüş, durumu iyileştirmeye yardımcı olan yapıcı davranışlardan ziyade, bizi rahatsız eden ve durumu bizim için daha zor hale getiren davranışlarda bulunmamıza neden olabilir.
Olumsuz eylemlerimiz bazen başımıza olumsuz olayların gelmesine neden olur. Olumsuz duyguların faydalarından biri, bir şekilde eylemi teşvik etmeleridir. Korktuğumuz zaman kaçmak gibi. Ancak olumsuz duygular düşüncelerimizi ve eylemlerimizi sınırlar. Olumsuz duygular bizi düşünsel ve fiziksel olarak da olumsuz etkiler. Moralimiz bozuk olduğunda daha kolay yorulur, kendimizi daha güçsüz hissedebiliriz. Olumlu duyguların bütünleyici bir etkisi vardır. Bunlar düşüncelerimizi ve eylemlerimizi genişletir.
Neşelenmek - eğlenmek, ilgi-keşfetme gibi döngüler yaratır. Buradaki önemli nokta, olumlu duyguların düşünme biçimimizi genişleterek bizi daha yaratıcı hale getirmesidir. Olumsuz duygularımızla başa çıkmayı öğrenmek ilk başta kolay olmayabilir. Karşılaştığınız zorluklardan dolayı cesaretinizi kırmamalısınız,pes etmeyin. Olumsuz düşünceleri yakalamak ve alternatif düşünceler üretmek zamanla oluşur ve böylece beceri kazanmış olursunuz. Alternatif düşünceleri düzenli uygulayarak alışkanlık haline gelebilir ve zamanla hızlanabilir. Bu nedenle de olumsuz duygu ortaya çıktığında kaçınmak ve reddetmek olağan gibi gözükse de bu duyguların doğru şekillerde deneyimlenmesi daha sağlıklıdır.