Oyun Terapisinin Çocuklar Üzerindeki Etkisi
Oyun Terapisi Nedir?
Oyun terapisi, oyun ve oyuncaklar aracılığı ile çocuğun duygu, düşünce, çatışma ve ihtiyaçlarını ifade etmesine yarayan bir terapi türüdür. Terapist benimsediği terapi yöntemine göre çocukla güven temalı bir iletişim kurar. Oyunun değerlendirilmesi, oyuncak seçimi, oda içindeki sınırlar, çocukla kurulan ilişki terapi modeline göre farklılaşır. Ancak terapistin ekolünden bağımsız olarak çocukla güvene dayalı bir ilişki kurulması son derece önemlidir.
Oyun çocuğun dilidir, çocuk oyuncaklar ile kendini ifade eder, kendi dünyasını yansıtır. Çocuk dilediği ve fırsat bulduğu her ortamda oyun oynar ve oynadığı sürece kendini ifade eder. Çocuk, oyun yoluyla iyileşir, öğrenir, gelişir ve sosyalleşir. Terapiyi önemli kılan çocuğun oyun içerisinde söylemekte olduklarını terapistin duyabilmesidir. Terapist, çocuğun oyun oynama davranışlarından ve oyun oynama şeklinden çocuktaki sıkıntıyı anlar ve ona göre terapiyi şekillendirir.
Oyun Terapisi Hangi Bozukluklarda İşe Yarar?
Oyun terapisi, doğru iletişim kuramayan ve kendini sağlıklı bir şekilde ifade etmekte güçlük çeken çocuklar için çok faydalı bir terapi yöntemidir. Yoğun stres altında kalmış, sağlıklı yaşam koşulları olmayan veya yakını tarafından travmatik bir olay yaşamış, öğrenme güçlüğü olan, otizm tanısı olan, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan anksiyete bozukluğu olan ve travma sonrası stres bozukluğu gibi bozuklukların gözlendiği çocuklarda oyun terapisinin etkisi bilimsel araştırmalar tarafından kanıtlanmıştır.
Oyun Terapisinin Olumlu Etkileri
Oyun terapisinin çocuklar üzerindeki olumlu etkileri çok fazladır. Oyun terapisi sayesinde çocukların öz güveni gelişir, olumlu benlik algısı gelişir,sorumluluk becerisi gelişir, çocuk kendini ve dünyayı daha olumlu algılar ve kabullenir, çocuk duygu, davranış ve düşünce noktasında daha bağımsız hale gelir, kaygı gibi olumsuz duygu ve düşüncelerle başa çıkmayı öğrenir ve kendini daha iyi ifade edebilir hale gelir.