Pandemide Artan Hastalıklar ve Psikolojik Sağlamlık için Öneriler | Terapi Evreni
Pandemide Artan Hastalıklar ve Psikolojik Sağlamlık için Öneriler

2020 mart ayından bu yana, koronavirüsün hayatımızın her alanında beklenmedik etkileri oldu. Özellikle sokağa çıkma yasakları ve tam kapanmalar dolayısıyla iş, aile ve sosyal hayatımız değişti. Bunun dışında virüsün ölüm gibi ciddi sonuçlarına şahit olduk. Hasta olmaktan, yakınlarımızı kaybetmekten korktuk. Virüsün hızlı yayılması, pandeminin beklenenden uzun sürmesi gibi faktörler güvende olma hissimizi zedeledi.

 

Hastalık ve ölüme bu kadar yakın olmak, genel anlamda kaygı ve endişeyi artırdı. Başka bir deyişle, uzun süreli bir alarm haline girdik. Bu alarm hali, takıntı, fobiler, panik bozukluk ve genel kaygı bozuklukları gibi hastalıkları tetikledi. Bunun yanında iş, insan, sağlık, sosyal hayat kayıpları gibi gerçek kayıplar da yaşandı. Yaşanan gerçek kayıplar, bu zor zamanlarda oldukça travmatik etkiler gösterdi. Yalnızlık, acı, üzüntü gibi duyguları yoğun bir şekilde yaşadık. Tüm bu kayıplar depresyon gibi duygu durum bozukluklarına sebep oldu.

 

Sonuç olarak bu süreçte ruh sağlığımızı korumak ve dayanıklılığımızı artırmak tüm dünyada önem kazandı. Psikolojik sağlamlığımızı artırmak için bazı önerileri şu şekilde sıralayabiliriz.

▪   Genel anlamda sağlığınıza dikkat edin.

Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur. Sağlıklı beslenmek, uyku düzenini sağlamak, spor ve egzersiz yapmak gibi temel sağlık önerilerine kulak verin. Bunlar sizin fizyolojik döngünüzü dengelemenize yardımcı olur. Ayrıca bu dengeyi kontrol etmek için hormon ve kan değerlerinizi ölçtürün. Herhangi bir anormal durumda tedavinizi ihmal etmeyin.

▪   Sosyalleşmeyi ihmal etmeyin.

Sosyal hayatımız önemli bir kaynaktır. Pandemiyle birlikte bu kaynağımızdan yeterince beslenemez olduk. Bu dönemde hem kendiniz hem de sevdikleriniz için, kendinizi sosyal anlamda doyurmayı unutmayın. Ailenizle, arkadaşlarınızla ve diğer yakınlarınızla iletişim halinde olun ve sosyal etkinliklere katılın.

▪   Her gün en az yarım saat keyif alacağınız bir şeyler yapın.

Hayatın koşturmacası içinde çoğu zaman keyif almayı unutuyoruz. Psikolojik sağlamlık için kendinize bu vakti ayırmanız çok önemli. Kendi kendinize, üzerinizde herhangi bir baskı olmadan sadece keyif almak için yapacağınız bir hobi edinebilirsiniz.

▪   Konfor alanınızın dışına çıkın.

Günlük rutinimiz huzurlu olabilir. Üstelik bu şekilde günler birbirini tekrar ederken güvende hissederiz. Fakat psikolojik sağlamlık için yeni şeyler denemek veya yeni insanlarla tanışmak da etkilidir. Bu şekilde enerjinizi tazeler ve kendinizi geliştirirsiniz. Daha önce yapmadığınız, merak ettiğiniz ya da vakit ayırmadığınız şeylerin, gitmediğiniz yerlerin listesini yapın ve bunları deneyin.

▪   Günlük tutun.

Evet bu basit bir öneri gibi görünse de iç görümüzü artıracağı için çok değerlidir. Bu günlüğe içinizden geldiği gibi duygularınızı ve düşüncelerinizi yazın. Bunun yanında aklınızdaki sorular, alternatif çözümler, önemli seçimler için avantaj dezavantaj listelerini de not edin.

▪   Hedefler belirleyin.

Bir insanın kendine uygun bir hedef belirlemesi ve bu hedef uğruna çalışması onu en diri tutan şeylerden biridir. Kendinize haftalık aylık ve yıllık hedefler belirleyin. Sonra bu hedeflerinizi görebileceğiniz yerlere yazın. Bu hedeflerinize nasıl ulaşabileceğinize dair planlar yapın ve küçük adımlarla ilerleyin.

 

Psikolojik Desteğe Mi İhtiyacınız Var?

Hemen Şimdi Seansa Başla!
Müşteri Temsilcisi
E-Posta Adresi
Adres
Beşiktaş / İstanbul