Ramazanda Kabızlık Problemi ve Çözümü İçin Öneriler | Terapi Evreni
Ramazanda Kabızlık Problemi ve Çözümü İçin Öneriler

1000 aydan daha hayırlı olan Ramazan ayına giriş yaptık. Bu ay beslenme düzenimizin değişmesiyle de birlikte kabızlık, Baş ağrısı,şişkinlik gibi problemlerle karşı karşıya kalabiliyoruz. Peki bu tip problemleri en aza indirmek için ne yapabiliriz?

Öncelikle kabızlığın nedenini bulmalısınız ve kabızlığınız eğer başka bir sağlık probleminden kaynaklanmıyorsa beslenmenizde yapacağınız birkaç değişiklikle bu problemin çözümü mümkündür.

 Sebze, meyve, tahıllı ekmekleri ve kurubaklagillerin posa içeriği yüksek olduğundan sahur veya iftarda tüketimini arttırmak doğru bir tercih olmaktadır. Kurubaklagil yemeklerini hafta da en az 1-2 kere tüketerek Ramazanda posa tüketiminizi arttırabilirsiniz. Kurubaklagilleri hazırlarken akşamdan önce suya ıslatıp, daha sonra pişirirken bu ıslatılan su da değil yeni temiz su ile tam pişimini sağlayarak kurubaklagillerin neden olduğu gaz problemini önleyebilirsiniz .

Sahurda tam buğday ilaveli tahıl gevrekleri, yulaf ezmesi gibi seçimler ekmeğe alternatif olarak doğru bir tercih olabilir.

Sahur ve iftar menülerinizde sebzeye  yer vermeyi unutmayın. Çorbalarınıza yulaf veya buğday kepeği ilave edebilirsiniz.

Probiyotiklerin bağırsak sağlığı açısından önemli olduğu bilinmektedir.  Probiyotiklerden zengin besinler ise kefir, yoğurt, probiyotikli içeceklerdir. Bu besinlere sahur ve iftar sofralarınızda yer vermek doğru bir tercih olacaktır. Aynı şekilde Prebiyotikler de  probiyotik bakterilerin ihtiyaç duyduğu besinlerdir.

Bu noktada probiyotik içeren besinlerin yanında enginar, muz, kuşkonmaz, çekirdeksiz etli meyveler, sarımsak, soğan, yeşil sebzeler, kurubaklagiller, yulaf, keten tohumu, arpa ve buğday gibi prebiyotik besinlerin de tüketilmesi önerilir.

 

Vücut suyunun yaklaşık %10 azalması bile kabızlığa yol açmaktadır. Bu nedenle iftar ve sahur arası bol su içmeyi ihmal etmemelisiniz.

 

İftar sonrası yapacağınız en az 15 dk  yürüyüş bağırsak hareketlerini arttırarak kabızlığın oluşmasını önler ve gece daha rahat bir uyku çekmenizi sağlar. Araştırmalar, Ramazan döneminde düzenli yürüyen oruç tutanların egzersize bağlı bağışıklık sistemlerinin güçlendiği, vücut yağında artışın gözlenmediği ve HDL kolesterolde artma gibi yararlı etkilerinin bulunduğunu ortaya koymuştur.

 

Sağlıklı ve huzurlu Ramazanlar dilerim..

Psikolojik Desteğe Mi İhtiyacınız Var?

Hemen Şimdi Seansa Başla!
Müşteri Temsilcisi
E-Posta Adresi
Adres
Beşiktaş / İstanbul