Romantik İlişkilerde Ayrılık Süreci
Romantik ilişkilerde en zor dönem ayrılık süreçleridir.
Çeşitli sebeplerden dolayı ikili ilişkilerde bitişler bazen psikolojik olarak zorlayıcıdır. Alışkanlıklar, rutin yaşam, duygular yeniden şekillenecektir.
Değişime dirençli kişiler için yas süreçleri uzun sürebilir. Duygusal anlamda bir şeylerin paylaşıldığı biriyle bir daha eskisi gibi olamamak üzücü olabilir. Üzülmeden ayrılığın olmayacağını değişimin ve dönüşümün ilk basamağı olarak görmek önemlidir.
Ayrılıklar bazen tek taraflı alınan bir karar olurken bazen de ortak karara varılarak da yaşanabilir. Her ikisi de yas sürecini gerektirse de terk edilmek de hayal kırıklığı daha yoğun hissedilebilir. Ayrılıklar da ölüm gibi (bir daha görüşmemek, konuşmamak) bir kayıp olduğu için yas sürecine dahildir.
Yas Süreçleri 5 Evreden Oluşur
İnkar
Öfke
Pazarlık
Depresyon
Kabullenme
Kabullenme aşaması geçilmesi en zor evredir çünkü genellikle kişiler ilk dört evreyi anlamlandırmaya çalışırlar.
İnkar evresi: kaybetmenin şok etkisidir
Öfke evresi: ayrılıkla tanışmaya çalışmak, nedenini sorgulamak, isyan etmektir
Depresyon evresi: acının en hissedildiği noktadır
Kabullenme evresi: şimdiki zamana odaklanmaktır
Kadınlar ilişki içinde ayrılık kararına varmadan önce ön yas süreçlerini gerçekleştirirken erkekler ilk başlarda kolay kabulleniyor gibi gözükseler de kadınlara oranla uzun vadede yas süreçlerini tamamladıkları gözlemlenmiştir.
Ayrılık süreçlerini daha sağlıklı geçirebilmek adına kişinin bireysel olarak hayattan keyif aldığı şeylere yönelmesi önemlidir. Spor yapmak, çalışmak, sosyalleşmek, yeni hobiler edinmek, kişisel gelişim için adım atmak, psikolojik destek alıp süreci anlamlandırmak ayrılan kişinin kendisini daha iyi hissetmesine yarar sağlayabilir.