Saçlarımı Yolmadan Duramıyorum (Trikotillomani) Ne yapmalıyım?
Saç koparma hastalığı ya da diğer adıyla trikotilomani, tekrarlayan bölümler halinde karşı konulamaz saç çekme isteği uyandıran mental bir rahatsızlıktır. Trikotilomani hastaları, saç koparma isteklerini bastırmaya çalışsa da başarılı olamaz ve saç, kirpik veya diğer vücut kıllarını koparır.
Bu kişilerde görülen belirtiler şunlardır: Tekrarlayıcı biçimde saç, kaş, kirpiklerdeki kılları çekme, saç koparmaya başlamadan önce veya koparma isteğine karşı direnirken artan gerginlik, saç koparma davranışından sonra gelen rahatlama ve zevk hissi, saçlı deride açılmış, kel bölgeler veya saçların belirli bölümlerinde kısalma, kaş ve kirpiklerde seyrelme, spesifik bir saç tipini tercih etme, koparılan saçları ısırma, çiğneme veya yeme, tekrar tekrar saç koparmayı durdurmaya çalışma davranışları görülür.
Saçlarımı Koparmamak İçin Ne Yapmalıyım?
Saç koparma isteği duygularla ilgili olabilir.
Negatif Duygular: anksiyete, stres, sıkıntı, gerginlik, hayal kırıklığı, yalnızlık gibi olumsuz duygularla başa çıkmak için yapılır.
Pozitif Duygular: Trikotilomani hastalarında saç koparma davranışı tatmin olma ve rahatlama hissine yol açar. Dolayısıyla hastalar bu duyguları hissetmeye devam etmek için saç koparma davranışını tekrarlar.
Saç koparma hastalığından kurtulmak için öncelikle uzman birinden profesyonel yardım almak gerekir. Tedavi sürecinde kişinin kendi yapacağı bazı uygulamalar da saç koparma davranışının azaltılmasına yardımcı olabilir. Bu uygulamalar, hastada saçını koparma dürtüsü oluştuğunda hastanın dikkatini başka bir noktaya çekmeyi hedefler. Hasta, saçını koparmak isteğinde;
1-Ellerini yumruk yaparak kol kaslarını çalıştırmak
2-Çekme dürtüsü geçene kadar belirlenen bir söz dizisini sesli bir şekilde tekrarlamak
3- Stres ve anksiyeteyi azaltmak için rahatlatıcı bir duş almak
4-Saç koparma dürtüsü gidene kadar derin nefes alıp vermek (4-7-8 tekniği)
5-Stres topu benzeri cisimleri sıkmak
Bu kişilere terapi uygulanarak ‘Alışkanlığın yönünü değiştirmek’ hedeflenir.
1-Hastanın trikotilomani belirtileri ve tetikleyicileri konusundaki bilgilerini artırır.
2- Hastada saç koparma davranışı yerine başka bir davranış koyulmasına yardımcı olur.
3- Saç çekme davranışının durdurulması konusunda motive kalmayı sağlayacak yollar bulur.
4- Farklı durumlar karşısında yeni öğrenilen becerilerin kullanılmasına yardım eder.
Saç koparma hastalığı bir mental rahatsızlıktır. Hastanın tedavi edilmediği ve hastaya gereken desteğin verilmediği durumlarda trikotilomaninin ciddi sonuçları olabilir. Bu nedenle saç yolma, saç yeme gibi davranışları olan kişiler mutlaka bir uzmana başvurmalıdır.