Sağlıklı Bir Ailenin 6 Özelliği | Terapi Evreni
Sağlıklı Bir Ailenin 6 Özelliği

Neyin sağlıksız olduğunu anlamak için öncelikle neyin sağlıklı olduğunu tanımlamamız gerekir.

ANAHTAR NOKTALARI

  • Her aile farklı olsa da, sağlıklı bir aile ortamına katkıda bulunabilecek bazı ortak unsurlar vardır.
  • Fikirlere ve kişisel ihtiyaçlara saygı duymanın yanı sıra saygı göstermek de sağlıklı aile sistemlerinin bir parçasıdır.
  • Tek başına, bu özelliklerden bir veya daha fazlasının ailenizin bir parçası olmaması kendi başına işlevsiz değildir.

Sağlıklı ailelerin bazı temel özelliklerini gözden geçirmek isterim. Neyin sağlıklı olduğunu bilmiyorsak, neyin sağlıksız olduğunu belirlemek zordur .Bunları tanımlamak kolay gelebilir, ancak gerçekte çoğumuz bir aileyi neyin sağlıklı veya normal yaptığının farkında değiliz. “Sağlıklı” ya da “sağlıksız” gibi kelimeler o kadar yaygınlaştı ki, ancak ailelerle ilgili olarak bu kelimeleri kullanmak için gereken özellikleri çok azımız tarif edebiliyoruz. Bu nedenle, inşa edilecek temel bir anlayış vermek için bu altısına odaklanıyorum.

İşte sağlıklı ailelerin veya sosyal sistemlerin altı ortak özelliği:

1. Sağlıklı duygusal ve fiziksel sınırlara saygı duymak: Çocuklar ve diğer aile üyeleri mahremiyete sahiptir ve tüm üyeler bunu anlar ve saygı duyar. Sağlıklı ailelerde, ebeveynler çocuklarıyla duygusal çalışmanın çoğunu empati, özdenetim ve duygulara veya strese tepki olarak uygun davranışları modelleyerek yaparlar . Çocukların rolü öğrenmektir.

2. Her aile bireyini kendi görüşü olan birer birey olarak görmek : Herkesin bir fikri olabilir ve tüm aile bireyleri saygı duymalı ve son kararı yetişkinler verseler bile, saygılı oldukları sürece bu görüşlere izin vermelidir. Farklı görüşlere çok az yer olan ailelerde, çocukların kim olduklarını bilmeyen yetişkinlere dönüşmesi yaygındır. Size her zaman nasıl ve ne düşüneceğiniz öğretildiğinde, bunu kendiniz için nasıl yapacağınızı bilmemeniz normaldir.

3. Tutarlı, adil ve yaşa uygun kurallar ve beklentiler belirlemek: Tüm ailelerin kuralları vardır ve farklı setlere sahip evler bulmak normaldir, ancak tutarsız veya yaşa uygun olmayan kurallar bir karışıklık ve kaos ortamı yaratır. Çocuklar hala büyüyor ve öğreniyor, bu nedenle bakıcının  onlardan beklentileri, kendilerinden veya diğer yetişkinlerden beklentileri ile aynı olmamalıdır.

4. Her kişinin ihtiyaçlarını uygun şekilde karşılamak: Tüm üyeler, başkalarının sağlığı ve esenliği ile ilgilenir, ancak yaşa uygun bir şekilde. Ebeveynler çocuklara duygusal bakım sağlar; tersi değil. Diğer üyeler de ellerinden geldiğince diğer aile üyelerinin ihtiyaçlarını karşılamaya çalışır.

5. Ailenin tüm üyeleri kendilerini güvende hissederler: Sağlıklı bir ailedeki çocuklar öğrenirken, büyürken ve hata yaparken kendilerini güvende hissederler. Sağlıklı bir hata anlayışına sahipler ve güvenliklerine veya emniyetlerine meydan okumayacaklarını veya tehdit etmeyeceklerini anlıyorlar. Aşk koşulsuzdur.

6. Hataları beklemek ve sağlıklı bir şekilde affetmek : Aile üyeleri, hepimizin öğrenen ve büyüyen insanlar olduğumuzu anlar. Çatışma, yetişkinlerin anlaşmazlıkları ve anlaşmazlıkları yönetmek için uygun yolları modellemesiyle uygun ve güvenli bir şekilde ele alınır. Bu aileler, insanları utandırmak yerine anlamak ve geliştirmek için hataları keşfederler. Çocuklar, kabul edilemez davranışları nedeniyle cezalandırılacaklarını, ancak yaptıkları hatalar için yıllarca aleyhlerine tutulmak yerine affedileceklerini anlarlar.

Aile geçmişinizi ve yukarıdaki özelliklerden herhangi birini hatırlayıp hatırlamadığınızı düşünmek için bir dakikanızı ayırın. Çoğu zaman, köken aile travması yaşayan kişiler bu deneyimleri yaşamazlar. Bu liste size sadece bir fikir verebilir - eğer bunlardan hiçbiri evinizde gerçekleşmediyse, bu, en azından bir şekilde sağlıksız şeylerin bir işareti olabilir.

Tek başına, yukarıdaki özelliklerden bir veya daha fazlasının kendi ailenizin bir parçası olmaması kendi başına işlevsiz değildir. Örneğin, kültür, nesil ve diğer faktörler gibi bireysel aile dinamiklerine dayalı olarak farklı haneler, çocukların görüşlerini ifade edip etmeyecekleri ve nasıl ifade edecekleri konusunda farklı fikirlere sahip olabilir. Bir ailenin sağlıklı olması için yukarıdaki öğelerin hepsinin bir arada olması da gerekmez.

 


Psikolog
Yazar
Psikolog Begüm
Seans Ücretleri
  • Görüntülü1100.00 TL
  • Sesli1050.00 TL
Seans süreleri 45 dakikadır. Hemen Randevu Al

Psikolojik Desteğe Mi İhtiyacınız Var?

Hemen Şimdi Seansa Başla!
Müşteri Temsilcisi
E-Posta Adresi
Adres
Beşiktaş / İstanbul