Sevgili Beyin, Lütfen Aşırı Düşünmeyi Bırak Yorgunum!
Zihnimiz hiç durmadan çalışan bir makine gibi.. Bu sebeple hayatta başımıza gelen olaylar, geçmişte yaşadığımız şeyler, gelecekte olması muhtemel olan olayları sıklıkla düşünürüz.
Düşünme dediğimiz mevzu çoğunlukla işimize yarar, yere daha sağlam adımlarla basarız. Ancak belli bir çizgi var. Bu çizginin ötesine geçtiğimiz zaman hayatta geçmişe ya da geleceğe yönelik her detaya aşırı düşünmeye, detaylandırmaya başlarsak düşünmekten yaşamaya fırsat bulamıyoruz. İşte bu duruma ‘ zihinsel ruminasyon’ deniyor. Bu durum kişide, fazla düşünmenin ötesinde uykusuzluk, konsantrasyon güçlüğü, enerji kaybı gibi çeşitli semptomları beraberinde getirmesine sebep oluyor. Bazen bu da kişinin semptomlarıyla ilgili de daha fazla endişe duymasına yol açarak kısır bir döngüye götürebiliyor.
‘Bende aşırı düşünme problemi var mı ? Bunu nasıl anlayabilirim?’ dediğinizi duyar gibiyim.
Hayatta hepimizin zorlandığı, üzüldüğü, kırıldığı, öfkelendiği ya da ikilemde kaldığı zamanlar oluyor. Böyle zamanlarda düşünürüz, belli bir oranda düşündükçe değerlendirir, çözüm üretmeye başlarız. Bu normaldir. Ancak bu oranın üstüne çıkmaya başladığı zaman her saniyemizi bu düşüncelerle yaşamaya başlar, aklımızdaki düşüncelerden önümüzdeki işimize, evimize, çocuğumuza odaklanamamaya, yaşamımızdaki işlevselliğimizi de bozmaya başlar. Bu noktaya geldiyse aşırı düşünme problemi yaşıyoruz demektir.
Peki aşırı düşündüğümüz, olumsuz şeyleri tekrar tekrar gündeme getirdiğimiz zaman ne olur?
Stres seviyemiz hat safhaya çıkar, her daim kendimizi gergin, tetikte ve huzursuz hissederiz. Vücut sürekli ‘adrenalin hormonu’ salgılar. Gün sonunda kendimizi yorgun, bitkin, dalgın bir halde buluruz. Bu hal kişinin yaratıcılık ve çözüm becerilerini de potansiyelinin altına düşürebilir. .
Kişinin kendi tetikleyici düşüncelerinden korkması çok olağandır. Ancak tetikleyici durumları çok düşünmek ya da bu düşüncelerden farklı planlar yaparak kaçınmak hayatınızı git gide zorlaştırabilir.Çoğumuz ne kadar uğraşırsak uğraşalım, bir şeyi düşünmeden edemediğimiz deneyimler yaşamışızdır. Neyi farklı yapabileceğimizi görmek ve bunun ne anlama geldiğini çözebilmek, durumu parçalara ayırmak veya olayın ayrıntılarını analiz etmek için bir psikoterapi desteği almak iyi olacaktır.
Sevgiler..