Sınav Kaygısı Yaşadığımı Nasıl Anlayabilirim ve Kaygımı Önlemek İçin Neler Yapabilirim?
Sınav Kaygısı Yaşadığımı Nasıl Anlayabilirim ve Kaygımı Önlemek İçin Neler Yapabilirim?Sınav kaygısı, genellikle çocuklarda olmak üzere tüm bireylerde sınav öncesi ve sınav anında yaşanabilen gerginlik ve stres durumudur. Bu durum kişilerin beklenen performansı gösterememelerine neden olmaktadır. Sınav kaygısı yaşayan bireyler öğrenilen bilgileri sınavsırasında etkili bir biçimde kullanamamakta, bu durum da başarının düşmesine yol açmaktadır.Kişilerin sınav kaygısı yaşamalarının birçok nedeni olabilmektedir. Sınava yüklenilen anlam, sınavla ilgili zihinde oluşturulan imaj veya sınav sonrasında elde edilecek başarı bu nedenlerden bazıları olarak sıralanabilmektedir. Sınav kaygısı yaşayan kişilerde genellikle ders çalışmayı erteleme, dersler ve sınavlar hakkında konuşmaktan çekinme, odaklanamama, dikkatte azalma ve çeşitli fiziksel belirtiler gözlemlenmektedir. Bu fiziksel belirtiler çoğunlukla karın ağrısı, mide bulantısı, baş ağrısı, terleme, titreme, uykuda problemler ve iştahta problemler şeklinde kendini göstermektedir. Genellikle fiziksel belirtiler sonrası kişiler sınav kaygısı yaşadıklarını tespit edebilmektedirler.
Sınav Kaygısını Önlemek İçin 4 Öneri
1.Düzenli çalışma alışkanlığı edinmek sınavdan önceki günlerde stresin azalmasını sağlamaktadır. Kişiler sınava hazırlanamamaları ya da sınava son gün çalışmaları nedeniyle kaygı yaşayabilmektedir. Dolayısıyla düzenli çalışan bireylerde zaman kısıtlılığı sorunu olmayacağından bu stresi yaşamayacaklardır.
2.Pozitif iletişim kişilerin sınavlara hazırlık sürecinde morallerini yükseltecek ve sınava yönelik olumlu bir tutum sergilemelerini sağlayacaktır. Kişilerin başarılı olacaklarına dair olumlu bakış açıları ve iletişimleri stresi azaltmakta önemli bir faktördür.
3.Ders dışı aktivitelerle zihinsel olarak arınmak, dinlendirici teknikler, nefes egzersizleri sınav kaygınızı azaltmanızda size yardımcı olacaktır. Bu etkinlikler egzersiz yapmak, kitap okumak, hobilerle ilgilenmek, müzik dinlemek, günlük yazmak, doğada vakit geçirmek gibi çoğaltılabilir.
4.Dinlenmek için kendinize zaman ayırmak da sınav nedeniyle yaşadığınız uyku problemlerini, yorgunluk nedeniyle yaşadığınız konsantrasyon problemlerini önlemek adına önemli bir adımdır. Uyku saatlerinize bu anlamda özellikle dikkat etmeniz önemlidir. Sonuç olarak, stres, başarılı öğrenme ve performans hedeflerimizde olumsuz bir bileşendir, ancak doğru desteklerle bu stresi yönlendirebiliriz. Bunun dışında bu kaygıyı kendiniz ve ailenizin desteği ile yenemediğinizi düşünüyorsanız mutlaka bir uzmandan destek alıp, birlikte kaygınızın nedenlerine odaklanmanız oldukça faydalı olacaktır.