Susmayan Zihin: Overthinking Sendromu | Terapi Evreni
Susmayan Zihin: Overthinking Sendromu

Zihniniz her an geçmiş ya da gelecek hakkında çeşitli düşüncelerle meşgul oluyorsa, her konuda aşırı düşünüyorsanız, kafanızın içindeki seslerden dolayı kendinizi sürekli yorgun hissediyorsanız ‘Overthinking Sendromu’ yaşadığınızı söyleyebiliriz.

Düşüncelerin sık sık tekrar etmesi yüzünden kişi kendini oldukça yorgun hissedebilir. Eylem olarak çok fazla düşünme hali kişide kaygı ve strese neden olmaktadır. Bu sebeple “Overthinking” aynı zamanda kaygı bozukluğunun da göstergesidir. Aşırı düşünme hali kişinin işlevselliğini bozarak gündelik yaşamınıda etkilemeye başlar.

Overthinking Sendromu ile Başa Çıkmanın Yolu

·       Aşırı düşünme halinin sizde  yarattığı duyguların zihinsel, duygusal ve bedensel açıdan  nasıl olduğunu anlamaya çalışın.

·       Farkındalık değişimin ilk adımıdır. Bu problemin ilk olarak ne zaman başladığını, tepkilerinizin ne şekilde olduğunu görmeye çalışın. Sizi endişelendiren düşünceler oluştuğunda bir adım geri çekilin. Kendinizi gözlemleyin.

·       Overthinking Sendromu yaşayanların dikkatini kısa bir süre içinde olsa  kendisine iyi gelen, güzel duygular yaratan bir şeye vermeleri düşünme faaliyetini azaltabilir.

·       Büyük resmi görmeye çalışın. Zihin her zaman olumsuzu düşünmeye daha yatkındır. Aşırı düşünmeye başladığınızda kendinize “şu an bu konu benim için ne kadar önemli? 1 ay sonra ya da 1 yıl sonra ne kadar önemli olabilir? sorularına cevaplar arayın.

·       Geleceği kesin olarak bilmek hiçbir zaman mümkün değildir. Bu yüzden gelecek hakkındaki düşünceler ancak varsayımlardan ibarettir. Sahip olduğunuz tek an, şimdi ve burada olan her şeydir.

·       Aşırı düşünceler sizi sıkıştırmaya başladığında “ derin bir nefes alın”.  Bir eliniz kalbinizin üzerinde, diğer eliniz karnınızda. Her yeni nefeste midenizin ve gögsünüzün nasıl hareket ettiğine dikkat edin.

·       Düşüncelerinizi yazıya dökün. Yazmak düşünmekten çok daha rahatlatır,çözüm noktalarını doğurabilir.

·       Aşırı düşünmek için günün belirli zamanlarını sadece buna ayırın. Mesela zihninide dolaşan düşünceler için günün belirli saatlerinde yalnızca bunları düşüneceğim diyerek, gelen düşüncelerle ilgilenme eylemini erteleyin. Yalnızca plandığınız süreler içerinde düşüncelerinize dikkatinizi verin. Böylece zamanınızın her anında aşırı düşünme halinin, sadece belirli sürelerde düşünmeye bıraktığını göreceksiniz.

Unutmayın zaman zaman hepimiz çeşitli düşüncelerle meşgul oluruz. Düşüncelerinizin yaşam kalitenizi etkilediğini farkettiğiniz de uzman desteği alabilirsiniz.

Sevgilerle,

Psikolojik Desteğe Mi İhtiyacınız Var?

Hemen Şimdi Seansa Başla!
Müşteri Temsilcisi
E-Posta Adresi
Adres
Beşiktaş / İstanbul