Takıntılarımızın Hayatımızı Ele Geçirmesine İzin Vermeyelim! | Terapi Evreni
Takıntılarımızın Hayatımızı Ele Geçirmesine İzin Vermeyelim!

Takıntı nedir?

Takıntılar, günlük hayatımızı zor hale getiren ve onları yapmadan asla rahat edemediğimiz bir durum olarak ifade edilebilmektedir. Bu durumda tabi en önemli etken takıntı olarak adlandırdığımız durumların hayatımızı ne düzeyde etkilediğidir. Eğer takıntı olarak bahsettiğimiz durumlar gündelik hayat düzenimizi etkileyip işlevselliğimizi bozuyorsa bu durumları takıntı olarak adlandırabiliriz.

Peki bu işlevsellik bozulması nasıl oluyor?

İşlevsellik bozulmasından da kısaca bir örnek ile bahsedecek olursak eğer;

Örneğin, bireyin temizlik takıntısı olduğunu varsayalım.

Bireyin saat 10.00’da toplantısı var birey saat 08.00'da işe gitmek için hazırlanmaya başladı aynı zamanda da kahve içiyor ve tam evden çıkacakken yanlışlıkla kahvesi yere döküldü, işine yetişmesi için az bir zamanı var ve birey yeri sildiği halde temizlendiğine ikna olmadığı için defalarca yeri siliyor ve toplantısına geç kalıyor.

Bu örnek belki basit ya da olabilecek bir durum olarak gözükse de aslında öyle değildir. Bu durumun her gün faklı koşullar ve durumlarla yaşandığını düşünürsek bireyin işlevselliği ve gündelik hayatında ki planlarının gerçekten ciddi düzeyde etkilendiğini ve bozulduğunu gözlemleriz.

Bu takıntı durumları gündelik hayatımızda bir süre sonra sürekli bir rutin haline gelmektedir. Bu durumdan dolayı bazı insanlar bu takıntılarının farkında değildir ve bu durumları normal olarak adlandırmaktadır. Bireylerde ki bu rutin hale gelen ama gündelik hayatının işlevlerini bozan takıntı hali yakınındaki insanlar ya da aile bireyleri tarafından fark edilir. Bu durum fark edilip bireye söylenir. Ama her birey bu durumları fark etmediği için takıntıları olduğunu hemen kabullenmez. Takıntılar bireylerin yaşamış olduğunu toplumsal-kültürel ortama, aile-sosyal ortamına ve çevresel etkenlere göre değişiklik göstermektedir. Genel olarak belirtecek olursak yapılan araştırma ve çalışmalardaki sonuçlara göre takıntıların en sık rastlanan türü temizlik takıntılarıdır. Tabi ki aynı zamanda bu takıntılar sadece temizlikle ilgili değildir. Hemen hemen her şeyle ilgili olabilir.

Bireylerin bu takıntılı durumları sonucunda günlük hayatları etkileniyorsa ve hayatlarında değişimler başladıysa bu durum olası bir gündelik yaşantı değildir. Bireyin takıntıları sonucunda gündelik hayatını etkileyen bu durumlar sağlıklı bir durum değildir ve birey bu takıntıları daha çok ilerleyip hayatını daha çok ele geçirmeden bir yardım almaktan çekinmemelidir. Bireyin bu durumda takıntıları hangi seviyede olursa olsun bir yardım alması çok önemlidir. İlaç tedavisinin yanı sıra psikoterapi oldukça önemlidir.

Konu ve durum ne olursa olsun kendimizi ihmal etmemeliyiz. Unutmamalıyız önce bizim iyi ve mutlu olmamız gerekmektedir.

 

Psikolojik Desteğe Mi İhtiyacınız Var?

Hemen Şimdi Seansa Başla!
Müşteri Temsilcisi
E-Posta Adresi
Adres
Beşiktaş / İstanbul