Topluluk Önünde Konuşma Korkusu Nasıl Yenilir? | Terapi Evreni
Topluluk Önünde Konuşma Korkusu Nasıl Yenilir?

Glossofobi topluluk önünde konuşmaktan aşırı korku ve endişe olarak karakterize edilen bir kaygı bozukluğudur. Glossofobisi olan kişiler aynı zamanda yargılanmaktan, reddedilmekten,  utanmaktan da
aşırı korku duyarlar. Bunun sebebi ise geçmişte yaşanan bazı negatif yaşam olayları olabilir. Bu yazıda bu konunun psikolojik alt yapısı ve çeşitli çözüm önerileri ele alınacaktır.
Probleminiz toplum karşısında konuşamamak, utanmak, hata yaparım korkusu taşımak ve bunun sonucunda da heyecanlanmak ve kalbinizin yerinde fırlayacakmış gibi çarpması, yüzünüzün kızarması, ellerinizin titremesi gibi, bedensel tepkiler.
Teknolojinin hayatımıza girmesiyle özellikle sosyal ağların yaygınlaşmasıyla beraber daha az konuşur hale geldiğimizi hiç düşündünüz mü?

Topluluk önünde konuşma fobisi olan kişiler ;
 -ya hoca sınıfta benim ismimi söylerse
-sevgilimin ailesiyle nasıl tanışacağım?
-ya sınıfın önüne ben çıkarsam
-eyvah! sunum günü yaklaşıyor
-iş toplantısında nasıl konuşacağım?
-herkes bana bakarken konuşamam ki!
-kesin herkes benimle dalga geçecek
-çok mu aptal görünüyorum?
-bitse de gitsem
-rezil olacağım…. Gibi otomatik düşünce akışlarına sahip olurlar.

Aslında bu sadece sınıf, işyeri meselesi değil,
-arkadaşlar arasında lafa girememe
-biri size bakarken bir iş yapamama
-söz alırken utanma
-ilk tanışmalarda zorlanma
-özel günlerde aşırı stres hissetme
-söyleyecekleri dilinin ucuna gelip vazgeçme
-bir konuya itiraz etmek isteyip başaramama
-kendini birilerine dinletememe ... Gibi durumlarda da karşımıza çıkar.

Neden mi? Çünkü siz konuşmaya başladığınızda gözler size çevriliyor ve düşünün ki eğer sınıftaysanız otuz çift göz aynı anda size bakıyor. Bu sizin için son derece rahatsız edici veya korkutucu olabilir. Hatta konuşma fobisine sahip olan kişiler bu cümleleri okurken bile bu durumun rahatsızlığını üzerlerinde hissediyor olabilir.
Peki, bu sorundan nasıl kurtuluruz?

Siz ilk adımı attınız bile…
Hayatınızda bir şeylerin değişmesini istediğiniz için öncelikle böyle bir probleme sahip olduğunuzu görmezden gelmek yerine fark ettiniz ve bu başlığı görüp bu yazıyı okumaya başladınız. Hayatınızda bir şeylerin yolunda gitmediğini fark etmek, değişmesini istemek yani aslında bir iç görüye sahip olabilmek en önemli ilk adım diyebiliriz.
Topluluk önünde konuşma korkusu sadece sizin sorununuz değil. Toplumun en az % 90 ’ lık diliminde aynı korku var. Burada bir çok fobi sayabiliriz fakat yapılan bir araştırmaya göre topluluk önünde konuşma fobisi  ,ölüm fobisinden önce geliyor. Bu demek oluyor ki; insanlar ölümden çok topluluk karşısında konuşmaktan korkuyor ve durum bu kadar ciddi.
Ancak bu sorundan daha fazla kaçamazsınız ve siz de muhakkak bir gün kendinizi bunu yaparken bulacaksınız. Bu; belki bir sınıf olacak, belki bir iş toplantısı, belki bir arkadaş toplantısı.
İşte işinizi kolaylaştıracak birkaç çözüm önerisi.

Sadece Bir Kişiye Odaklanın
Salonda ya da sınıfta sevdiğiniz veya kendinize yakın hissettiğiniz bir kişiye odaklanın ve konuşmaya başladığınızda sadece ona anlatıyormuş gibi devam edin. Bu; bir süre sizi rahatlatıp heyecanınızı kontrol etmenizi sağlayacaktır. Bunu kesinlikle tüm sunum boyunca devam ettirmeyin bir süre sonra hazır olduğunuzda artık tüm gözlere tek tek bakarak herkese yönelik konuşmaya başlayabilirsiniz.

Kendinizden Emin Gözükün
Tam o anda vücudunuzun duruşu çok önemli. Çökmüş bir omurga, birbirine kenetlenmiş eller, bükük boyun ve kırmızı bir yüz daha çok dikkat çeker ve sizin o ortamda enerjisel olarak yok olup gidişiniz anlamına gelir ve karşınızdakiler bunu ilgiyle izlerler. Bu duruma fırsat vermemek için kendinizden emin görünmelisiniz. Başınız yukarda, omuzlarınız dik olmalı ve özgüvenli bakışlar atmalısınız etrafa.
 

Sadece Konuya Odaklanın
Olumsuz düşünceler için doğru zaman değil, onları bir tarafa bırakma zamanı. Orada konuşurken insanların sizin için ne düşündüğü, çok mu aptal göründüğünüz, orada olmaktan nefret ettiğiniz, bitse de gitsem gibi düşünceleriniz sizi daha çok gerer ve gergin bir vücutla çok sağlıklı bir konuşma yapamazsınız. Bu nedenle insanların ne düşündüğüne değil sadece anlatacaklarınıza odaklanın.

Konuşmanıza Önceden Hazırlanın
Sizi toplum karşısında en çok geren konulardan biri de bilgi eksikliğidir. Bilmediğiniz ya da çok vakıf olmadığınız bir konu hakkında bir şeyler söylemek zorunda kalmak sizi kabusun ortasına sürükler. Önceden planlanmış bir konuşmaya çıkacaksınız iyi bir pratikten geçmelisiniz.15 dakikalık bir konuşmaysa bu, en az 1 saat hazırlanmış olmalısınız. Ayna karşısında egzersiz yapmak kendinizi gözlemlemeniz sizi rahatlatacaktır. Size gelebilecek sorulara da önceden hazırlıklı olmak oldukça önemli.

Bol Bol Kitap Okuyun
Kelime dağarcığınıza yeni kelimeler ekleyin ve öğrendiğiniz yeni kelimelerle yeni cümleler kurmaya, bu kelimeleri günlük hayatınıza dahil etmeye çalışın. Bu sizin konuşma yeteneğinizi arttıracaktır. Böylelikle sosyalleşmek sizin için daha kolay olacaktır.

Doğru Nefes Alıp Verin
Yapacağınız konuşma öncesi birkaç diyafram egzersizi ve esnemek sizi rahatlatacaktır. Derin bir diyafram nefesi alıp birkaç saniye tutup daha sonra sakince nefes vermek kan akışınızı düzenleyerek heyecanınızı kontrol altına alamızı sağlayacaktır.

Unutmayın! İyi bir konuşmacı olmak istiyorsanız; önce iyi bir dinleyici olmalısınız.
 


Psikolog
Yazar
Psikolog Selen
Seans Ücretleri
  • Görüntülü1100.00 TL
  • Sesli1050.00 TL
Seans süreleri 45 dakikadır. Hemen Randevu Al

Psikolojik Desteğe Mi İhtiyacınız Var?

Hemen Şimdi Seansa Başla!
Müşteri Temsilcisi
E-Posta Adresi
Adres
Beşiktaş / İstanbul