Yalan Söylemek | Terapi Evreni
Yalan Söylemek

Yalan durumu bilerek ve isteyerek söylenen alışkanlık haline geldiğinde patolojik bir durum olarak karşımıza çıkar ve mitomani olarak adlandırılır. Toplum normları ve din açısından doğru şekilde karşılanmazken dürüstlüğün önemli olduğu çocukluk döneminden itibaren kişilere vurgulanır.

Braynt’ın (2008) Yalan Kategorizasyonu

Gerçek Yalan

Hiçbir gerçeklik algısı olmayan. Yanıltıcı ve aldatıcıdır. Toplum tarafından kabul görülen bir durum değildir. İlişkilerde güveni zedeler. Yalanın en olumsuz halidir.

Beyaz Yalan

Kötü bir niyet barındırmadan karşısındaki insanı üzmeden veya zarar vermeden ifade edilir. Duyguları korumak için söylenir genellikle çocukluk döneminde başlar. Doğru değildir ama niyet olarak masumdur.

Gri Yalan

Niyet olarak belirsiz olduğu gibi sonucu da belirsizdir.

Yalan söylerken kişinin bazen kendini daha iyi bazen daha kötü hissettiği gözlemlenirken bazen de nötr, amaçsız bir duyguda kaldığı söylenebilir. Kişi konuştuğu şeyin sonucundan kaçınmak içinde bu durumu yaşayabilir.

Patolojik durumu olmayan kişiler yalan söylediğinde utanç duyabilirken mitomanlarda utanç duygusu yoktur.

Mitomanya durumu olan kişiler kendi yalanlarına inanırlar ve genelde hasta olduklarının farkında değildirler. Etkileyici konuşurlar, sözel becerileri çok kuvvetlidir. Stresle baş edemediklerinden direk olarak yalana başvururlar. Kadınlarda ve erkeklerde eşit olarak görülür. Yalan söyleyen kişiler kendilerini kahraman, kurtarıcı veya kurban rolüne sokabilirler.

 

Psikolojik Desteğe Mi İhtiyacınız Var?

Hemen Şimdi Seansa Başla!
Müşteri Temsilcisi
E-Posta Adresi
Adres
Beşiktaş / İstanbul