Yetersizlik Duygusu İle Başedebilme | Terapi Evreni
Yetersizlik Duygusu İle Başedebilme

Yeterli olmadığımızı veya yeterince iyi olmadığımızı hissettiğimizde yetersizlik duygusu ortaya çıkar. Bu duyguların genellikle gerçek performansımız veya yeteneklerimizle hiçbir ilgisi yoktur. Aslına bakılırsa, bu duyguların, herhangi bir nesnel yetenek veya yeterlilik ölçüsünden çok, düşük öz saygı veya düşük özgüvenle ilgisi vardır.

Amerikan Psikoloji Derneği, yetersizlik kompleksini (daha yaygın olarak aşağılık kompleksi olarak bilinir), gerçek veya hayali fiziksel veya psikolojik eksikliklerden kaynaklanan yetersizlik veya güvensizlik duygusu olarak tanımlar. Başkalarından "daha aşağı" veya "aşağı" olma duygusu çoğu zaman kendimizi kapatmamıza (geri çekilmemize) veya başa çıkma tarzlarımıza bağlı olarak agresif davranmamıza neden olabilir.

 

•Kendini yetersiz hisseden kişiler aynı zamanda aşağıdaki durumları da yaşayabilirler:

 

•İçine kapanık/utangaç/sessiz

•Güvensizlik

•Olumsuzluk

•Mutsuzluk

•Öfke/düşmanlık

•Düşük motivasyon

Hepimizin bu duyguları bir ölçüde hissettiğimizi unutmayın fakat bazılarımız diğerlerinden daha yetersiz hissediyoruz.

 

YETERSİZLİK DUYGUSUNUN ÜSTESİNDEN NASIL GELEBİLİRSİNİZ?

Genel olarak veya özel olarak bir konuda kendinizi yetersiz hissediyorsanız, araştırmalar bir dizi stratejinin daha iyi hissetmenize yardımcı olabileceğini gösteriyor:

 

1.Beklentilerinizi ve ideallerinizi değiştirin.

Eğer sürekli olarak beklentilerimizin ve ideallerimizin gerisinde kalıyorsak, kendimizle ve makul bir şekilde başarabileceklerimizle ilgili gerçekçi olmayan beklentilerimiz olabilir.

 

2.Başkalarından yardım isteyin.

Zorlandığınız konularda yardım alın. Kendinizi yeterli hissetmiyorsanız ve bilmeniz gerekenleri size öğretebilecek birini tanıyorsanız, onlara ulaşmak faydalı olabilir.

 

3.Beceri ve uzmanlık oluşturun.

Belirli bir görevde kendinizi yetersiz hissediyorsanız becerilerinizi geliştirmeye zaman ayırın. Zamanla kendinizi daha yetkin ve yetenekli hissedeceksiniz. Hiç kimse her konuda hemen iyi olamaz, bu nedenle bir şeye yeni başlıyorsunuz diye kendinizi küçük düşürmemeye çalışın.

 

4.Duygu düzenleme becerilerini geliştirin. Çoğunlukla zor durumlarda kendimizi yetersiz hissederiz. Ancak bu durumlarda duygularımızı düzenlemenin etkili yollarını öğrenirsek, onları yönetmek daha kolay olabilir ve olumsuz duyguları azaltabiliriz. (Olumsuz duygular aslında karar verme ve net düşünme yeteneğimizi zayıflatabilir, bu da yetersizliği körükleyebilir.)

 

5.Kendinize şefkat gösterin.

Belirli bir görevde ne kadar yetkin olursak olalım, bizim değerimiz var ve öz nezakete layıkız. Kendinize ve başkalarına olan sevginizi artırmak için önce kendinize şefkat göstermeniz gerekir.

 

6.Büyüme odaklı bir zihniyet oluşturun.

Büyüme zihniyeti, büyüme ve gelişme yeteneğine sahip olduğumuza inandığımız zamandır. Bu zihniyet, beceri eksikliklerini daha kolay aşmamıza yardımcı olur.

Gelişebileceğimizi biliyoruz, bu yüzden kendimizi geliştirmek için daha fazla çaba harcıyoruz. Sonuç olarak, hayal ettiğimizden daha yetenekli olabiliriz.

 

7.Güçlü yönlerinize odaklanın.

Hepimizin güçlü yanları var. Güçlü yönlerinizi bularak ve onlardan yararlanarak, dikkatinizi iyi olmadığınız şeylerden çok, iyi olduğunuz şeylere odaklarsınız. Ayrıca, güçlü yönlerinizi işe koyabilir ve bu güçlü yönlere dayanan alanlarda başarılı olabilirsiniz.

 

8.Vadesi geldiğinde kendinize kredi verin

Çoğu zaman, olumsuzluklara odaklanırken kendi başarılarımızı ikinci plana atıyoruz. Bu, düşük öz değer ve cesaret kırıklığı duygularına yol açabilir.

Bunun yerine, ne kadar büyük ya da küçük görünürse görünsün, başarınızı kutlamak için bir dakikanızı ayırmayı deneyin. Hayalinizdeki işe mi girdiniz? Son zamanlarda yeni bir tarifte ustalaştınız mı? Tebrikler!

Başarılarınızın vücudunuzda nasıl hissettiğini dikkatli bir şekilde düşünmek için duraklayın. Sırtınızı dikleştirmek istiyorsanız ya da sevinç, gurur ve şükran duyuyorsanız bir süre bu olumlu duygularla kalın. Bu onları daha sık fark etmenize, yetersizliklerinizi gidermenize, güveninizi ve motivasyonunuzu artırmanıza yardımcı olacaktır.

Ayrıca, henüz hedeflerinize ulaşmamış olsanız bile, ilerleme kaydettiğiniz için kendinizi tebrik etmeniz önemlidir. Önemli olan çabadır.

 

8.Kendi kendinize olumlu konuşma yapın

Hepimizin gün boyunca doğal olarak bizimle konuşan bir iç sesi var. Bu ses olumlu ya da olumsuz olabilir ve genel ruh halimiz ve öz algımız üzerinde muazzam bir etkiye sahiptir. Örnek olarak, olumsuz kendi kendine konuşma, yeterli olmama duygularınızı körükleyebilir.

Ancak düşünceleriniz gerçek değildir. Kendiniz hakkında kötü düşünmeniz, bunun doğru olduğu anlamına gelmez. Yetersiz hissetmeyi bırakmak için kendiniz için yapabileceğiniz yararlı şeylerden biri de kendi kendinize olumlu konuşma yapmaktır.

Kendiniz hakkında olumsuz bir şey düşündüğünüzde veya söylediğinizde, bir adım geri atın, düşüncelerinizi gözlemleyin ve iç diyaloğunuzu değiştirin.

Örneğin, "Ben berbat durumdayım" diye düşünmek yerine, daha öz şefkatli bir şekilde "Elimden gelenin en iyisini yapıyorum" demeyi deneyin. Ya da bir hata yaptığınız için kendinizi azarlamak yerine herkesin hata yaptığını ve onlardan öğrenip büyüdüğünüzü kendinize hatırlatın.

Olumsuz düşünceleri yeniden çerçevelemenin hemen yapmanın o kadar kolay olmadığını da belirtmekte fayda var. Köklü bir alışkanlığı değiştirme süreci sabır gerektirir ve gerçekçi olmayan olumsuzluk ile toksik pozitiflik arasında akıllıca bir denge bulmayı gerektirir.

 

9.Kendinize şefkat gösterin

Yetersizlik duygusunun üstesinden gelmenin en iyi yollarından biri kendinize karşı nazik ve anlayışlı olmaktır. İster zor bir durumla mücadele ediyor olun, ister hayal kırıklığıyla uğraşın, elinizden gelenin en iyisini yapamıyor olun, ister bir engelle karşı karşıya olun, bu mücadelelerin normal olduğunu kabul edin. Herkes hayatının bir noktasında zor zamanlar yaşar.

Karşılaşabileceğiniz zorluklar nedeniyle kendinizi sert bir şekilde yargılamamaya çalışın. Ayrıca geçmiş hatalara takılıp kalmaktan ve herhangi bir başarısızlık durumunda kendinizi suçlamaktan vazgeçin.

Bunun yerine, zor duygularınızı kabul edin ve tepkilerinizin geçmiş deneyimlerden veya çocukluk inançlarınızdan nasıl kaynaklanabileceğini düşünün.

En iyi arkadaşınıza yapacağınız gibi, kendinizin bu “yetersiz” kısmına şefkat gösterin.

Zorlu zamanlarda ihtiyacınız olan anlayışı ve desteği kendinize vererek kendinize ve yeteneklerinize daha fazla güvenmeye başlayabilirsiniz.

 

10.Kendinize gerçekçi hedefler belirleyin

Yetersizlik ve güvensizlik duygularıyla mücadele etmek için, yalnızca başarmayı dilediğiniz şeye odaklanmak yerine, yeteneklerinizi ve becerilerinizi göz önünde bulundurarak kendinize gerçekçi hedefler belirlemeniz yararlı olacaktır.

Kendimizi zorlamaya veya ulaşılmaz standartlar koymaya çalıştığımızda, işler tam olarak planlandığı gibi gitmediğinde cesaretimizin kırılması daha olasıdır; bu da başarısızlık veya yetersizlik duygularımızın artmasına neden olur. Bunun yerine daha iyi bir yaklaşım şu olabilir:

Sizi zorlayan ancak bunaltmayan ulaşılabilir hedefler belirlemeye odaklanın ve

Karşılaştığınız zorluklara uyum sağlamak için beklentilerinizi azaltın.

Bu şekilde, her hedefe %100 mükemmel şekilde ulaşamasanız bile yine de kazanırsınız! Ve unutmayın, yolculuk da varış noktası kadar gösterilen çaba ve atılan adımlarda önemlidir. Bu nedenle sürecin tadını çıkarmayı ve yol boyunca küçük zaferlerinizi kutlamayı unutmayın.

 

•İLHAM CÜMLELERİ

• “Unutma, neyin önemli olup neyin önemsiz olduğuna yalnızca sen karar verebilirsin.”

 

• “Hayatınızdaki her şeyin anlamı, tam olarak sizin ona verdiğiniz anlamdır.”

 

•     "Kim olduğunuzla gurur duyun ve başka birinin sizi nasıl gördüğünden utanmayın."

•     “Kontrol edemediğiniz şeyleri serbest bırakın.”

•     "Hikâyemize sahip çıkmak ve bu süreçte kendimizi sevmek şimdiye kadar yapacağımız en cesur şey."

 

•     “Kendin ol. Orijinal, kopyadan çok daha iyidir.”

 

•     "Hiçbir suçluluk geçmişi değiştiremez, hiçbir  kaygı geleceği değiştiremez.”

 

•     “Endişelenmek yarının sıkıntılarını ortadan kaldırmaz. Günümüzün huzurunu alıp götürür."

 

•     “Kendinizi nasıl sevdiğiniz, başkalarına da sizi sevmeyi nasıl öğrettiğinizdir.”

 

•     “Kendini sulamaya devam et.

 

• “Her zaman kendinle birliktesin, bu yüzden arkadaşlığın tadını çıkarsan iyi olur


Psikolog
Yazar
Psikolog Berna
Seans Ücretleri
  • Görüntülü1400.00 TL
  • Sesli1400.00 TL
Seans süreleri 45 dakikadır. Hemen Randevu Al

Psikolojik Desteğe Mi İhtiyacınız Var?

Hemen Şimdi Seansa Başla!
Müşteri Temsilcisi
E-Posta Adresi
Adres
Beşiktaş / İstanbul