Zordur Kendini Bilmek.. 5 Maddede Kendini Tanı!
Kendini gerçekten ne kadar iyi tanıyorsun? Kendini iyi tanımıyorsan mutlu ve tatmin edici bir yaşam seçmen zor.. Hadi bu keyifli keşif yolculuğuna birlikte çıkalım.
Hepimiz toplum içerisinde belli rollerle doğarız, zaman içinde yeni roller edinir ve bu rollerle yaşamaya devam ederiz. Bu şekilde devam etmek kimi zaman kolay gelse de, aslında en güzel şey, en başından beri karşınızdaki kişiyi tanımaya başladığınız zamandır.
Kendini tanımak; hayattaki değerlerinize, inançlarınıza, kişiliğinize, önceliklerinize, ruh halinize, alışkanlıklarınıza, bedeninize ve ilişkilerinize saygı duymak demektir.
Güçlü ve zayıf yönlerinizi, olmazsa olmazlarınızı, korkularınızı, arzularınızı ve hayallerinizi anlamak demektir. Hoşlandığınız ve hoşlanmadığınız şeylerin ve sınırlamalarınızın farkında olmak demektir.
Kısacası, kendini bilmek, hayattaki varoluş amacını bilmek demektir. Kendinizi çok iyi tanımıyorsanız, sizi mutlu ve doyurucu hissettiren bir yaşamı sürdürmek oldukça zordur. Kendinizi gerçekten size uymayan ilişkilere girerken de bulabilir veya kimse gerçekte olan sizi tanımadığı için yalnız hissedebilirsiniz. Onunla yaşamayı ve onu görmezden gelmeyi ya da kendinizi tanımaya başlamayı seçebilirsiniz.
Kendini Tanıma Yolları Nelerdir?
1. Nasıl Bir Kişiliğe Sahip Olduğunuzu Tanımlayın
Kendini tanımanın ilk basamağında temel kişiliğinizi anlamak yer alır. Ne olduğunuzu ve neye benzemediğinizi bilmektir. Hayat içerisinde yaşadıklarınıza verdiğiniz tepkilere neyin sebep olduğunu anlayın. Bu, tek başına düşünerek yapabileceğiniz bir şeydir ancak not almak ve liste yapmak sahip olduğunuz bilgileri daha iyi anlamanıza yardımcı olabilir.
Bunun yanında, hayatta aldığınız hem iyi hem de üzücü önemli kararlar üzerinde biraz düşünün. Neden bu seçimleri yaptınız ve bu seçimler gerçekten size uygun muydu? Başkalarının baskısı altında hangileri yapıldı?
Çoğunlukla, çocukken yaşadıklarımız gelecek için kalıplar, tercihler ve ihtiyaçlar belirlemede önemli bir rol oynar. Bu doğrultuda, geçmişinizin gelecekteki benliğinizi nasıl şekillendirdiğini, erken yaşam deneyimlerinizi düşünün.
2. Temel Değerlerinizi Tanıyın
Temel değerleriniz, ahlaki ve davranışsal açıdan kalbinize yakın ve önem verdiğiniz konulardır.
Temel değerlerimiz; işte, evde ve günlük yaşamda seçimlerimizi motive etmede en büyük rolü oynayan faktörlerdendir. Size rehberlik ettiğini düşündüğünüz değerlerin bir listesini yapın.
· İşinizde, evinizde, hayatınızın her alanında hangi değerlerden asla ödün veremezsiniz?
Dürüstlük, doğruluk, güvenlik veya esneklik mi? Başkalarına bağlılık, bilgelik ve öğrenme, finansal rahatlık mı yoksa eğlence mi? Sadakate mükemmellikten, sorumluluğa hırstan, yeniliğe gelişimden daha fazla mı değer verirsiniz?
Bu değerlerin nasıl ve ne zaman geliştiğini düşünüyorsunuz? Gelişmesi için uygun fırsatı oluşturuyor musunuz ve en önemlisi uygulamak için adım atıyor musunuz? Biraz zaman ayırırsanız, kendiniz hakkında daha fazla şey öğrenebilirsiniz.
3. Vücudunuzu Tanıyın
Sizi üzen, öfkelendiren, mutlu eden kişi ya da durumları bir süre gözlemleyin? Öfkeli olmak, üzüntülü olmak bedeninizde nasıl tepki oluşturuyor? Mideniz mi ağrıyor, kalbiniz mi daralıyor, boğazınız mı düğümleniyor. Vücudunuz hakkında daha fazla şey öğrenmek, gerçekçi hedefler belirlemenize, kendi sınırlarınızı bilmenize ve kendi bedeninizde daha rahat hissetmenize yardımcı olur.
Kendini tanımayı düşündüğünüzde, psikolojik olana odaklanmak kolaydır. Bununla birlikte, vücudunuzu tanımak, zihninizin inceliklerini tanımak kadar önemlidir. Fiziksel yetenekleriniz üzerine düşünmenin yanı sıra vücudunuza uygun olup olmadığını görmek için yeni şeyler denemeye açık olun.
· Vücudunuzu, nefes alışınızı, yeteneklerinizi, denge ve esneklik sınırlarınızı ne kadar iyi biliyorsunuz?
Bunları fark etmek nefesiniz ve hareketlerinizle daha uyumlu hissetmenize izin vermek için farkındalık meditasyonları uygulayın.
4. Güçlü ve Zayıf Yönlerinizi Belirleyin
Kendinizi tanımak, gurur duyduğunuz kısımlar ve zaman zaman mücadele ettiğiniz kısımlar da dâhil olmak üzere, kim olduğunuza dair gerçek bir resim geliştirmekle ilgilidir.
· Hangi konularda iyiyim?
Güçlü yönlerinizden başlayarak güçlü ve zayıf yönlerinizin bir listesini yapın. Kendinizle ilgili neyi sevdiğinizi ve ayrıca hangi özelliklerinizin sürekli olarak en olumlu geribildirimi ortaya çıkardığını düşünün. Örneğin, belki de size sık sık başkalarına karşı son derece sabırlı olduğunuz söyleniyor ya da büyük bir hayal gücünüz olduğunu biliyorsunuzdur.
· Zayıf yönlerinizi belirlemek söz konusu olduğunda, başarısızlıklarınızda veya hayatınızın hayal kırıklığı yaratan bölümlerinde ortak temalar olup olmadığını kendinize sorun.
Destekleyebileceğiniz noktalar var mı bir uzman yardımıyla bunu değerlendirin. Ancak hayatta her konuda iyi olmak mümkün değil, bu ulaşılabilir bir hedef de değildir. Kendinize bazen vasat olmaya da izin verin.
5. Bir Yaşam Vizyonu ve Misyonu Oluşturun
Geçmiş hakkında düşünmek kendinizi tanımak için önemli bir faktörken, gelecek için planlar yapmak da aynı derecede önemlidir. Hayat içerisinde sürekli aynı döngüde devam etmek ve başkalarının davranışlarına tepki göstermek yerine, kendinizi nasıl görmek istiyorsunuz, olmak istediğiniz benliğe ne kadar yakınsınız? Geride ne tür bir miras bırakmak istiyorsunuz? Kendinizi gelecekte nerede görüyorsunuz?
Hayatınıza dair misyon ve vizyon belirlemenin dünyayı değiştiren bir şey olması gerekmediğini unutmayın..